Leses nå
Girard-Perregaux ww.tc – Financial

Girard-Perregaux ww.tc – Financial

Etterhvert som markedet for mekaniske klokker gjenoppstod etter quartzkrisen på 70- og 80-tallet, har gradvis både nye og gamle komplikasjoner funnet veien til klokker i high-end segmentet. Grovt sett faller slike komplikasjoner ofte i en av to kategorier, hvor nyttige og praktiske komplikasjoner (f.eks. chronographer og alarmer) står i tydelig kontrast til mer eksotiske komplikasjoner (f.eks. tourbillons og minute repeaters) hvis hovedformål er å bli beundret.

Ved første øyekast kan en ”world timer” fremstå som å tilhøre sistnevnte kategori, men la deg ikke lure: Spesielt for de som reiser mye eller driver forretninger med utlandet er dette klokker med høy funksjonell verdi. Ved kun et raskt glimt på håndleddet kan lokaltiden for 24 steder/tidssoner leses av.

Girard-Perregaux ww.tc – Financial

I dag er det kun et knippe av de sveitsiske manufakturene som tilbyr en world timer, og med sin ww.tc (world-wide time control) kolleksjon har Girard-Perregaux utmerket seg som en av få. Siden lanseringen i 2000 har ww.tc-klokkene kommet i flere ulike variasjoner (inkludert en perpetual calendar), men en av modellene som skiller seg spesielt ut er den såkalte ww.tc – Financial (også kalt F.T.C. / Financial Time Control). I tillegg til verdenstid viser nemlig denne klokken også finansmarkedenes åpningstider/kontortidene for New York, London, Hong Kong og Tokyo.

Girard-Perregaux ww.tc – Financial kom på markedet i 2007, og selve lanseringen fant sted i det svært så passende gamle hvelvet til J.P. Morgan & Co i 25 Broad Street, New York. Modellen har siden den gang kommet i ulike materialvariasjoner, men ble opprinnelig lansert i rosa gull og stål – hvor utgaven i stål var en limited edition totalt 1.000 ur likt fordelt på antrasitt og sølvfarget urskive. I Norge fikk denne stålmodellen en pris rett i overkant av 97.000 kroner.


ANNONSE


Komplikasjonen

Skjermbilde hentet fra girard-perregaux.com.

Verdenstid- og finansfunksjonen er ww.tc – Financial sin “party piece”, og kan ved første øyekast virke mer komplisert i bruk enn det den faktisk er. Mekanismen er nesten like enkel som den er genial: Ved å skru på kronen som er plassert klokken 9, velges din lokaltid ved å plassere stedsnavnet med gjeldende tidssone (i vårt tilfelle Paris) til denne befinner seg klokken 12. Verdenstidfunksjonen er dermed riktig innstilt, og ved å lese av tallringen nedenfor valgt sted/tidssone får man oppgitt riktig 24-timers tid for alle tidssoner. Ved å ha tilgang på tidsvisning i 24-timers format gis det også indirekte en indikasjon og dag/natt.

Finansfunksjonen, dvs. visningen av åpningstidene/kontortidene i de fire ulike markedene, benyttes ved å se på det røde triangelet som er plassert på tallringen. Dersom denne peker på en av de røde eller blå linjene, er markedet som korresponderer til linjen åpent.

Det indre

Hjertet i ww.tc – Financial utgjøres av GPs automatiske in-house verk GP033C0. Urverket ble spesialkonstruert for ww.tc-kolleksjonen, og er en videreutvikling av tynne in-house verket GP3300 fra 1994. Urverket er utstyrt med en Glucydur balanse, slår med en frekvens på 28.800 vph (4 Hz) og har en gangreserve oppgitt til minst 46 timer. GP3300 er et velprøvd verk med gode rapporterte rateresultater. Dekoreringen er holdt meget tradisjonell i form av Côtes de Genève, sirkulær “graining”, gulldetaljer og blånerte skruer. GPs urverk har generelt et meget godt renommé, og har blant annet funnet veien til enkelte modeller av Daniel Roth og Vacheron Constantin.

Chronograph-funksjonen muliggjøres av en modul fra Dubois-Depraz. Ideelt sett ville nok en integrert chronograph vært å foretrekke, men utviklingskostnader er nok stikkordet. Dersom ww.tc hadde kommet med et in-house world time urverk med integrert chronograph ville prislappen trolig ha bikket mer enn det dobbelte av dagens pris. Realiteten er derfor at mange klokker i high-end klassen benytter en slik løsning, og en av de mest kjente moderne eksemplene er kanskje Audemars Piguet Royal Oak Offshore med sitt JLC baseurverk og Dubois-Depraz chronomodul.

Det ytre

Klokken i min besittelse er ut fra serienummert å dømme en av de 100 første ww.tc – Financial som forlot manufakturet i La Chaux de Fonds. Den har et tydelig klassiskinspirert design, men med en diameter og høyde på henholdsvis 43 og 13.4 mm får klokken en moderne tilstedeværelse på håndleddet. Dette understrekes av det smale bezelet som rammer inn safirkrystallen i front. De buede hornene gjør imidlertid at klokken fremstår som svært elegant til tross for sin moderate størrelse.

Chronograph-knapper med myke linjer og buede hjørner gjør også sitt for å understreke dette. Identiske og inngraverte “GP”-kroner kl. 3 og kl. 9 gir klokken et langt mer symmetrisk utseende enn det som er tilfellet på de fleste chronographer. På kassens bakside finner vi en safirkrystall som gir direkte innsyn til manufaktur-urverket.

Baksiden er også preget med produsentens navn, referanse- og serienummer. Stålkassens finish er slik man forventer av et ur i denne prisklassen, hvor både blankpolerte og børstede flater gir et forseggjort og eksklusivt helhetsinntrykk. Vannresistensen oppgis til 30 meter, noe som i praksis betyr at denne klokken bør holdes langt unna vann.

Kassen måler 22 mm mellom hornene, noe som er et perfekt valg gitt klokkens øvrige dimensjoner. Den sorte alligatorremmen har perfekt buede ender opp mot klokkens kant, noe som utgjør en gjennomført og høyst velkommen detalj. Remmen er et flott stykke håndverk som ved rett behandling åpner for lang levetid.

Den enkle dekorerte foldespennen sikrer god komfort, og deler mange likheter med spennene som benyttes av Jaeger-LeCoultre. En mer unik spenne à la Audemars Piguet og Vacheron Constantin kunne kanskje vært å foretrekke i en prisklasse som dette, men dette har ingen funksjonell betydning. Det skal imidlertid sies at undertegnede anser Girard-Perregauxs doble foldespenne som benyttes på deres gummiremmer som en av de flotteste spennene på markedet.

Den sølvfargede urskiven har et varmt skinn som under visse lysforhold gir en nesten kremaktig farge. Skiven har i alt fire dybdenivåer, med skrift og symbolfarger i gull, svart, antrasitt, rødt og blått. Datovinduet er plassert mellom kl. 1 og 2, mens subdials opptrer i en tradisjonell og symmetrisk konfigurasjon kl. 3, 6 og 9.

De dråpeformede time og minuttviserne har en blankpolert sølvfinish, og både disse og de runde minuttmarkørene er fylt med lume med et svakt hint av grønt. Den resterende sekundviseren og chronograph-viserne har en klassisk blånert finish, noe som er et klassisk vink til Girard-Perregauxs lange historie som et tradisjonsrikt sveitsisk manufaktur.

Den høye detaljrikdommen som kreves for en world timer kan fort gi slike klokker et overlesset og kaotisk uttrykk, men GP har gjort en god jobb i å holde urskiven relativt nedtonet og sofistikert. Sverger man derimot til kjølig og preis minimalisme vil trolig aldri en world timer være en rett klokke – uansett produsent.

Avsluttende tanker

Konkurrerende world timere i denne klassen er begrenset, og den nå utgåtte (men fortsatt tilgjengelige) Zenith Class Traveller Open Multicity og Jaeger-LeCoultre Master World Geographic utgjør trolig de største konkurrentene. Zenith er generelt ansett som et mindre prestisjefylt manufaktur, og deres kandidat stammer fra en periode preget av et noe kontroversielt design. I praksis er det trolig JLC som er den mest nærliggende konkurrenten, men her er også stoppeklokken byttet ut med en gangreserve.

Alt i alt har Girard-Perregaux designet en world timer som innfrir med praktisk funksjonalitet, et tidløst og eksklusivt ytre og en sofistikert innside. GP ble etablert i 1791 og til tross for at klokken har flere moderne trekk skinner gamle tradisjoner og håndverk godt gjennom.

Prisen er formidabel men klokken byr til gjengjeld på unike kvaliteter og høy “WIS-faktor”. Det gis ikke inntrykk av å ha blitt tatt noen snarveier, men subjektivt sett kunne enkelte andre løsninger vært ønskelig. En mer dekorert foldespenne samt enklere time og minuttvisere kunne gitt klokken et mer eksklusivt og strammere utseende. Isolert sett ville en integrert chronograph gitt en enda høyere premiumfølelse, men spørsmålet er om den påfølgende prisen ville gjort klokken for utilgjengelig.

Girard-Perregaux ww.tc – Financial er en klokke som trolig vil imponere og fascinere de fleste klokkeentusiaster. For undertegnede er dette den tredje ww.tc som har vært i min besittelse, og den er neppe den siste.


ANNONSE


View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.