Leses nå
Longines Legend Diver

Longines Legend Diver

I begynnelsen av 80-årene ble fabrikken kjøpt opp av SWATCH Group. Herunder urverksproduksjonen som ble inkorporert i ETA.

Før dette startet eventyret med Longines i 1832 ved at Auguste Agassiz med partnere, grunnla virksomheten “Agassi & Companie” i Saint-Imier i Sveits. Under 1850 tallet, tok Agassiz’ nevø, Ernest Francillon over ledelsen av selskapet. I 1866 flyttet de produksjonen inn i en gammel amalgam mølle på et sted ved navn “Les Longines” ved elven Suze i Saint-Imier dalen. Således ble også navnet endret. Samtidig ble det gjort radikale endringer i produksjonslinjen etter datidens standarder. I 1867 kom det første manufacture verket; 20A og i 1878 chronografverket 20H.

Etter dette fulgte mange innovasjoner og suksesser for merket. Bl.a. produserte de verdens første ur med LCD display i 1972.

Med andre ord representerer Longines, historisk sett, noe av det ypperste innen Sveitsisk ur industri. Dagens produksjon skjer utelukkende med verk fra Eta. Kjedelig synes noen. Men faktum er at Eta leverer sine beste utgaver av de forskjellige verkene til Longines. Enkelte brukes kun av Longines. I tillegg til at ETA nettopp har utviklet et eget verk; kolonnehjul kronografen, kun for Longines.


ANNONSE


Longines Legend Diver, har sin opprinnelse fra 1950-tallet, da Longines var involvert i utforskning av store havdyp. I 1953 deltok de i ekspedisjonen med ubåten Trieste, ved å bistå med instrumenteringen til ubåten. Den nådde 3150 meters dybde med to mann om bord. Samtidig introduserte de Longines Diver, et dykkerur med militære spesifikasjoner for det sivile markedet.

Dette uret er utgangspunktet for dagens LLD. Faktisk er dagens ur en eksakt kopi i alle detaljer unntatt verket og remmen. Kasse, baklokk, skive, visere, kroner, er helt like i utforming og dimensjoner. Dette gjør at uret fremstår troverdig som et vintage ur. Det kan i så måte designmessig sammenlignes med Jaeger-LeCoultre Tribute to Polaris og Tribute to Deep Sea.

Fakta:
Betegnelse: Heritage Collection:Longines Legend Diver, L3.674.4.56.3
Kaliber: L.633, base Eta 2824, 28800 svingninger pr time og 38 timers gangreserve.
Kasse: 42 mm diameter og 13,55 tykkelse
Vekt: 87,63 gram
Rem: Nylon med hvite sømmer
Vanntetthet: 300 meter
Lugs bredde: 22 mm

SKIVEN OG VISERE

Skiven domineres av to sirkler av time- og minutt markører. En indre og en ytre. Den ytre er for dykking og kan justeres med den øverste kronen (klokken 2). Den indre viser tiden. Min er den opprinnelige utgaven og har ikke dato. Men har isteden arabiske tall klokken 3, 6, 9 og 12.

Av skrift finner man kun “Longines” med logo og “Automatic” i sirlige bokstaver. Meget smakfullt og ikke minst helt identisk med originalen. Jeg vil bemerke at originalen ikke hadde dato. Det er derfor synd at de nå kun produserer utgaven med dato, som etter min mening ikke er så tro mot originalen.

Viserne er i sølv utførelse med C3 luminova. De er relativt små og i en slags baton-stil. En av de kritiske bemerkningene jeg har hørt om LLD, er nettopp utførelsen av viserne. Jeg forstår ikke kritikken. Kvaliteten på viserne fremstår som førsteklasses og størrelsen harmoniserer både rent designmessig og ikke minst er de tro mot opphavet.

KASSEN:
Med sine 42 mm er dette en relativt stor klokke. I tillegg er lugsene relativt lange. Noe som gjør at den kan virke enda mer voluminøs. Men den er relativt slank. Og med det polerte stålet virker den relativt nett på håndleddet. Faktisk mener jeg at 42 mm er en idealstørrelse for et sportsur.; det gjør den lettlest og sporty.

Kassen tilhører for øvrig compressor-familien. Lik Jaegers Master Compressor serier og IWC Aquatimer (forrige utgave og Vintage) samt en rekke andre ur med to kroner og indre bezel.

De lange lugsene er også en egenskap ved uret som har blitt kritisert. Igjen opplever jeg at disse er med på balansen i designet, samt at det er en del av urets viktige genetikk. At de er med på å øke størrelsen og enkelte derfor finner det vanskelig å få den til å hvile behagelig på håndleddet, kan jeg forstå. Men hvis man legger uret utenpå en våtdrakt oppdager man raskt hensikten med designet. Dette uret ble designet før “diver extensions” ble introdusert og min teori er at de lange lugsene kompenserer for økt diameter på armen i dykkerdrakt. Jeg har selv testet det med våtdrakt.

VERKET:
I uret sitter Longines L.633 uten dato. Dette er en Top Grade variant av eta 2824-2 uten chronometer certifisering. Mine erfaringer er at den i praksis lett kommer innenfor chronometerstandard. Avvikene jeg har målt har vært innenfor 1-2 sekunder pr døgn over tid med meget variert bruk og temperaturer. For øvrig er verket er vakkert dekorert med “Longines” og “L.633”.

KRYSTALLET:
Safirglasset er hevet fra kassen, slik som retro ur skal være. Dette er med på å fremheve den riktige vintage-følelsen. Likevel er jeg av og til, når jeg bruker uret “in the rough”, redd for å skade glasset fordi det sitter så utsatt til. Designmessig er det uansett lekkert.

REMMEN:
Som med mange sportsur, er remmen noe mange lett vil ønske å forbedre. Personlig er jeg veldig konservativ når det gjelder rem bytte. Jeg har sett LLD med både brune og sorte croco remmer, samt mesh. Og det er fristende å bruke anekdoten “alt kler den smukke”. Personlig velger jeg den originale nylon remmen med beige/hvite sømmer. Den fremhever designet godt og tåler rough bruk. Men her jeg sitter og skriver tar jeg akkurat beslutningen om å bestille noen nato remmer i 22 mm. Det er jeg ganske sikker på at den vil kle meget godt. Nå skal det dog nevnes at jeg er en natoremfetisjist… (og der ble Military-pack med 22mm nato bestilt fra Gnomon…).

Som en oppsummering, vil jeg si at Longines Legend Diver er et vakkert sportsur med retro utseende de fleste vil like. Den tåler rough bruk, men man vegrer seg lett for å utsette noe så vakkert for tøff bruk. Den går meget presist og passer like godt på 1176 moh som 2 meter under havoverflaten som til dress og slips. At Longines har vært så utrolig tro mot opprinnelsen er imponerende. Bortsett fra JlC, kjenner jeg ikke til andre som har klart det med samme presisjon. Så med en prislapp på under NOK 15 000,- er dette etter min mening et av de urene på markedet i dag hvor man får mest for pengene.


Bilder og tekst av Frodo


ANNONSE


View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.