Casio. Det er et velkjent faktum at Casio, og spesielt G-Shock, har etablert en sterk posisjon i en del tøffe yrkesmiljøer. For mange andre – spesielt klokkeinteresserte – kan Casio være et godt minne fra oppveksten, eller kanskje tilstede som litt krydder i klokkesamlingen. Nå ønsker Casio mer oppmerksomhet rundt sine klokker, og de seneste årene har merket satset tungt på å løfte deler av kolleksjonen opp, både i kvalitet og pris.
Og det er den ikoniske G-Shock-familien som leder vei.
[separator type=»thick»]G-Shock Gravitymaster GPW-2000
Årets nye G-Shock Gravitymaster GPW-2000, er et tydelig eksempel på Casios nye premium-satsing. Klokken er en del av merkets «Master of G»-konsept, som omfatter de tøffeste av de tøffe G-Shock-modellene. Disse modellene er igjen fordelt på områdene vann, land, eller luft. Modellnavnet røper at Gravitymaster har en link til sistnevnte. Faktisk har Casio utviklet modellen i samarbeid med piloter fra det britiske luftforsvaret, Royal Air Force. I jungelen av tullete samarbeid mellom «hippe» kjendiser og eksklusive klokkemerker, syns jeg dette samarbeidet kler Casio særdeles godt.
ANNONSE
Gravitymaster kan kanskje beskrives som en moderne pilotklokke. Men for de av oss uten tillatelse til å føre flyvende fartøy, kan den uansett være et interessant bekjentskap. For Gravitymaster er en ekte G-Shock – tøff, presis, og uhyre robust.
[separator type=»thick»]Det indre og funksjoner
Det er en stund siden G-Shock «bare» hadde digitale LCD-display, og faktisk er Gravitymaster en helt analog modell. Funksjonene kommer til uttrykk via visere, underskiver, vinduer, og tekst. Hemmeligheten er den in-house-produserte 5502-modulen, som har fått plass til hele seks mikromotorer. Modulen har også støtte for tidssynkronisering via både GPS og radio, men også mulighet for kommunikasjon med Android og iOS-enheter via Bluetooth. En mer skuddsikker forsikring om at klokken går riktig, er det vanskelig å tenke seg.
Casio har alltid imponert med sine funksjoner, og Gravitymaster er ikke noe unntak. Grunnfunksjonene er tidsvisning, stoppeklokke, nedtelling, og alarm. Men tidsvisningen er ikke av den helt ordinære sorten, for her byr Casio på sin tolkning av en verdenstidsfunksjon. Det innebærer konstant visning av både hjemmetid, og tiden i én av 300 andre byer. Ordinær UTC-tid kan også vises ved ett enkelt trykk. En annen finesse er visningen av breddegrader og høydegrader, som knyttes opp mot gjeldende sted ved GPS-synkronisering, eller valgt by.
Det er viktig å understreke at Gravitymaster ikke er noen typisk smartklokke. Den har Bluetooth, samt en egen app, «G-Shock Connected». Linker man klokken til denne, har man utvilsomt med en «connected»-klokke å gjøre, og flere av funksjonene blir enklere å bruke via appen. Men i motsetning til mange av urene i denne kategorien, står imidlertid de fleste av klokkens funksjoner helt på egne ben, uten tilkobling til en smarttelefon. Det er definitivt en styrke.
Unntaket er flylogg-funksjonen. Her må man koble seg opp til telefonen eller nettbrettet, for at et trykk på klokken, lagrer tid og sted-data i G-Shock-appen. Med dataene kan man deretter bygge en reisehistorikk. Det høres kanskje litt komplisert ut, men Casio har selv publisert en video som viser hvor enkel funksjonen er i bruk her:
Nøyaktig hvor nyttig en slik funksjon er for sivile, kan sikkert diskuteres. Men den som sier at klokker bare handler om det som er praktisk eller nyttig, lyver. Er man ørlite grann leken, er flyloggen en artig funksjon med stort underholdningspotensial.
[separator type=»thick»]Det ytre
På avstand er Gravitymaster umiskjennelig G-Shock. Den har en tydelig «heavy-duty» tilstedeværelse, som en slags urverdenens Land Cruiser. Det er stort og heftig – 66,0 x 57,1 x 18,2 mm – men faktisk uten at det føles krampaktig. Jeg har ingen problemer med å godta en stor og barsk G-Shock, men en 66 mm Patek Philippe vil jeg helst ikke se.
Med tanke på den smarte innmaten, er det heller ikke akkurat snakk om noen dum kjempe. Og går man klokken etter litt nærmere i sømmene, vil de fleste nok kunne få seg en overraskelse. Designet er nemlig langt mer intrikat og gjennomtenkt, enn det mange nok tror. Fronten har en flott dybde under safirglasset, og kassen består av en rekke separate komponenter. Jammen er det ikke også et innslag av karbonfiber, som er synlig på remmen, og over remfestet. Faktisk er også sekundviseren utført i karbonfiber. Øvrige deler av klokken er utført i en kombinasjon av polymerer og metall, med en høy opplevd kvalitet.
Selv om Gravitymaster er et kraftig og lite sjenert ur, er den langt mer nedtonet enn flere av sine familiemedlemmer. Personlig har jeg ikke noe i mot litt fargerike innslag, men for en tøffingklokke som Gravitymaster, er de forholdsvis diskré orange detaljene akkurat nok.
Det tøffe ytre er ikke bare for show, men er delvis en konsekvens av klokkens eksepsjonelt robuste konstruksjon. Gravitymaster er designet rundt konseptet «Triple G Resist», som innebærer at den skal tåle påkjenninger fra både eksterne sjokk, sentrifugalkraft, og vibrasjoner. Den er også vannresistent til 200 meter.
[separator type=»thick»]På håndleddet
Som tallene tilsier, er Gravitymaster en stor klokke. Samtidig er den et eksempel på at man ikke skal se seg helt blind på oppgitte dimensjoner. Bærekomforten er nemlig svært god – faktisk bedre enn enkelte klokker med langt mindre dimensjoner. Det kan vi nok takke de forholdsvis myke materialene, og en smart utforming for.
Rent funksjonelt passer Gravitymaster til en rekke ulike settinger. Sannsynligvis vil nok de fleste allikevel føle at den hører best hjemme ved sport, utendørsaktiviteter, eller kanskje som et hverdagsur dersom man har en jobb som innebærer litt tøffe tak. For ikke å glemme i luften, eller på reise. Personlig har jeg et temmelig åpent sinn i forhold til å bruke de fleste klokker til de fleste anledninger, men jeg ville nok satt grensen ved blådressen.
Klokker med mye funksjoner, har en lei tendens til å slite med dårlig batteritid. Det er imidlertid ikke tilfellet med Gravitymaster. Med Casios «Tough solar»-teknologi, lades klokken opp når den eksponeres for sollys. Lades den helt opp, for så brukes normalt men uten at den lades ytterligere i sollys, holder klokken i cirka 6 måneder. Legges den i stummende mørke, slår strømsparingsmoduset inn, og den holder i hele 23 måneder.
[separator type=»thick»]Avsluttende tanker
Prismessig har G-Shock Gravitymaster GPW-2000 (den finnes forresten i totalt 3 fargevarianter) fått en veiledende pris på 9.298 kroner. Det er et ikke ubetydelig beløp – i alle fall om man kun forbinder Casio med hipster-tilbehør eller via de eldre heldigitale G-Shock-klokkene. Men selv om G-Shock-konseptet er noe kjent (mitt personlige forhold til G-Shock strekker seg tilbake over to tiår), er det definitivt stor endring å spore.
Da den første G-Shock-klokken, den ikoniske DW-5000C, ble introdusert på 80-tallet, var den noe nytt og ekstremt. Gravitymaster er et av bevisene på at utviklingen egentlig aldri stoppet opp, hverken med tanke på ytre design eller teknologien på innsiden. Holder man en Gravitymaster i hånden, tror jeg ingen vil protestere på prislappen.
Gravitymaster er nok ikke en klokke for alle og enhver – til det er den for ekstrem og kompromissløs. Den er ganske enkelt en klokke som fortjener å bli tatt seriøst. Gravitymaster kan godt være et lekent innslag i samlingen, men vil virkelig skinne som en robust følgesvenn. Gjerne som et slags «verktøy» for de som stiller ekstra høye krav til utstyret, som følge av en aktiv livsstil. Det finnes jo heller egentlig ingen direkte konkurrenter. For ingen andre merker byr på den samme kombinasjonen av høyteknologi og robust design.
ANNONSE