Fredag forrige uke markerte avslutningen av den 26. utgaven av den eksklusive lukkede urmessen Salon International de la Haute Horlogerie («SIHH»). Messen anses å være en toneangivende begivenhet, som presenterer urverdenens seneste trender.
Tidssonen var tilstede i Genève under 4 av dagene, og opplevde årets 24 utstillere på nært hold. Her ble majoriteten av årets nyheter fra flere av urverdenens viktigste aktører vist frem, og heller ikke denne gang manglet det på overraskelser og godbiter. Økonomisk sett går kanskje urbransjen en usikker fremtid i møte, men kompliserte ur i millionklassen var langt i fra noen mangelvare.
Her hjemme i Norge er det imidlertid mer nøkterne modeller som oftest fanger entusiastenes oppmerksomhet. Her er 8 utvalgte høydepunkter, som alle byr på en potent miks av mye særpreg og i alle fall tidvis godt på vei en overkommelig pris.
[separator type=»thick»]A. LANGE & SÖHNE GRAND LANGE 1 MOON PHASE «LUMEN»
ANNONSE
Den nye Grand Lange 1 Moon Phase «Lumen», kombinerer elementer fra de populære modellene Grand Lange 1 «Lumen» (2013) og Grand Lange 1 Moon Phase (2014). Med sin semitransparente urskive i safirglass og et stort innslag av selvlysende elementer, kan årets modell med rette sies å være en av Lange sine desidert mest moderne ur – i alle fall hvis vi kun ser på det estetiske. Dette er det særegne asymmetriske Lange 1-designet på sitt mest ekstreme, og et spektakulært syn i mørket. Legg også merke til den spenstige plasseringen av indikatoren for gangreserve («auf/ab») og månefasen integrert i urskiven for visning av timer og minutter.
På innsiden av den 41 mm store urkassen i platina, sitter et Lange manufakturkaliber L.095.4 med 72 timers gangreserve. Grand Lange 1 Moon Phase «Lumen» blir kun tilgjengelig i 200 eksemplarer, og prisen er oppgitt til 69.600 euro.
[separator type=»thick»]AUDEMARS PIGUET ROYAL OAK CHRONOGRAPH
Urverdenen har lenge vært i en periode dominert av rødt gull, men Audemars Piguet mener tydeligvis at tiden er inne for litt forandring. Den ikoniske Royal Oak Chronograph reintroduseres derfor i gult gull, og med valget mellom sølvfarget eller blå urskive. Sistnevnte dreier seg om en lysere blåfarge enn hva vi er kjent med fra tidligere Royal Oak-modeller.
Urkassen med det karakteristiske oktagonale bezelet og integrert lenge, har en diameter på 41 mm. Under baklokket sitter det selvtrekkende kronografverket 2385 med 40 timers gangreserve – et verk som faktisk er basert på et Frederic Piguet 1185. Og hvis ikke kronograf-komplikasjonen er interessant, er det verdt å nevne at Audemars Piguet også lanserte modellene Royal Oak Perpetual Calendar, Royal Oak (37 mm) og Royal Oak (33 mm) i gult gull med blå urskiver.
Er markedet nok en gang modent for gult gull? Det vil tiden vise.
[separator type=»thick»]CARTIER CALIBRE DE CARTIER DIVER
Luksusgiganten Cartier kunne vise frem flere spennende nyheter i år, men klokkene som fikk det til å krible litt i ekstra i magen, var derimot en kjenning. Calibre de Cartier Diver ble lansert før SIHH 2014, som merkets første dykkerklokke. I år har «originalen» fått selskap en tre referanser (stål, gull/stål og gull), som alle byr på en sprek blå urskive, blå roterbar dykkerkrans, og mørkeblå rem. Overraskende moderne, men fortsatt med særtrekkene som gjør den umiskjennelig Cartier.
På papiret virker kanskje ikke endringene så store, men sammenlignet med forgjengeren har uret fått en ny, mer sporty og leken karakter. I likhet med forgjengeren er det snakk om et ekte ISO 6425-sertifisert dykkerur, og modellene deler den samme 42 mm store urkassen. Urverket er et selvtrekkende manufakturkaliber 1904 MC, som ble introdusert i 2010 som Cartier sitt første urverk produsert «in-house».
Prisen antas å ville starte fra omkring 77.000 kroner for utgaven i stål.
[separator type=»thick»]IWC PILOT’S WATCH MARK XVIII
Få urmerker matcher IWC sin rike historie som produsent av pilotklokker, og den nye innstegsmodellen Mark XVIII (Mark 18) er forholdsvis rimelig inngangsbillett til IWC-universet. Pilot’s Watch Mark-modellene er et perfekt eksempel på evolusjon fremfor revolusjon – her er det de små detaljene som teller.
Trippelt datovindu hos forgjengeren er byttet til fordel for et enkelt vindu, og numeralet «6» er tilbake på urskiven. Urkassen på den nye Mark XVIII har krympet til 40 mm, og denne huser det selvtrekkende kaliber 30110 (ETA 2892-A2 base) med en gangreserve på 42 timer. Det kan virke som om IWC har latt seg inspirere av den enklere Mark X, som ble utstedt av det britiske forsvarsministeriet på 40-tallet. Noen klone er den nye modellen ikke, men den langt mer puristisk enn flere av de forrige generasjonene. Nytt av året er valget mellom svart og urskive. og modellen er i tillegg tilgjengelig i en blå Edition “Le Petit Prince”.
Norsk pris er ikke kjent ennå, men amerikansk listepris er satt til 3.950 amerikanske dollar 44.000 kroner på skinnrem, og 54.000 kroner på stållenke.
JAEGER-LECOULTRE REVERSO TRIBUTE CALENDAR
Få klokkemodeller har opparbeidet seg den samme ikoniske statusen som Jaeger-LeCoultre sin Reverso, og i år fyller den hele 85 år. Med sin karakteristiske roterbare urkasse, ble modellen designet for bruk av a polospillere.
Årets nye Reverso Tribute Calendar er langt i fra noen sportsklokke, og både fronten og baksiden av den roterende urkassen (49.4 x 29.9 mm) i rødt gull byr på urskiver med ulike komplikasjoner. På forsiden finner vi tidsvisning, komplett kalender (dato, dag, måned) og månefase, mens baksiden har tidsvisning for en sekundær tidssone, samt indikator for dag/natt. I hjertet av den klassiske rektangulære urkassen, sitter det manuelt opptrekkbare JLC manufakturkaliber 853, med 45 timers gangreserve.
Prisen antas å være et sted nord for 250.000 kroner.
[separator type=»thick»]MONTBLANC 4810 ORBIS TERRARUM
110 år etter at merket ble grunnlagt, er det kanskje fortsatt eksklusive penner og lærvarer som i hovedsak forbindes med Montblanc. De siste 10 årene har imidlertid det tyske merket opparbeidet seg en stadig styrket posisjon som et klokkemerke, og under ledelse av Jérôme Lambert (tidl. CEO i Jaeger-LeCoultre), har selskapet også vekket oppmerksomhet blant hardbarkede klokkeinteresserte.
Montblanc 4810 Orbis Terrarum er merkets andre «worldtimer» – et ur som viser tiden i alle nærmest samtlige av verdens tidssoner simultant. Urskiven her utstyrt med et stort verdenskart, hvor en roterende skive med fargerike temperatursoner fungerer som en indikator for dag/natt. Funksjonene muliggjøres av Montblanc sitt kaliber MB 29.20 (Sellita SW300 base med modul for verdenstid), som er huset i en urkasse i stål på 43 mm.
Prisen i Tyskland er oppgitt til 5.890 euro inkl. avgifter.
[separator type=»thick»]PANERAI RADIOMIR 1940 3 DAYS AUTOMATIC ACCIAIO
Italienske Panerai har utvilsomt vært en kreftene som har drevet fokuset på store og maskuline ur. Liker man Panerai sine design, men ikke føler man har lysten eller fysikken til å håndtere deres største modeller, er det mulig å finne løsningen i Radiomir 1940-kolleksjonen.
Blant årets nyheter fra Panerai, finner den nye Radiomir 1940 3 Days Automatic Acciaio (PAM00655). Den puteformede urkassen måler kun 42 mm i diameter, og bak safirkrystallen i baklokket har man fritt innsyns til det forholdsvis slanke selvtrekkende «in-house»-urverket P.4000.
Det mest interessante er imidlertid urskiven, da dette er første gang en hvit urskive har blitt utstyrt på en Radiomir 1940 siden introduksjonen av kolleksjonen i 2012. Kanskje har vi med en fremtidig klassiker å gjøre?
Prisen er oppgitt til 10.000 amerikanske dollar.
[separator type=»thick»]VACHERON CONSTANTIN OVERSEAS
Vacheron Constantin Overseas, er en av de klokkene som ofte nevnes i samme åndedrag som Patek Philippe Nautilus og Audemars Piguet Royal. Overseas ble introdusert i 1996, men bygde i høy grad på de historiske røttene fra «222» fra 1977. Siste gang kolleksjonen gjennomgikk en overhaling, var tibake i 2006.
Ti år senere er det endelig klart for en litt oppstramming av kolleksjonen, og spesielt den enkleste grunnmodellen med visning av timer/minutter/sekunder og dato, har potensiale til å bli en hit blant entusiastene. Familielikheten med forgjengeren er definitivt tilstede, men urkassen har krympet til 41 mm. Denne er i tillegg utstyrt med Vacheron Constantin sitt enkle system for skifte av lenke eller rem, som totalt eliminerer behoved for skrutrekker eller spesialverktøy.
Også på innsiden er klokke ny, og denne gangen leveres klokken med det selvtrekkende manufaktururverket 5100, som har en gangreserve på 60 timer. Modellen er dessuten produsert i overensstemmelse de strenge kravene til Poinçon de Genève.
Prisen for utgaven i stål er oppgitt til 21.700 euro.
[separator type=»space»] [separator type=»thick»]ANNONSE