Dag 6, mandag 27. mars. Basel-oppholdet begynner å nærme seg slutten, og flere av kollegaene mine satt seg på flyet allerede i går. For min del er mandagen en viktig dag, med to av gigantene på programmet. Er man litt fleksibel på dagene, kan man også være heldig å slippe å bli dyttet inn på en av de overfylte pressekonferansene de første dagene.
Jeg skal innrømme å ha vært litt skeptisk, da de første annonsene for Kronaby begynte å dukke opp på mine sosiale medier og YouTube tidligere i år. I de velpolerte reklamene, snakkes det om både tekniske meritter og svensk opprinnelse. Men lignende påstander har man naturligvis hørt mange, mange ganger tidligere.
Møtet med Kronaby var i så måte en gledelig overraskelse. I praksis viste det seg at Kronaby langt i fra er noe «tomt» merke, men faktisk er utviklet og produsert av det høyst seriøse Malmø-baserte foretaket Anima AB. Med rundt 100 ansatte er det snakk om en ambisiøs satsning på egen teknologi. Funksjonene kjenner man i grove trekk fra andre «connected»-klokker, men selve utførelsen og brukergrensesnittet i appen fremstod som svært gjennomtenkt og solid. Den opplevde kvaliteten og designene er gode, spesielt tatt prisen i betraktning.
ANNONSE
Jeg lyver litt om jeg sier at spenningen var stor foran møtet med Rolex. Allerede på pressedagen var merkets nyheter dekket av de fleste aktørene i bloggeverdenen og sosiale medier. Det er allikevel noe annet å se en klokke på et bilde eller bak et glass, og det å sitte med den i hånden.
Om jeg kunne fått ta med meg en av merkets nyheter hjem fra messen, ville det utvilsomt vært den nye Sea-dweller referanse 126600. Klokken er en hyllest til den første Sea-dweller-modellen, som i år fyller 50 år. I Rolex-sammenheng er det snakk om en helt ny modell, med en ny urkasse på 43 mm. Denne diameteren deler klokken med storebror Deepsea, men er i motsetning til denne betydelig slankere. På innsiden sitter et kaliber 3235, som er Rolex sin seneste generasjon urverk.
Andre høydepunkter fra Rolex inkluderer en svært lekker Cellini Moon-Phase, men også nye Datejust 41 i stål. For ikke å glemme merkets kanskje mest teknisk kompliserte modell, Sky-Dweller, som nå er tilgjengelig i stål med innslag av hvitt gull (såkalt «Rolesor»).
Det er ingen tvil om at det er mye spennende å se i Basel, men med flere hundre utstillere er man pent nødt til å prioritere litt. Selv har jeg de seneste årene prioritert de merkene som er offisielt representert i Norge, eller i det minste har en sterk tilknytning her.
I løpet av mandagen tikket det brått inn en melding fra Nicolai hos Scandinavian Time, som med stor entusiasme kunne fortelle at Eterna brått vil bli å se i Norske urforretninger igjen. Litt på sparket fikk vi satt opp et møte, for å se på noen av merkets nyheter.
Eterna sin KonTiki-kolleksjon viser merket fra sin kanskje mest attraktive side, i alle fall gjennom mine øyne. Som navnet tilsier har modellene en link til Thor Heyerdahl, men er isolert sett en håndfull svært stilige og konkurransedyktig prisede dykkerklokker. Spesielt KonTiki Bronze Manufacture imponerte stort, med sine lekre linjer, urkasse i bronse, eksepsjonelt stilige urskive. Pluss også på et manufakturkaliber og en pris som trolig lander sør for 30.000 kroner, og jeg kan ikke forstå annet enn at vi har med en vinner å gjøre.
Omega sine nyheter var også godt dekket før jeg trådte inn på standen deres midt i hall 1.0. Trilogien av av Seamaster, Railmaster og Speedmaster har nok de fleste allerede fått med seg, og det med god grunn. Med unntak av delte meninger om ferdigeldet lume, er det ingen tvil om at Omega har skapt tre eksepsjonelt flotte historiske modeller.
Baselworld 2017 markerte også reintroduksjonen av en «vanlig» Railmaster på 40 mm. Klokken kan nok med rette kalles for Omega sin Rolex Explorer-ekvivalent, og mikser et vintageinspirert ytre med et solid indre (understreket av betegnelsen «Co-Axial Master Chronometer» på urskiven). Prismessig snakker vi om rundt 50.000 kroner.
Og med det runder jeg av den lille «dagboken» fra årets Baselworld.
ANNONSE