Leses nå
Longines Spirit Collection (med live-bilder)

Longines Spirit Collection (med live-bilder)

En splitter ny kolleksjon inspirert av fortidens pionerånd.

I disse krevende tider har flere aktører tråkket på bremsen, men hos Longines er det tilnærmet «business as usual». Det sveitsiske klokkemerket har ovenfor Tidssonen bekreftet et så og si uendret lanseringsløp for året, med flere spennende nyheter på kalenderen. I dag kan vi presentere en av de største.

Longines Spirit er inspirert av fortidens pionerånd, hvor legandariske piloter og oppdagere som Amelia Earhart, Paul-Emile Victor, Elinor Smith og Howard Hughes trekkes frem. Ikke overraskende var samtlige i sin tid eiere av klokker fra Longines, og for den nye kolleksjonen ønsker merket å etablere en link til både luft, land og sjø.

Da Howard Hughes fløy jorden rundt i 1938 ble kronometere og kronografer fra Longines benyttet. (Foto: Longines)

Mer konkretisert er Spirit en kolleksjon med sportsklokker, som på mange måter fyller ut tomrommet mellom de moderne Hydroconquest/Conquest og de vintageinspirerte Heritage-modellene. La oss kalle det «neo-vintage» – ingen direkte kopi av et historisk design, men derimot retropreg og moderne egenskaper i skjønn forening. Selve Spirit-navnet er for øvrig ikke helt nytt, men var senest i bruk av Longines for omkring 10 år siden.


«Three hand» i to størrelser

Longines Spirit 40 mm «Sunray Blue». (Foto: Tidssonen)

Ved lansering klinker Longines til med en «three hand» (med dato) i både 40 og 42 mm størrelse. Med unntak av diameteren er klokkenes design langt på vei identiske, og begge kan velges med urskive i matt svart, solstråle-mønstret blå eller teksturert sølv. Uttrykket er åpenbart pilot- og fieldwatch-inspirert, med god lesbarhet og lite krimskrams. Fem stjerner har likevel funnet veien til nedre delen av skiven, og forklares av Longines som et av merkets historiske symboler for kvalitet og pålitelighet.


ANNONSE


Kassen har en lekker miks av børstede flater og polerte kanter. Buet safirglass, den store kronen, kraftig bezel og 100 meter vannresistens, er gjeldende trekk for hele kolleksjonen. På innsiden av kassen sitter et kronometer-sertifisert kaliber L888.4 (ETA A31.L11) med balansefjær av silisium. Urverket, som er en slektning av ETA 2892, har en gangreserve på 64 timer.

Modellene leveres på matchende lærremmer eller lenke, men kommer også (noe forvirrende) i en såkalt «Prestige»-utgave. Klokkene er identiske med «standardmodellene», men leveres i et sett med lenke, lærrem og natorem i lær. For å forvirringen komplett er lenken i Prestige-pakken oppgradert med bedre lås (med mikrojustering) samt en endeledd med «hurtigskift».

Prismessig ligger Spirit 40 mm 21.390 kroner i standardutgave, mens Prestige-settet havner på 27.790 kroner. Spirit 42 mm er omkring tilsvarende priset med henholdsvis 22.390 og 28.790 kroner.


Røslig kronograf

Longines Spirit Chronograph «Grained Silver» (Foto: Tidssonen)

Ingen kolleksjon er komplett uten en kronograf. Longines har dype røtter på feltet, men har i moderne tid brukt urverk fra søskenselskapet ETA. Det er også tilfellet for den nye Spirit-kronografen. Modellen deler det estetiske uttrykket til Spirit «three-hand», og er også tilgjengelig med de tre ulike urskivene.

Diameteren er på 42 mm, men både dato-knappen kl. 10 og tykkelsen bidrar til at klokken kan oppfattes som større. Sistnevnte skyldes nok delvis urverket, hvor grunndesignet i sin tid ble utviklet av ETA for Longines (men også brukt av Omega). Kaliber L688.4 (ETA A08.L01) er en slektning av ETA 7753, men byr på både kolonnehjul og balansefjær av silisium. Gangreserven er på 60 timer.

Longines Spirit Chronograph har fått en veiledende pris på 30.990 kroner, og er tilgjengelig på lenke og rem.


Førsteinntrykk

I mine øyne legger Spirit seg midt mellom Conquest («klokker for alle») og Heritage («klokker for spesielt interesserte»). Det er kanskje ikke et dumt sted å være for klokker som økonomisk sett er tilgjengelige for et forholdsvis bredt publikum. Denne tanken deles nok også av Montblanc (1858) og TAG Heuer (Autavia), som trolig er blant de nærmeste konkurrentene til Spirit. Prisene taler imidlertid sterkt i Longines’ favør.

Designmessig er miksen av tradisjoner og modernitet en nokså krevende øvelse, hvor resultatet fort kan ende opp som «hverken fugl eller fisk». Spirit klarer den hårfine balansen, hvor spesielt 40 mm-modellen fremstår som særskilt attraktiv. Blant kolleksjonens styrker vil jeg fremheve de lekre urskivene, flotte kassene og urverkene med balansefjær av silisium.

Kronografen kan jeg imidlertid styre min begeistring for. Den oppleves rett og slett som for tykk og kraftig – spesielt når de øvrige linjene og urskiven etterspør en smule mer eleganse. Tykke kronografer ser likevel ikke ut til å være en dealbreaker for mange, og jeg føler meg sikker på at også Spirit-kronografen vil finne sine håndledd.


ANNONSE