Det franske motehuset har trimmet sin mest interessante modell.
For mange er Chanel synonymt luksuriøse klær, vesker og sko, men det franske motehuset har også (mer enn bare) en finger inn i klokkenes verden. Mest kjent for mange er trolig J12 (som i 2019 feiret sitt tyvende leveår med ny drakt, nytt urverk fra Kenissi – og ble belønnet med pris fra GPHG), men fra et horologisk standpunkt finner jeg likevel Monsieur de Chanel-kolleksjonen som langt mer spennende.
Nå kommer en ny utgave, hvor modellens vante eleganse må vike for en mer sporty profil.
Monsieur de Chanel
At Chanel er en relativt tung aktør i klokkeverdenen er fortsatt ukjent for mange. Det skyldes kanskje først og fremst at selskapet har spilt en større rolle gjennom eierskap i andre viktige selskaper, fremfor å gjøre seg tydelig nok bemerket med eget merkenavn på skiven.
Verdt å nevne er deleierskap i både Kenissi (som produserer «manufaktur»-urverkene til bl.a. Tudor), Bell & Ross og F.P.Journe, så vel som flere tiårs eierskap av G&F Châtelain – en anerkjent kapasitet på kasser og lenker, med navn som MB&F, Urwerk og Richard Mille på kundelisten.
ANNONSE
Selv om nevnte J12 er et ikon innad i Chanel-kolleksjonen, ble imidlertid den horologiske kompetansen straks mer tydelig da de introduserte første utgave av Monsieur de Chanel tilbake i 2016. Introdusert som en ren «manneklokke» gjorde den et uvanlig sterkt førsteinntrykk, med en elegant «jumping hour»-visning i kombinasjon med retrograde minutter og små sekunder. Mest imponerende var dog det egenutviklede «Calibre 1». Et skreddersydd drivverk for modellen.
Siden lansering har modellen opplevd å bli tolket i flere ulike varianter, med fjorårets Chanel Monsieur Édition Noire som den absolutt mest relevante opp mot denne lanseringen. Den delte samme kasse som nylanseringen, men holdt skiven mer tro mot originalens eleganse.
Superleggera
Oversatt fra italiensk betyr «superleggera» rett og slett superlett. For motorinteresserte peker imidlertid merkenavnet Superleggera vel så mye på arbeidet med lette karosserier for biler og fly, produsert av italienske Carrozzeria Touring – i tiden før og etter andre verdenskrig. En patent hvor struktur av tynne rør formet som karosseriets grunnform, med tynne lettmetallplater for å dekke og styrke rammeverket ga både lett vekt og fleksibilitet. Tenk Alfa Romeo 8C, BMW 328, Ferrari 340 MM Spider, Lamborghini 400 GT og ikke minst – James Bond og hans Aston Martin DB5.
Når Chanel nå velger å gjøre Monsieur-modellen mer sportslig, er det med en god dose inspirasjon fra de (den gang) superraske bilene. Det har selskapet også gjort tidligere, med sin J12 Superleggera fra 2005, som nyheten også deler flere små likheter med.
Endringene fra fjorårets «Édition Noire» er isolert sett små, men gir likevel klokken et ganske annet ansikt. Den heldekkende sorte skiven er byttet ut med «hobnail guilloché» (hvis mønster går igjen på remmen), mens kraftige rammer skaper tydelige skiller fra den delvis skjeletterte strukturen langs ytterkanten.
Sammen gir det små nikk både til sportsbilers instrumenter og bruken av «Superleggera» som konstruksjonsmåte. Det samme gjelder den spesielle kassestrukturen, hvor Chanel bruker keramikk i kombinasjon med en ramme av stål, som også er med å holde vekten nede. Endrede visere og små røde detaljer understreker det sportslige preget, selv om klokken ikke byr på noen form for kronograf-funksjon.
Calibre 1
Som navnet avslører var Calibre 1 det første mekaniske urverket som ble utviklet av Chanel selv, nærmere bestemt av deres urverksavdeling, Chanel Horlogerie, som er fysisk plassert under samme tak som G&F Chatelain i La Chaux-de-Fonds. Utviklingen skjedde også med god hjelp fra personen og selskapet Romain Gauthier. Deleierskap og et tett samarbeid med Gauthier selv trekkes frem som vesentlig, både for design og utvikling av urverket, samt produksjonen av ulike komponenter, herunder alle tannhjul.
Chanel gjorde også det uvanlige valget å utvikle urverket spesifikt til klokken. Det betyr at de hoppende timene og den uvanlig store 240-graders «retrograde» minuttvisningen er integrert direkte i urverket, og ikke som tilleggsmodul på et baseurverk. Urverket benyttes derfor også kun i Monsieur-klokkene.
Teknisk byr Calibre 1 på elementer som dobbelt fjærhus med 72 timers gangreserve og vekter på balansehjulet fremfor rykkerlås («freesprung balance»). Verdt å nevne er også muligheten for å stille retrograde-visningen både fremover og bakover.
I det som senere har blitt et signaturtrekk i urverkene fra Chanel er de «repeterende sirklene» spesielt synlige. Dette gjelder både tannhjul og broer, som sammen skaper en vakker harmoni i det visuelle. Selv om urverket er helsort av farge, skapes det brytninger og kontrast ved hjelp av ulike typer (maskinell) finish. Øvrige visuelle elementer inkluderer et stjerneformet balansehjul, løvehodet og de monokrome fargene (sølv og sort) fanger flere av Chanels velkjente designsignaturer.
Førsteinntrykk
Monsieur de Chanel er en herlig annerledes kreasjon, fra et merke som på ingen måte er det første man forbinder med haute horlogerie, som jeg vet står høyt på blant annet Jon Henriks ønskeliste.
Med Superleggera-varianten tar man det symmetrisk behagelige designet og røffer det til med sportslige elementer. Klokkens inndeling av time- og minuttvisning er sånn sett et perfekt lerret for referanser mot motorsport og speedometer.
Resultatet blir likevel i overkant sporty for egen smak, hvor man mister noe av klokkens opprinnelige appell. Som en litt overivrig ettermarkedsbehandling hvor klokkens originale karakter forsvinner i forstyrrende elementer.
Det sagt er det kult å se Chanel satse på klokker ment for et annet publikum enn eksisterende kolleksjon har gjort. Det viser at de mener alvor med klokkesatsingen, samtidig som de tør å bevege seg litt bort fra det klassiske. Det kan fort bety at flere åpner øynene for «moteklokkene» fra det franske gigantselskapet.
Fakta og pris
Chanel Monsieur Superleggera Edition
H6823
Diameter: 42 mm
Tykkelse: 10,82 mm
Kassemateriale: Keramikk og stål
Urskive: Delvis skjelettert med «hobnail guilloché»
Glass: Safir
Vannresistens: 30 meter
Rem: Nylon og kalveskinn
Urverk: Chanel Calibre 1
Type: Mekanisk, manuelt opptrekkbart
Funksjoner: Hoppende timer, retrograde minutter, små sekunder
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 72 timer
Tilgjengelighet: Fra september 2021
Veiledende pris: 40.750 amerikanske dollar
Mer informasjon er tilgjengelig på chanel.com.
ANNONSE