Tudors første dykkerklokke i keramikk er også merkets første METAS-sertifiserte «Master Chronometer».
Tiden da Tudor var ensbetydende med rimelige «Rolex-kopier» med ETA-verk virker stadig fjernere. Gjenfødelsen for merket startet med introduksjonen av Heritage Chrono i 2010, før det store gjennombruddet kom to år senere med lanseringen av Heritage Black Bay.
I 2015 presenterte Tudor sitt første egenproduserte urverk, som markerte starten mot en gradvis utfasing av ETA-verk i merkets dyrere (og mest interessante) modeller. I lys av faktorer som økende klokkeinteresse og umulig tilgang på Rolex, er interessen for Tudor trolig større enn noensinne.
Tudor Black Bay Ceramic
Under årets digitale Watches & Wonders i slutten av april, presenterte Tudor både en oppdatert Black Bay Chrono og nye Black Bay Fifty-Eight i gull og sølv. Fire nye referanser tilsynelatende rettet mot den mer entusiast-orienterte delen av Tudors publikum. Lanseringen av Black Bay Ceramic den påfølgende måneden var derfor et uventet trekk fra Rolex-datteren, som til sammenligning holdt en ganske lav profil i året før.
Den største overraskelsen var likevel klokkens egenskaper, som byr på to «første» for Tudor. Black Bay Ceramic er den første Black Bay-modellen med kasse av teknisk keramikk, noe merket tidligere kun har levert i den litt glemte kronografen Fastrider Black Shield.
ANNONSE
For det andre – og mest oppsiktsvekkende – er Black Bay Ceramic den første Tudor-klokken som er sertifisert av sveitsiske METAS, og dermed kan smykke seg med designasjonen «Master Chronometer».
Moderne eksteriør i mørke toner
Som en del av den etterhvert velkjente Black Bay-familien har årets nye i keramikk fått en kasse på 41 mm, som sammen med tykkelsen på 14,4 mm gir kjente proporsjoner. Kassen domineres av matte og lett teksturerte flater, som brytes opp av enkelte polerte kanter. Både bezelen og den svarte urskiven har et børstet solstråle-mønster, som trer frem eller tones ned avhengig av lysforholdene.
Vi er tilbøyelig til å kalle klokken for «helsvart», men strengt tatt er dette en forenkling. I realiteten er ikke modellen helt «stealth», men byr på flere svarte- og gråaktige toner, som minuttskalaen og teksten på skiven, og graverigene på bezelen. Både viserne og indeksene har en kremaktig hvitfarge, som bidrar til sterk kontrast og bedre lesbarhet.
Safirglasset i front har en lett buet fasong, som bygger en millimeter eller to over bezelkanten. En referanse til Black Bay-modellens pleksiglass og historisk arv? Kanskje – men også et effektivt grep for å heve kvalitetsfølelsen.
Frem til i år har glass i baklokket vært fraværende i Tudors dykkermodeller, men dette ble raskt endret med årets lanseringer av de tidligere nevnte Black Bay Fifty-Eight i gull og sølv. Ikke overraskende har gjennomsiktig bakside også funnet veien til versjonen i keramikk.
Dobbelsertifisert urverk
Vindu inn til urverket gir forventninger om at det også er noe som er verdt å se. Tja, jo – sammenlignet med Tudors vanlige versjon av kaliber MT5602, er MT5602-1U mer snadder for øynene. Uttrykket er fortsatt nokså industrielt, men den mørke finisjen og det alternative klobe-designet med relieff oppleves som mer forseggjort og spesielt dedikert til denne modellen.
Rent teknisk er det lite å utsette på «in-house»-verket, som er produsert eksklusivt for Tudor av urverkfabrikken Kenissi (etablert av Tudor og eid 20 prosent av Chanel). På ingredienslisten er tekniske godsaker som «free-sprung» balanse, spiral av silisium, solid balansebro, samt en gangreserve på omkring 70 timer.
Spesifikasjonene vitner om høy kvalitet, som også kommer mer konkret til uttrykk gjennom COSC-sertifiseringen. En sertifisering som på ingen måte er uvanlig, men som likevel ikke kan forventes automatisk i denne prisklassen.
Tekstlinjen «Master Chronometer» på urskiven vitner imidlertid om at klokken har flere ess i ermet. Som en METAS-sertifisert klokke møter Black Bay Ceramic strenge krav til «Swissness», presisjon, antimagnetisme, vannresistens og autonomi:
– Swiss Made
– Certification by the Swiss Official Chronometer Testing Institute (COSC)
– Precision at two temperatures, in six different positions and at two different levels of power reserve: 100% and 33%
– Smooth functioning when exposed to a magnetic field of 15,000 gauss and precision following exposure
– Waterproof to 200 m (660 ft) in accordance with ISO standard 22810:2010
– 70-hour power reserve
«Criteria and tests for METAS certification», Tudor.com
Begrepet har til nå utelukkende vært assosiert med Omega, som introdusere sertifiseringen med brask og bram i 2015. Frem til i dag har Omega gradvis «oppgradert» store deler av kolleksjon til å bli sertifiserte «Master Chronometere.
I det som trolig var et nøye gjennomtenkt grep for å gi testingen høyere legitimitet, ble sertifiseringen utviklet av Omega i samarbeid med METAS (det sveitsiske føderale institutt for metrologi) som en uavhengig part. Her ligger nok også årsaken til at Omega ikke har monopol på sertifiseringen – selv om det nærmest har virket sånn, ettersom ingen andre merker har METAS-sertifisert sine klokker.
På håndleddet
Black Bay Ceramic kommer på en solid rem av lær og gummi, som leveres med en svart foldespenne. Tykkelsen gir en naturlig stivhet som trolig vil gå seg til ved mer bruk, mens overflaten er silkemyk «soft touch». Kontrastsømmen går langt i å matche de kremfargede elementene på skiven. Som en liten bonus ligger også Tudors velkjente nato-aktige vevde tekstilrem i boksen.
Fraværet av lenke og den mørke kassen gir i sum en opplevelse av at klokken er litt mindre enn sine søsken i rustfritt stål. Hadde noen fortalt meg at klokken var en størrelse mellom Black Bay Fifty-Eight og «vanlige» Black Bay, ville jeg neppe betvilt påstanden.
Lesbarheten er god takket være den høye kontrasten mellom den svarte bakgrunnen og de hvite indeksene og viserne. Men de mer «uviktige» markeringene på bezelen, samt minuttskalaen, logoen og teksten på urskiven, har en tendens til å nærmest forsvinne under visse lysforhold.
Personlig er dette en egenskap jeg ikke finner spesielt tiltalende – men en kjapp spørring rundt bordet på lunsj med et representativt utvalg entusiaster kan tyde på at jeg er i mindretall. Mitt tips er uansett å ikke kjøpe Black Bay Ceramic usett, men derimot oppleve den med egne øyne før man trekker kortet.
Avsluttende tanker
I mine øyne fremstår Black Bay Ceramic som årets viktigste nyhet fra Tudor. Primært grunnet Master Chronometer-sertifiseringen, men også materialvalg og de estetiske oppgraderingene av urverket. Lanseringen viser Tudor fra en offensiv side – mer frempå og mindre «safe» enn hva vi har sett tidligere.
Som klokke er Black Bay Ceramic svært vellykket, men også en nisje. Designet er på ingen måte kontroversielt, men likevel for spesielt til å være et typisk første- eller andrekjøp. Heldigvis for Tudor kan nok de største konkurrentene være klokker i samme kolleksjon.
Har man sansen for svarte klokker er det imidlertid ingen tvil om at Black Bay Ceramic kan være et spennende kjøp. METAS-sertifiseringen tilsier ytelse som lukter på Omega, mens prisen ligner mer på Longines. Riktignok er den opplevde kvaliteten på Black Bay Ceramic mest sammenlignbar med sistnevntes HydroConquest Ceramic, men på urverk og «coolness» er nok de fleste enige om at vekten tipper i Tudors retning.
Fakta og pris
Tudor Black Bay Ceramic
M79210CNU-0001
Diameter: 41 mm
Tykkelse: 14,4 mm
Kassemateriale: Keramikk
Urskive: Svart
Glass: Safirglass (foran/bak)
Vannresistens: 200 m
Rem: «Hybrid» lær og gummi, foldespenne av stål (PVD), ekstra tekstilrem
Urverk: MT5602-1U
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: Ca. 70 timer
Tilgjengelighet: Mai 2021
Veiledende pris: 44.370 kroner
Mer informasjon er tilgjengelig på tudorwatch.com.
ANNONSE