Leses nå
Zenith lanserer Defy Skyline

Zenith lanserer Defy Skyline

En litt merkelig fusjon av nye og gamle Defy, utstyrt med et kronografløst El Primero.

I dag sparkes den digitale LVMH Watch Week i gang med en rekke lanseringer fra konglomeratets merker, som inkluderer Zenith, TAG Heuer, Bulgari og Hublot. Allerede forrige uke tjuvstartet imidlertid Zenith festen, med en «Revival»-utgave av den aller første Defy-modellen fra 1969, A3642.

Tre ulike skivefarger i nye Defy Skyline. Bilder: Zenith

Forrige ukes lansering satte også dagsorden for Zeniths ferskeste nyhet – for når sløret nå dras av Skyline er det duket for nok en utvidelse av den etter hvert omfangsrike Defy-familien.

Arven fra A3642

I likhet med revival-utgaven henter også Defy Skyline visuell inspirasjon fra selskapets første Defy, dog i en langt mer tidsriktig og nedtonet innpakning. Det er smart og gjør at modellene trolig kan appellere til et langt større publikum enn sitt noe mer polariserende opphav.

Defy Skyline markedsføres som urban og unisex. Bilde: Zenith

Designet er likevel velkjent Zenith, med et åpenbart slektskap til eksisterende varianter av Defy Classic – men hvor den kantede bezelen og den (enda mer) definerte kassen vitner om A3642s rolle som viktig inspirator. Akkurat det er også et viktig poeng, som demmer opp litt av kritikken om å titte vel mye mot andre ikoniske sportsmodeller. Defy Skyline jukser likevel litt, med en reduksjon fra inspirasjonskildens fjorten sidekanter til tolv.


ANNONSE


Ved introduksjonen er det tre trygge skivefarger som gjøres tilgjengelig, i form av blå, hvit eller sort. Disse deler alle «sunburst»-finish og et stjernemønsteret i relieff (som er en nytolkning av selskapets «double Z»-logo fra 60-tallet).

Felles for alle skiveutgavene er også en underskive klokken ni og et datovindu klokken tre. Førstnevnte er dog ingen vanlig visning av de forventede 60 sekunder per minutt, for her gjør viseren én full rotasjon per tiende sekund. En merkelig og strengt tatt ganske verdiløs innretning, solgt inn i reklamematerialet som en fengslende animasjon av El Primero-urverkets raske frekvens på 5 Hz, selskapets tekniske kompetanse og «tidens flyktige natur».

Et vingeklippet El Primero

På innsiden av nyhetene sitter altså ikke et Elite-urverk som man kunne forventet, men det helt nye El Primero 3620. Et selvtrekkende mekanisk verk, uten kronograf-funksjon, opplyst å være bygd over lignende arkitektur som mer kjente El Primero 3600. Det gjør seg først og fremst utslag i den velkjente høye frekvensen og en gangreserve på svært akseptable 60 timer.

Et El Primero uten kronograf kan likevel være en litt vrien nøtt å svelge for kjennere og kresne entusiaster, selv om dette ikke er første gang det forsøkes. Som Zeniths viktigste arvestykke (og opp gjennom historien brukt av en rekke andre produsenter) er det på sett og vis forståelig at selskapet ønsker å kapitalisere på merkevarens kjendisstatus, men navnet er for mange helt synonymt med tidtakingfunksjon. Noe annet blir som en TAG Heuer Monaco med rund kasse, eller en Omega Speedmaster uten kronograf om du vil.

Estetisk er verket velkjent og med fine detaljer som vi har lært oss å kjenne fra Zenith. Den stjerneformede rotoren, gullskriften på den store kloben, de blå skruene og en variasjon i overflateteknikker er alle med på å gi visuell glede – gjennom safirglasset i baklokket. Dog gir ikke arkitekturen samme nytelse som vi er vant med fra et El Primero med kronograf.

Røff, robust og sporty. Bilde: Zenith

Tilbake til det ytre vil klokken leveres på lenke, som følger i kassens konturfylte fotspor. En gummirem som fort sort og blå matcher skiven, mens den hvite får selskap av en khakigrønn utgave, vil også følge med i pakken. Et hurtigskifte-system sikrer verktøyfritt bytte mellom lenken og rem.

Førsteinntrykk

Med fare for å høres ut som en plate med hakk i – det er få merker jeg har et mer ambivalent forhold til enn Zenith. Jeg simpelthen digger det merket gjør (og har gjort) med mange av «Revival»-modellene, samt kolleksjoner som Chronomaster Original og Chronomaster Sport.

Samtidig faller jeg tilsvarende ofte av lasset når Defy-kolleksjonen står i fokus, med påfunn som Defy Extreme som et av mange eksempler. I mine øyne består familien som nå av en uoversiktlig haug varianter – som dog fortjener skryt for å tidvis være teknisk imponerende.

Også Defy Skyline forundrer meg. Både ved bruken av et El Primero uten kronograf og hvordan man velger å vise det frem i underskiven som bryter symmetrien. Tyr man til pressematerialet for svar, finner man setningen «Today, in an ever-fast-moving world where every fraction of a second can be a decisive one, the latest creation in the DEFY line is up to the pace with a sleek and evocative design paired with an unprecedented function«. Den gir altså ingen verdi, utover å være pretensiøst bambus. At «funksjonen» er ny er heller ikke vanskelig å forstå, gitt dens manglende verdi for brukeren.

Urbant sporty. Bilde: Zenith

Sånn sett blir den (nesten) bare et forstyrrende element, som jeg tror skiven og klokken hadde kledd bedre å mangle. Bort med underskiven og bruk av tekst som «High Beat», «36.000» eller om så «Defy Skyline – El Primero» hadde fungert bedre og samtidig vært både ryddigere og mer elegant. Om så en vanlig sentral sekundviser, som også hadde dratt nytte av det høyfrekvente urverket i sin dans over skiven. Da hadde man riktignok vært enda nærmere eksisterende Defy Classic enn nå, men det understreker bare hvor vinglete Zenith fremstår i å skape fellesnevnere for den urbane sportskolleksjonen.

Helt isolert fra historie, markedsføringsjippo og andre modeller i Zeniths katalog, er likevel Defy Skyline en modell med mange appellerende trekk. Hvorvidt skivens «dobbeldesign» blir rotete eller pent må nesten studeres i levende live, men kassedesignet sitter, og urverket virker høyst kapabelt. Summen er en bedre enn innpakning enn eksisterende Defy – og kanskje burde dette vært plattformen man skulle bygd hele familien rundt (allerede for flere år siden).

En oppgitt pris som i Norge vil nærme seg 90.000 kroner, tror jeg likevel er en solid bøyg for forhandlerne å forsere i møte med potensielle kunder. Til det finnes det for mye flott både i Zeniths egne rekker og konkurrerende merkers kolleksjoner.

Fakta og pris

Zenith Defy Skyline
03.9300.3620

Diameter: 41 mm
Kassemateriale: Stål
Urskive: Blå, sort eller hvit
Glass: Safirglass
Vannresistens: 10 ATM (100 meter)
Lenke/rem: Lenke og matchende gummirem

Urverk: Zenith El Primero 3620
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, ti-sekundersvisning, dato
Frekvens: 36.000 vph (5 Hz)
Gangreserve: 60 timer

Veiledende pris: 8.400 CHF

Mer informasjon er tilgjengelig på zenith-watches.com.


ANNONSE