- Oris presenterer en manuell versjon av det egenutviklede Calibre 400.
- Urverket debuterer i en ny og lyseblå Big Crown i 38 millimeter.
- Nytt urverk sender veiledende pris opp til 44.100 kroner.
For de med en forkjærlighet for endeløse alpinbakker, majestetiske fjell og sveitsiske alpeluer må Zermatt være ganske nært himmel på jord. Tidligere denne uken var den idylliske landsbyen også stedet Oris hadde plukket ut for å samle verdens klokkepresse, både til skikjøring og i anledning avdukingen av selskapets nyeste tilskudd – signaturmodellen Big Crown med Calibre 473 på innsiden.
Trygt samlet på et ærverdig «chalet» i åssiden over Zermatt, dro CEO Rolf Studer sløret av nyheten, hvor den mekaniske innmaten raskt stjal mesteparten av oppmerksomheten fra de fremmøtte. Calibre 473 er nemlig selskapets første tolkning i den etter hvert velkjente Calibre 400-familien, som kommer med manuelt opptrekk. Uten rotor og med en (snart) patentert mekanisme for visning av gangreserve er egenskapene riktignok sammenlignbare, men estetikken en helt annen.
Lyseblått
Om man lar mekanikken ligge og heller retter oppmerksomheten mot det ytre først, finner man en lyseblå tallskive som det umiddelbare blikkfanget. Herr Studer forsøkte seg definitivt ikke på romantisert historiefortelling om inspirasjonskilder for valget, men forklarte bruken av de lyseblå tonene med at man simpelthen syns fargen er fin. Det kan vi saktens enes om, og den duse og uformelle blåtonen kler klokken godt.
Den lyseblå hovedfargen får selskap av nesten utelukkende hvite markeringer, men små hint av gyldne toner på de trekantformede markørene ved hver time, gir det hele litt mer varme.
ANNONSE
I relativt sterk kontrast med det duse uttrykket finner man en markant rød pilspiss på den ekstra viseren fra senter. Denne benytter skalaen langs ytterkanten av tallskiven for å indikere dato – og burde fremkalle gjenkjennende nikk fra alle med kjennskap til Big Crown Pointer Date fra tidligere.
Med sine 38 millimeter er ikke nye Big Crown noen stor klokke, men heller en klokke som vekker klassiske vibber rundt håndleddet. Det reflekteres i alle klokkens elementer, som det buede safirglasset og den klassiske kasseformen. Førstnevnte virker imidlertid å være hakket mindre buet enn på en del tidligere utgaver. Inspirasjonen fra det klassiske videreføres også i den medfølgende remmen, som Oris har fått produsert i samarbeid med selskapet Cervo Volante.
En stor og distinkt krone er selvsagt på plass, og nå i en helt annen hovedrolle enn på søskenmodellene med selvtrekkende mekanikk på innsiden. Det er også historisk korrekt for modellen, som tross alt startet sin karriere som pilotklokke tilbake i 1938.
Blant de mange journalistene som tok nyheten i nærmere øyesyn virket inntrykket å være av den positive sorten, hvor mange pekte på nettopp 38 millimeter som en ganske perfekt størrelse. Personlig blir det imidlertid noen knepp for smått, hvorpå de 40 millimeter store variantene i samme familie føles langt mer passende for eget håndledd. Liker man klokker som har en tydelig tilstedeværelse på håndleddet, bør man nok lete andre steder eller ha is i magen til urverket debuterer i en større modell.
Calibre 473
Siden introduksjonen av Calibre 400 høsten 2020, har Oris både forbedret baseurverket og utviklet nye varianter i familien. Det betyr blant annet et mer effektivt opptrekk og ulike tilpasninger av sekund- og datovisning. Calibre 473 på sin side er det første medlemmet hvor det automatiske opptrekket fjernes, samtidig som øvrige egenskaper beholdes. Det betyr blant annet COSC-sertifiserte og anti-magnetiske egenskaper, fem dagers gangreserve og 10 års garanti.
Sjefen for utviklingen, COO Beat Fischli, forklarte enkelt og greit urverket som et Calibre 400 uten rotor, til lett humring fra tilhørerne. Det er nok en større underdrivelse enn mange tror, og selv om baseurverket leverer gode premisser for arbeidet, er urverket nærmest utviklet fra bunnen av. Utviklingen fremheves også at gjøres «in-house», mens selve produksjonen av de ulike delene gjøres i samarbeid med ulike underleverandører.
Om den lyseblå fargen er blikkfanget fra fremsiden, er det gangreserveindikatoren på broen mellom de to fjærhusene som stjeler oppmerksomheten fra baksiden. Her finner man en blå viser som peker på tallene fra 120 til 0, basert på gjenværende energi. Øvrig finish er på mange måter som forventet, men den vakre estetikken gjør det hele mer interessant.
Undersiden av viseren for gangreserve er et lite blikkfang i seg selv, men hele hemmeligheten bak den spesielle og nærmest fjærformede mekanikken ville imidlertid Fischli ikke gå i dybden på, da selskapet fortsatt har patentsøknader knyttet til denne under behandling.
Sett fra baksiden legger man også merke til Cervo Volantes logo på remmen, i form av en hjortebille. Selskapet har spesialisert seg på å benytte hjortelær som er høstet på en bærekraftig måte, og både farge og mykheten oppleves som en meget god match til klokken. Verdt å nevne er også en helt ny foldespenne, hvor man enkelt kan justere passformen til å passe eget håndledd perfekt.
Førsteinntrykk
Alt i alt markerer Big Crown Calibre 473 et spennende nytt urverkskapittel for Oris, som samtidig tar modellserien tilbake til røttene. Totaltpakken blir en vellykket og ultraklassisk pilotklokke, med langt mer spennende mekanikk enn hva som tidligere har vært å finne i modellserien.
En norsk veiledende pris på 44.100 kroner markerer på sin side en dobling (!) av prisen, sammenlignet med søskenmodellene med Sellita-urverk. Det kan vise seg å bli en aldri så liten bøyg, som kjøperen vil måtte rettferdiggjøre utelukkende på endringen til nytt urverk. Om så er tilfelle, tror jeg Big Crown Calibre 473 kan friste.
ANNONSE