En astronomisk bordklokke fra det franske luksusmerket.
Innen kategorien mekaniske ur er det definitivt armbåndsur som stjeler fokuset i vår tid, men fortsatt finnes det både lommeur, tårnur og bordur som både er teknisk intrikate og fascinerende. Innen sistnevnte kategori har Jaeger-LeCoultre nesten hatt et slags monopol med sine selvtrekkende Atmos-klokker av ulik karakter. Like fremt har også en del andre merker har presentert spennende tolkninger, med Chanel som et av navnene på den listen.
Under årets Watches and Wonders dro Chanel sløret av en rekke nyheter innen kategorien armbåndsur, men bordklokken Lion Astroclock var også å finne blant lanseringene. Med et spesielt og urtypisk Chanel-design fortjener den litt oppmerksomhet – til tross for at den både kommer i et ekstremt lite opplag og med tilsvarende ekstrem pris.
Interstellar
Under paraplyen Chanel Interstellar hadde årets nyheter fra selskapet et tydelig fokus mot det som befinner seg utenfor vår egen atmosfære. Det ga oss flere ulike og nye tolkninger av selskapets kanskje mest ikoniske armbåndsur J12, men også den imponerende Lion Astroclock.
Høykvalitets mekaniske bordklokker anno 2023 er ofte like mye å regne som rene kunstobjekter, som et instrument for praktisk tidsvisning. Det gjelder i aller høyeste grad også denne gang. For i det som må kunne omtales som motehusets velkjente design og stil, leveres bordklokken i et monokromt utseende hvor matt sort er gjennomgående. Det gjelder både i det som utgjør rammeverket og på den majestetiske Chanel-løven som vokter klokken i bunn.
ANNONSE
I tråd med temaet presenteres tidsvisningen på innsiden av en glassfære, med tydelige likhetstrekk med det astronomiske. Det betyr en tidsvisning i 3D som langt på vei imiterer et planetarium, hvor timene vises ved hjelp av den diamantbesatte stjernen på globusen i midten, mens minuttene indikeres på en sirkelformet ytre skala ved hjelp av en stjernetegnformet viser. Også denne laget i hvitt gull og pyntet med edle stener.
Lion Astroclock strekker seg 34,2 cm i høyden og måler 20,6 x 17,6 cm i bredde og dybde. Klokken er utviklet av og leveres med urverk fra velkjente L’Epee, hvor mye av mekanikken er godt synlig på grunn av sin vertikale konstruksjon. Det gjelder også gangen og balansefjæren som inntar hedersplass i front. Klokken skiller seg fra nevnte Atmos (som henter energi fra endringer i temperatur) og må trekkes ved hjelp av en medfølgende nøkkel.
Lion Astroclock vil kun selges gjennom merkets egne butikker, så kanskje finnes det en ørliten mulighet også her i Norge, ettersom Chanel åpnet sin splitter nye butikk i Nedre Slottsgate i Oslo samtidig som Watches and Wonders gikk av stabelen.
Med et totalopplag på kun fem eksemplarer og med en veiledende pris på 350.000 USD, eller godt i overkant av 3,5 millioner norske kroner, er likevel sjansene for å se denne på et norsk skrivebord relativt små.
ANNONSE