Et nært møte med en av fjorårets beste klokker i innstegsklassen.
La meg starte med en liten disclaimer: Klokken du nå skal få lese om er en jeg liker veldig godt. Faktisk så godt at etter den avbildede låneklokken gikk i retur til Swatch Group, gikk jeg personlig til anskaffelse av en (riktignok i svart). Kanskje er omtalen noe farget av dette – men understreker samtidig at jeg står for det som blir sagt.
Etter min mening er DS Super PH1000M den sterkeste lanseringen til Certina siden DS PH200M i 2018 – i alle fall med entusiast-brillene på. Men før jeg går nærmere inn på hvorfor, vil jeg ta et lite steg tilbake.
Sveitsisk norgesfavoritt
Certina var i sin tid et av de første sveitsiske klokkemerkene som entret det norske markedet. Sammen med søskenmerkene Longines og Omega, har trioen i en årrekke utgjort selve spydspissen til Swatch Group i Norge.
Slik er det imidlertid ikke utenfor våre landegrenser. Mens både Longines og Omega er globale tungvektere, er det i mange sentrale markeder Tissot som fyller posisjonen til Certina. Et eksempel er USA, hvor Certina forsvant på 1980-tallet, før merket ble eksklusivt reintrodusert av Hodinkee i 2021.
ANNONSE
I bransjen her til lands går en historie om at navnet «Certina» er en norsk oppfinnelse (frem til 1930-tallet het merket «Grana»). Mye tyder på at dette er en myte, men at Norge er et av de største og viktigste markedene for Certina, er en sannhet som også har blitt bekreftet av merket selv.
Inspirert av fortiden
Kanskje er det ikke helt tilfeldig at Certina DS Super PH1000M er som skapt for norske forhold. Da mener jeg ikke med ski på beina, men med en historisk arv, design og spesifikasjoner, som er midt i blinken for mange norske entusiaster.
Modellen er en nytolkning den gamle DS-2 Super PH1000M, som var i produksjon fra 1970 til 1975. Jeg skal imidlertid hoppe elegant over historieleksjonen, og heller henvise til nettstedet VintageCERTINAs, som er den ultimate referanseguiden for nettopp vintage Certina. Her fortelles historien best.
DS Super PH1000M er ingen tro kopi av forgjengeren, men fanger uttrykket og de mest sentrale trekken. Og akkurat som originalen kommer den enten med svart eller guloransje tallskive. Sistnevnte, som er avbildet i denne artikkelen, er en limited edition i 1.000 eksemplarer, mens versjonen i svart har gått inn i den permanente kolleksjonen.
Se forbi tallene
Sammenlignet med klassikere som Rolex Submariner og Omega Seamaster, er nykommeren til Certina en større klokke. Med 43,5 mm diameter og 14,15 mm tykkelse, vil DS Super PH1000M kunne dytte enkelte entusiaster ut av komfortsonen.
På håndleddet oppleves imidlertid ikke klokken som spesielt stor – og mitt førsteinntrykk var det stikk motsatte.
Årsakene er nok først og fremst de tykke (og forholdsvis korte) remfestene, den særegne profilen, samt en skiveåpning som er mindre enn typiske klokker med tilsvarende diameter. DS Super PH1000M føles mer kompakt enn hva man skulle tro ut fra tallene på papiret, og med høy bærekomfort er det lett å glemme at klokken per definisjon er stor.
Både gummiremmen (som leveres med den guloransje versjonen) og den svarte tekstilremmen (som leveres med den svarte versjonen) er av god kvalitet, og gir ingen umiddelbare impulser om bytte. Skulle man likevel ønske å sprite opp klokken litt, er 20 mm bredde mellom remfestene noe å glede seg over.
For øvrig kommer begge remmene kommer med hurtigskift-baretter, og både ekstra baretter samt en svart Velcro-rem medfølger i boksen. Og tradisjonen tro er boksen en vanntett Pelicase.
Mulig dealbreaker
Kvaliteten på viserne og skiven er upåklagelig, og bezel-innlegg av aluminium er helt riktig for modellen. Finishen på stålkassen har imidlertid et forbedringspotensial.
Mens de offisielle «livsstilsbildene» viser en tydelig solstråle-børsting på de øvre flatene, er virkeligheten en annen. Teksturen er åpenbart forskjellige fra de blankpolerte detaljene, men kan på litt avstand nesten minne mer om sandblåsing. Stygt er det ikke, men det hadde vært mye flottere med en kraftigere børsting.
Samtidig er slike tegn på sparekniven ikke unaturlig i det som tross alt er en lavere prisklasse for mekaniske ur.
Beslutningen om å trykke «Limited Edition» på den guloransje tallskiven er et mer diskutabelt valg. Gitt den ellers så attraktive pakken er dette noe kjøpere trolig kan akseptere, men er utvilsomt en potensiell dealbreaker for andre. Unødvendig, klønete og uforståelig.
Proffe spesifikasjoner
Rent funksjonelt legger tallskiven og viserne til rett for god lesbarhet, og med Super-LumiNova gjelder dette også i mørket. Bezelen har en integrert sikkerhetsfunksjon, hvor ringen må trykkes ned for å flyttes. Rotasjonen går bare mot klokken, slik det skal være på skikkelige dykkerklokker.
For la det ikke være noe tvil – DS Super PH1000M er en høyst kapabel klokke. Som modellnavnet avslører er den vanntett til 1.000 meter, og har dessuten en integrert heliumventil på motsatt side av skrukronen. Slike detaljer bærer preg av gimmick, men hverken i større eller mindre grad enn en Rolex Sea-Dweller eller Omega Seamaster.
Personlig syns jeg det er noe sjarmerende med slike «overkonstruerte» klokker, og er neppe alene om det.
Mekaniske ankepunkter
ETA 2824-2 er for lengst opplest og vedtatt som en robust arbeidshest, og anses av mange for å være det beste urverket i innstegsklassen. Dette begrunnes ofte også med tilgangen på deler og rimelig service.
Til sammenligning er ETA Powermatic 80 et mer omdiskutert urverk, som med jevne mellomrom mottar sin andel pepper i entusiastfora. Ikke nødvendigvis fordi det er et dårlig og upålitelig urverk, men på grunn av produsentens andre påfunn.
Selv om grunndesignet er basert på ETA 2824-2, er det gjort flere sentrale endringer. Blant annet er svingetallet redusert fra 28.800 til 21.600 halvsvingninger per time, mens gangreserven tilsvarende har økt fra rundt 38 til 80 timer.
Powermatic 80 er heller ikke utstyrt med tradisjonelt Etachron reguleringssystem, men blir regulert med laser ved fabrikken. I teorien kan urverket serves, men bytteverk later til å være ordinær (og mest økonomisk) prosedyre. Certina er ikke alene om denne praksisen, som også deles med merker som Tudor. Lurer du på hvor mye servicen koster, har Certina publisert sine veiledende priser her.
Et annet omdiskutert faktum er at enkelte varianter av Powermatic 80-verkene benytter syntetiske komponenter i gangsystemet. Meg bekjent er dette ikke tilfellet for Powermatic 80.611, som er urverket som tikker i DS Super PH1000M.
Mindre kontroversiell er balansefjæren av Nivachron – en titanbasert legering som for noen år siden ble utviklet i samarbeid med Audemars Piguet. Materialet har gode antimagnetiske egenskaper, og kan i motsetning til silisium fremstilles ved tradisjonelle prosesser.
Powermatic 80 kan kronometer-sertifiseres, men i tilfellet DS Super PH1000M har Certina igjen vært ute med sparekniven. I min uformelle test lå imidlertid presisjonen komfortabelt innenfor COSC-kravene, og dette er trolig noe som også kan forventes.
Personlig, som entusiast og konsument, har jeg ingen sterke meninger om Powermatic 80.611. Sammenlignet med 2824-2 tenker jeg at fordelene er flere enn ulempene.
Svar på tiltale
Innstegsklassen for skikkelige mekaniske klokker har de seneste årene vært i forandring, og konkurransen er tøffere enn noensinne. De etablerte aktørene kjemper ikke bare mot hverandre, men også mot et voksende antall mikromerker. Sistnevnte henvender seg ofte direkte mot klokkeinteresserte, og har i mange tilfeller blitt møtt med åpne armer.
Certina har på sin side lange tradisjoner med å rette seg mot det brede markedet, og har et rykte for å være litt forsiktig og traust. De seneste årene har imidlertid det sveitsiske merket tatt grep for å treffe entusiaster og yngre kjøpere. Selv om flere av de vintage-inspirerte klokkene har en viss sjarm, er det ikke til å feie under teppet at mye av appellen ved Certina handler om pris. Med et mer romslig budsjett vil klokkeinteresserte stort sett velge noe annet.
DS Super PH1000M har både utseende og substans til å stå fjellstøtt på egne bein, og føles ikke som et kompromiss. Certina har ikke skapt en klokke man kjøper mest fordi den passer budsjettet, men en klokke man kjøper fordi man virkelig har lyst på den.
Med priser på 12.900 kroner for guloransje limited edition, og 12.200 kroner for svart versjon, setter DS Super PH1000M en standard i prisklassen de færreste mikromerker klarer å matche. Små «indies» kan ha mange attraktive sider, men mangler stordriftsfordelene (og tidvis know-how) som merkene tilsluttet de store gruppene kan støtte seg til.
Ballen må nok heller kastes over til andre tungvektere, hvor Seiko fremstår som den mest nærliggende konkurrenten. Selv om den japanske produsenten tilbyr klokker i lignende stil og format, trekker Certina i denne runden det lengste strået.
ANNONSE