Leses nå
To uker med Seiko Prospex SPB453

To uker med Seiko Prospex SPB453

Seiko har fikset på noe som allerede fungerer – men kommer godt ut av det.

Denne saken er basert på et betalt samarbeid med Seiko, men meningene er som alltid mine egne.

Er dette årets viktigste nyhet fra Seiko? Jeg tror faktisk det. Seiko Prospex SPB453 er etterfølgeren til publikumsfavoritten SPB143, som siden lanseringen i 2020 har solgt i bøtter og spann. Spesielt i prisklassen under 20.000 kroner har SPB143 nærmest blitt gullstandard for «skikkelige» verktøyklokker.

Designmessig var SPB143 inspirert av Seikos ikoniske «62MAS» fra 1965, som ifølge merket var verdens første japanske dykkerklokke. Å kalle SPB143 for en relansering er å strekke strikken langt, men «moderne nytolkning» er en beskrivelse de fleste vil være enige i. Likevel har 62MAS-navnet hektet seg på modellen blant Seiko-fans over hele kloden.

Selv ble jeg litt overrasket da Seiko presenterte Prospex SPB453 i mars. For SPB143 fremstår fortsatt som en svært konkurransedyktig pakke, og «if it ain’t broke, don’t fix it». Der og da fremstod sannsynligheten for fiasko som langt større enn muligheten for suksess.

Årets nye Seiko Prospex SPB453.

Litt bedre, litt annerledes

Etter å ha blitt bedre kjent med SPB453 gjennom to uker, kan jeg imidlertid konstatere at Seiko har lykkes i å skape en verdig arvtaker. Kort og godt er nykommeren mindre på de riktige plassene, og oppleves ganske enkelt som et videreforedlet produkt.

Prospex SPB453 har et noe mer kompakt uttrykk enn forgjengeren.

Mer konkret har Seiko først og fremst jobbet med eksteriøret. Kassens diameter er redusert fra 40,5 til 40 mm, mens tykkelsen er slanket ned fra 13,2 til 13 mm. Hvor merkbart dette egentlig er i praksis kan nok diskuteres, men Seiko har gjort flere (og kanskje mer vesentlige) grep.

Remfeste til remfeste – den såkalte «lug to lug» – har gått fra 47,6 til 46,6 mm, og side om side med forgjengeren er forskjellen lett å se. Sammen med en noe redusert skiveåpning, har SPB453 et mer kompakt og slankere uttrykk.

Modellen har fortsatt en kraftig krone, men profilen fremstår som slankere.

Noe av æren for dette må også tilskrives Seikos designere. Uten å miste identiteten til SPB143 – og referansene til gamle 62MAS – er linjene omhyggelig justert, hvor profilen og det redesignede baklokket gir illusjonen av en mer omfattende slankekur enn hva målene skulle tilsi.

Forbedret komfort

Også i bruk oppleves SPB453 som en noe mer kompakt klokke. I tillegg til den reduserte lengden, har Seiko også revidert lenken. Leddene er kortere, og følger i høyere grad håndleddets kurve. Spennen er gjort vesentlig kortere, men har fortsatt forlengelse for bruk med dykkerdrakt, samt to posisjoner for mikrojustering.

Både kassen og lenken av laget av rustfritt stål, og er behandlet med Seikos spesielle «super-hard coating» for økt motstandsdyktighet mot riper. Bezelen er laget av aluminium, og omringer et svakt buet safirglass.

Bredden mellom remfestene er fortsatt 20 mm, som legger forholdene til rette for variasjon av både remmer og lenker. I likhet med forgjengeren er SPB453 et naturlig «strap monster», som fungerer like godt på metall, gummi, tekstil og lær.

It’s a date

Selv har jeg et komplisert forhold til gradient finish på verktøyklokker, og ble aldri helt komfortabel med den mørkegrå sunburst-skiven på SPB143.

Årets nykommer har imidlertid fått en klassisk svart tallskive, som harmonerer bedre min personlige smak. Samtidig tilbys søskenmodellene SPB451 og SPB455, med henholdsvis blå eller varmgrå palett. Bortsett fra fargene er øvrige spesifikasjoner identiske.

Seiko Prospex SPB453, SPB451 og SPB455. Sistnevnte er en jubileumsmodell. Foto: Seiko

Funksjonelt byr SPB453 på god lesbarhet, med kraftige visere og indekser. Lesbarhet er også argumentet bak datovinduets plassering, som nå er flyttet til mellom kl. 4 og 5, og i praksis frigjort rom for en hel indeks kl. 3. Uttrykket fremstår som mer symmetrisk, og i daglig bruk har det lille runde datovinduet nærmest en tendens til å forsvinne. Samtidig er datovisningen enkel å finne når man først ser etter.

I bruk er datovinduet nærmest kamuflert, men er lett å finne når man ser etter det.

Observante lesere vil trolig legge merke til tekstlinjen «Diver’s 300m» på skiven, som røper en forbedret vannresistens. Med en økning på solide 100 meter matcher faktisk Prospex SPB453 kategoriens kanskje største ikon – Rolex Submariner.

Oppgradert innmat

Ikke helt uventet har Seiko også implementert tekniske oppgraderinger. Mens den utgående SPB143 ble drevet av Seikos kaliber 6R35, er det nå det nyere kaliber 6R55 som sitter på innsiden av kassen.

Urverket er skjult bak et heldekkende baklokk.

Urverket kan enklest beskrives som en oppgradering av det velkjente 6R35, og opererer fortsatt på 21.600 halvsvingninger per time (3,5 Hertz). Gangreserven er på 72 timer, som representerer en økning på 2 timer.

I kjent stil er det Seiko selv som står for produksjonen, og urverket innehar karakteristiske trekk som hovedfjær av SPRON 510 og Magic Lever-opptrekksmekanisme. Kaliber 6R55 produseres eksklusivt for eget bruk av Seiko, og tikker også i enkelte modeller i King Seiko-kolleksjonen.

Hyggelig bekjentskap

Etter å ha tilpasset lenken føltes SPB453 umiddelbart som min klokke. Selv om jeg ikke eier (eller har eid) en SPB143, var det umiddelbart noe familiært både i uttrykk og format.

Gjennom de to ukene – og det som stort sett var dagligdagse aktiviteter – slo det meg flere ganger hvor naturlig klokken skled inn i ulike settinger. Er man utkikk etter en «daily wearer» er SPB453 en selvskreven kandidat.

Under testperioden møtte jeg flere lokale klokkeinteresserte, som ikke umiddelbart klarte å identifisere klokken. Én spurte noe overrasket om jeg hadde kjøpt en Tudor Pelagos, mens to andre feilaktig trodde jeg gikk med SPB143. Til deres forsvar møttes vi tidlig i juni – altså bare noen dager etter offisiell salgsstart 1. juni.

Seiko Prospex SPB453 er en vellykket oppgradering av en formel som fungerer.

Når mine likesinnede omsider fikk holde klokken i egne hender, var tilbakemeldingene langt på vei positive. Konsensus var at SPB453 føltes som en litt mer raffinert klokke enn forgjengeren (spesielt den forbedrede lenken), men samtidig videreførte mange av trekkene som gjorde SPB143 populær. Én kommenterte også prisen, og at SPB453 fremstod som mye klokke for pengene.

Sistnevnte er en påstand kan jeg stille meg bak. Seiko Prospex SPB453 har en veiledende pris på 17.998 kroner, som tro det eller ei bare er en skarve tusenlapp mer enn den utgående modellen.

Totalt sett er nye Seiko Prospex SPB453 er svært attraktiv pakke, som treffer godt på design, kvalitet, spesifikasjoner og pris. En verdig arvtaker til SPB143, og en klokke vi definitivt vil se mer av i tiden som kommer.

Seiko Prospex 1965 Heritage Diver’s Watch SPB451, SPB453 og SPB455 er tilgjengelig nå hos norske Premium- og Salon-forhandlere av Seiko.