Leses nå
Patek Philippe lanserer Cubitus

Patek Philippe lanserer Cubitus

Årets mest omdiskuterte kolleksjon er omsider avduket.

I over et år har den nye kolleksjonen til Patek Philippe vært et tema, men det var først i forrige uke at spekulasjoner og løse rykter ble til noe mer konkret – og det på særdeles overraskende vis.

En iøynefallende reklame for «The Cubitus Collection» pryder nemlig den ferskeste utgaven av magasinet Fortune, som ble tilgjengelig før helgen. Med offisiell lansering av kolleksjonen i kveld 17. oktober, er det ikke godt å si om annonsen var en tabbe eller veloverveid beslutning.

Overbeviser ikke

Personlig var jeg ikke videre imponert over den «lekkede» Cubitus-modellen, og mine tanker om nykommeren ble delt i ukens episode av Tidssonens podcast. Med hele kolleksjonen foran meg på skjermen kan jeg dessverre ikke si at inntrykket er noe særlig bedre.

Patek Philippe Cubitus. Foto: Patek Philippe

I tillegg til forrige ukes store snakkis – Cubitus Grand Date ref. 5822P – presenterer Patek Philippe to enklere referanser med tidsvisning og dato. Cubitus ref. 5821/1AR byr på en kombinasjon av stål og rødt gull, mens det som trolig vil bli den mest etterspurte versjonen, ref. 5821/1A, har et eksteriør av rustfritt stål.


ANNONSE


Førsteinntrykket er en kolleksjon som på nesten litt pinlig vis forsøker å løfte seg opp og frem via storebror Nautilus. Spesielt toppmodellen med dobbelt datovindu fremstår i mine øyne som rotete og overlesset.

De øvrige to referansene er langt mer balanserte, og på sett og vis «fine». Men hadde det stått Chopard på tallskiven, tror jeg ingen ville viet dem noe videre oppmerksomhet. Litt mer må man kunne håpe på fra selveste Patek Philippe, som for enkelte representerer det beste av det beste.

Kostbar affære

Skal vi tro ordrene fra Patek Philippe og president Thierry Stern, begrunnes Cubitus med et mangeårig ønske om å ha «en vakker firkantet klokke i kolleksjonen».

Til kontrast har publikums forventninger til Cubitus vært alt fra en vaskeekte diver med høy vannresistens, til sportsklokke med tilgjengelig pris. En slags innstegsmodell som appellerer til yngre kjøpere.

Cubitus ref. 5821/1A. Foto: Patek Philippe

Noe slikt er Cubitus definitivt ikke. Og med en startpris i stål fra 35.000 sveitserfranc – tilsvarende rundt 442.000 kroner med dagens kurs – skal man ha en nokså fet lommebok for å i det hele tatt betale et depositum på en. Faktisk er prisen vesentlig høyere enn for den nå utgåtte Nautilus ref. 5711/1A, og vesentlig høyere en rivalen Royal Oak ref. 15500ST. Tygg litt på den.

Endrer vi materialet til stål og gull spretter prisen ytterligere opp til 52.000 sveitserfranc, mens Cubitus Grand Date i platina koster heftige 75.000 sveitserfranc – i underkant av 1 millioner kroner. I denne prisklassen er det mange andre fristelser, ikke minst i Patek Philippes egen katalog.

Cubitus ref. 5822P i platina. Foto: Patek Philippe

Større kasse

Den nye trioen har kasser i samme design, som måler 45 mm fra kl. 10 til 4, og 44,5 mm fra kl. 3 til 9. Tykkelsen er på 9,6 mm for den mer kompliserte referansen i platina, mens de øvrige to måler 8,2 mm. Legger vi målene sammen, ser vi proporsjoner som trolig vil skape en opplevelse av veldig slanke klokker (noe de for så vidt også er).

Med andre ord er det snakk om en klokke som er større enn både Nautilus og Aquanaut – og som litt overraskende går mot trenden med mindre klokker. Samtidig er det verdt å merke seg fraværet av konvensjonelle remfester, som typisk medfører at klokker føles mindre på håndleddet enn det diameter målene skulle tilsi.

Nytt urverk

Cubitus med tidsvisning og enkel dato drives av det eksisterende kaliber 26-330 S C, som blant annet brukes i referanser som Calatrava 5226G og Nautilus 5811. Det selvtrekkende urverket har en gangreserve på 35 til 45 timer, og har en frekvens på 28.800 halvsvingninger per time (4 Hz).

Kaliber 26-330 S C har vi sett før. Foto: Patek Philippe

Til sammenligning er innmaten i Cubitus Grand Date mer interessant, hvor en helt ny komplikasjon er kombinert med det eksisterende kaliber 240 med mikrorotor. Urverket, som har fått navnet 240 PS CI J LU, byr på månefase og doble datodisker. Gangreserven er på 38 til 48 timer, og frekvensen er 21.600 halvsvingninger per time (3 Hz)

Ifølge Patek Philippe har selskapet registrert 6 nye patenter, hvor de mest interessante er relatert til energiforbruket til de hoppende datodiskene, justeringen av diskenes posisjon, og muligheten for å justere indikatorene uavhengig av tidspunkt.

Bør sees live

Det er selvfølgelig litt for enkelt å komme med bastante meninger basert på pressebilder og tidlige live-bilder i sosiale medier. Som med de aller fleste nye klokker, bør nok også Cubitus helst prøves på eget håndledd.

Toppmodellen Cubitus ref. 5822P. Foto: Patek Philippe

Hvorvidt dette i det hele tatt vil bli mulig er imidlertid et annet spørsmål. Selv om hypen i klokkeverdenen har roet seg betraktelig, og at publikums meninger om Cubitus virker å være mer negative enn positive, vil Patek Philippe neppe få problemer med å selge.

Samtidig blir det spennende å se hvor lange ventelistene og ventetiden faktisk vil bli – og ikke minste markedsprisene når de første eksemplarene treffer annenhåndsmarkedet.


ANNONSE