Leses nå
A. Lange & Söhne lanserer fire jubileumsmodeller

A. Lange & Söhne lanserer fire jubileumsmodeller

Lange feirer 30-årsjubileet for merkets debut med en ny kvartett basert på den ikoniske Lange 1.

24. oktober 1994 vil for alltid være en merkedag for A. Lange & Söhne. Foran publikum på det historiske residensslottet i Dresden, presenterte Günter Blümlein og Walter Lange den første kolleksjonen fra det gjenoppståtte merket. De fire modellene som ble avduket var Lange 1, Arkade, Saxonia og Tourbillon Pour le Mérite.

Siden den gang har den feminine Arkade forsvunnet fra kolleksjonen, mens Saxonia lever videre i beste velgående. Tourbillon Pour le Mérite kan på sin side regnes som en slags stamfar for kolleksjonen 1815, samt flere av Langes mest kompliserte modeller.

Günter Blümlein (venstre) og Walter Lange ved lanseringen i 1994. Foto: A. Lange & Söhne

30 år med Lange 1

Den viktigste av debutmodellene var likevel Lange 1, som langt på vei er et slags symbol for hele den tyske klokkeindustrien. Derfor er det kanskje ikke så rart at denne ikoniske modellen utgjør basis for årets runde jubileumsfeiring fra A. Lange & Söhne.

På selve 30-årsdagen for introduksjonen av den første kolleksjonen, presenteres to nye referanser av Lange 1, hvor hver er begrenset til 300 eksemplarer. Samtidig slippes to matchende varianter av den mindre Little Lange 1, som er begrenset til 150 eksemplarer av hver.


ANNONSE


«Darth» er tilbake

Til sammenligning med lanseringen av den kontroversielle Patek Philippe Cubitus tidligere denne måneden, fremstår Langes nyheter som langt mindre polariserende. Syns du ikke at kvartetten er vakker, foreslår jeg en tur til optikeren.

Lange 1 i rødt gull. Foto: A. Lange & Söhne

Rødt gull med blå tallskive er en smakfull kombinasjon, som er et subtilt nikk til den forholdsvis sjeldne førstegenerasjon Lange 1 ref. 101.028.

Lange-fansen vil nok likevel bli mest begeistret for kombinasjonen av platina og svart tallskive, som i kontekst av Lange 1 forbindes med en ettertraktet kultklassiker. Jeg snakker selvfølgelig om Lange 1 ref. 101.035 – også kjent ved kallenavnet «Darth».

Lange 1 i platina. Foto: A. Lange & Söhne

«Nye Darth» skiller seg imidlertid på to vesentlige punkter. For det første er den basert på andregenerasjon Lange 1 fra 2015, som kom med flere tekniske (og i mine øyne estetiske) forbedringer. For det andre er tallskiven dekket av onyx, som gir en særegen farge og overflate.

Kjente spesifikasjoner

I likhet med den nye Lange 1 i platina er også varianten i rødt gull basert på andregenerasjon Lange 1. Det betyr en 38,5 mm kasse, som har en tykkelse på 10 mm for referansen i platina, og marginalt slankere 9,8 mm for den i gull.

Urverket er Langes egenproduserte kaliber L121.1 med manuelt opptrekk, og en gangreserve på 72 timer. Frekvensen er på 21.600 halvsvingninger per time, og for spesielt interesserte er balansen er «free sprung» (slik det egentlig bør være på dyre ur).

Det tekniske havner likevel litt i skyggen av urverkets estetiske kvaliteter, som kan sies å være blant de aller beste i klassen. Tyske særtrekk som 3/4-plate, steinlagere med gullkrager, og klassiske striper står på menyen. La oss heller ikke glemme den velkjente balansekloben, som i sedvanlig stil er dekorert for hånd.

Lange kaliber L121.1. Foto: A. Lange & Söhne

Også for Little Lange 1 er det naturligvis snakk om nyeste generasjon, som har en diameter på 36,8 mm. Tykkelsen er 9,98 mm eller 9,5 mm, for henholdsvis platina og rødt gull. Tross forskjellen i ytre størrelse er det samme kaliber L121.1 som jobber på innsiden av kassen.

For fansen

Med tidligere nevnte Patek Philippe Cubitus friskt i minne, kan man trygt si at Langes lansering er av en annen natur. Å utvide en eksisterende kolleksjon vinner imidlertid ingen medaljer for innovasjon – ja, noen vil kanskje oppleve lanseringen som direkte kjedelig.

Lange 1 i platina. Foto: A. Lange & Söhne

Sammenlignet med oppsiktsvekkende 24. oktober-lanseringer som Datograph Up/Down «Lumen», skal jeg ikke argumentere mot at Lange har gått for en mer nøktern tilnærming.

Samtidig vil jeg hevde at årets jubileumsmodeller faktisk treffer meget godt, og oppleves nesten mer som en godtepose laget for den mangeårige fansen, snarere enn en typisk hyllest til Lange 1.

Baksiden av Little Lange 1. Foto: A. Lange & Söhne

I det som beklageligvis har blitt kjent stil, kommuniserer ikke A. Lange & Söhne lenger de veiledende prisene til pressen. Derfor er det heller ikke mulig å komme med en vurdering av «value for money» – i alle fall ikke i skrivende stund.

Samtidig er det en kjensgjerning at klokkekjøp i denne prisklassen ikke handler så mye om sammenlignbare spesifikasjoner, men snarere om lyst og begjær. Satt helt på spissen er det ikke så nøye hvor mange nuller det egentlig er før komma.


ANNONSE