Leses nå
Baume & Mercier – en skjult juvel fra Sveits

Baume & Mercier – en skjult juvel fra Sveits

– Baume & Mercier skriker ikke høyest, men kvaliteten taler for seg selv.

Da brødrene Louis-Victor og Célestin Baume etablerte Frères Baume i 1830, var det starten på et eventyr de neppe kunne ha forestilt seg. Brødrene ekspanderte tidlig internasjonalt, og fikk et godt renommé for sine kronografer og komplikasjoner.

I dag er Baume & Mercier en del av Richemont, og står side om side med merker som A. Lange & Söhne, Cartier, IWC, Jaeger-LeCoultre, Panerai og Vacheron Constantin. Å være i så godt selskap har utvilsomt noen fordeler – men også utfordringer.

– En del tenker nok på Baume & Mercier som en slags lillebror, og i pris er jo det sant. Samtidig er totalpakken hos Baume & Mercier over det prisklassen skulle tilsi, forteller Remi Lonebu.

Remi Lonebu er både entusiast og ansatt i bransjen. Foto: Tidssonen

Den klokkeinteresserte 36-åringen er bosatt i Fredrikstad, og har de seneste årene vært primus motor for lokale klokketreff for likesinnede. I høst startet han som Digital Communication Coordinator for Product Line AS, som i mange år har representert Baume & Mercier i Norden og Baltikum. Ikke helt overraskende var Lonebu godt kjent med det sveitsiske merket fra før.

– Da jeg begynte å bli interessert i klokker surfet jeg mye på eBay. Der kom jeg over en flott vintage-kronograf, men manglet både kunnskapen og pengene. Du kan si at jeg fikk smaken på merket, og flere år senere kjøpte jeg min første Baume & Mercier, en Clifton Baumatic, forteller Lonebu.

Se også: Klokkeprat med Finn Annmark – bransjeveteran og distributør av Baume & Mercier

Unikt i klassen

I 2018 presenterte Baume & Mercier en ny generasjon av den elegante dressklokken Clifton. Kolleksjonen ble ikke bare videreforedlet på utsiden, men markerte også debuten for det nye manufakturkaliberet Baumatic.

Urverket ble utviklet i samarbeid med søskenselskapet ValFleurier, som også jobber tett med andre Ricemont-eide merker som Cartier, IWC, Panerai og Vacheron Constantin. Men denne gangen var det Baume & Mercier som fikk høyeste prioritet.

– Baumatic har utrolig bra spesifikasjoner, og mange blir overrasket når de får vite at varianter av urverket også er tatt i bruk av langt dyrere klokker fra Richemont, så dette er virkelig bra «value». Baume & Mercier skriker ikke høyest, men kvaliteten taler for seg selv, sier Lonebu.

Baumatic er et moderne selvtrekkende kaliber med 5 dagers gangreserve, og en kronometrisk presisjon på -4/+6 sekunder per dag. Urverket takler også magnetisme opptil 1.500 Gauss, og har et anbefalt serviceintervall på opptil 7 år.

Robust svart

I likhet med mange klokkeinteresserte er ikke Lonebu fremmed for å prøve litt forskjellig, og i våres kom en ny klokke inn i samlingen hans. Ingen Clifton Baumatic, men en annen råtass med samme urverk.

– Jeg var på utkikk etter en sportsklokke med integrert rem, og testet mye forskjellig fra ulike merker. Valget falt til slutt på en svart Riviera Baumatic, og det angrer jeg ikke på. Designet, historien og den ekstremt holdbare ADLC-coatingen er i en klasse for seg.

Remis personlige Riviera Baumatic i svart ADLC. Foto: Tidssonen

For å understreke sistnevnte tar Lonebu opp en liten lommekniv, og skraper bekymringsløst i finishen på den sorte klokken han har på armen. Overflaten fylles av grå merker, og i et sekund kan man undres om noe gikk galt. Et lite tørk med fingeren er imidlertid alt som skal til før finishen igjen er plettfri.

Nye favoritter

Riviera ble opprinnelig introdusert i 1973, men ble relansert i femte generasjon i 2021. Det er flere enn Lonebu som har latt seg imponere, og i takt med suksessen har kolleksjonen blitt utvidet med flere modeller. Inkludert noen heftige toppmodeller, som gikk rett inn på ønskelisten til Remi Lonebu.

– Baume & Mercier hadde flere sterke lanseringer i år, men Riviera Perpetual Calendar og Riviera Baumatic i 18 karat roségull er nok mine personlige favoritter, eller «drømmeklokker» om du vil. Selv om det er dyre klokker, får du veldig mye for pengene, sier Lonebu

Tilgjengelig luksus

Man trenger imidlertid ikke å tømme sparegrisen og vel så det for å skaffe seg en Riviera med mekanisk urverk. I kolleksjonen finnes også modeller med urverk fra sveitsiske Sellita, som gir en inngangspris fra 34.000 kroner i rustfritt stål med gummirem.

Riviera med bezel i ADLC, svart tallskive og sveitsisk Sellita-verk. Foto: Tidssonen

– Baume & Mercier er et ærverdig navn, og en del tror at klokkene er mye dyrere enn de faktisk er. Sannheten er at vi har klokker i flere prisklasser, hvor det også finnes mye som er mer tilgjengelig, sier Lonebu.

Til tross for en hyggeligere prislapp har alle Riviera modellene samme grunndesign med tolvkantet bezel og funksjonelle skruer som holder kassen sammen. Hurtigskift-systemet for lenker og remmer er foruten størrelsen helt identisk for hele Riviera-familien, og gir brukeren mulighet til å eksperimentere med ulike materialer og uttrykk.

Med kun to små klikk og helt uten verktøy, kan Riviera dresses opp fra sport og fritid, til julebord og nyttårsfest.