Leses nå
Universal Genève feirer 70 år med SAS og Polerouter

Universal Genève feirer 70 år med SAS og Polerouter

Jubileumsfeiringen titter i bakspeilet, men gir også en sniktitt på veien videre.

For ganske nøyaktig ett år siden kom nyheten om at Breitling og deres eiere, private equity-selskapene Partners Group og CVC, hadde kjøpt Universal Genève. Det markerte et etterlengtet veiskille og fornyet håp for den en gang så fremgangsrike produsenten, som nærmest bare har eksistert på papiret siden kvartskrisen.

I selskapets historiske portefølje finner man flere karakteristiske modeller, som trolig vil fungere som inspirasjon eller gjenoppstå i raffinert form de kommende årene. Den mest kjente av de alle er trolig Polerouter, som med sin knytning både til Gerald Genta og vårt eget skandinaviske flyselskap SAS lenge har vært en entusiastfavoritt og et yndet samlerobjekt.

Polerouters rolle i SAS’ flyvninger over Nordpolen er også den første milepælen det nye selskapet velger å feire, og sammen med SAS markeres 70-årsjubileet med en høytidelig seremoni på gamle Vilhelm Lauritzen Terminal i København – hvor tre unike «Tribute» Poleroutere samtidig gjør sin forsiktige entré.

Polar Circle Shortcut og Gérald Genta

Da SAS på 1950-tallet så på mulighetene for å legge en rute over Nordpolen, døpt «the Polar Circle Shortcut», var det spesielt inklinasjonen og deres innvirkning på kompasser og flyets instrumenter (og potensielt også klokker og ur) som representerte den største utfordringen. Med 2.600 kilometer kortere reisedistanse, var imidlertid også den potensielle gevinsten høy.


ANNONSE


I Sveits var Universal Genève blant datidens mest prestisjefylte og teknisk kompetente produsenter, med armbåndsur som var både kostbare og ettertraktede. Selskapet hadde i tillegg et stort fokus på nettopp klokker med gode anti-magnetiske egenskaper og ble derfor en naturlig samarbeidspartner for SAS.

En meget ettertraktet SAS Polarouter. Bilde: Ørjan A. Johannesen

Resultatet av samarbeidet kom i form av Polarouter (som raskt ble omdøpt Polerouter), med den senere legendariske designeren Gérald Genta som en av bidragsyterne. Den gjorde sin debut på håndleddene til crewmedlemmene som 15. november 1954 fløy henholdsvis fra København og til Los Angeles (og vice versa), og markerte samtidig startskuddet for et samarbeid som strakte seg over minst ett tiår.

Les mer om historien rundt Polerouter i vår egen dybdeartikkel.

Universal Genève Polerouter SAS Tribute

Gjennom det siste året har det vært relativt stille fra Universal Genève, men på innsiden av selskapet har man arbeidet for fullt for den annonserte relanseringen av merket høsten 2026. Det har hittil resultert i en raffinert logo, samt en helt ny nettside hvor selskapets historie presenteres for et nytt publikum.

I dag 15. november – på dagen 70 år etter de historiske flyvningene – var det også tid for en høytidelig seremoni på den gamle «Vilhelm Lauritzens Terminal» i København, hvor toppsjefene fra både SAS og Universal Genève, samt inviterte gjester og presse, var samlet for å feire begivenheten.

Fra et klokkeperspektiv var det knyttet mest spenning til hva CEO Georges Kern (som også er toppsjef for Breitling) og Managing Director Gregory Bruttin hadde i ermet for anledningen – og enkelte hadde nok et ørlite håp om en form for relansering allerede nå.

Riktig så langt har imidlertid ikke Universal Genève kommet i gjenoppbyggingen, men under seremonien dro de teppet av tre unike «Universal Genève Polerouter SAS Tribute», hvor én skal auksjoneres bort til inntekt for et veldedig formål av auksjonshuset Phillips in Association with Bacs & Russo, mens to skal ta plass i selskapets eget arkiv.

Med en lett redesignet kasse i hvitt gull og med en håndlaget lenke i samme materiale, er utgaven med en dyp blå (SAS-farget) skive den mest slående av de tre. Fortsatt finner vi alle de viktige elementene fra Gentas originaldesign, med vridde remfester, Dauphine-visere og den markante indre bezel-/trykkringen med guilloché som iøynefallende eksempler. Tallskiven inkluderer også den nye logoen til Universal Genève klokken tolv, samt både gammel og ny utgave av SAS-logoen klokken seks.

Lenken representerer en svunnen kunst i seg selv. Også denne er basert på et originaldesign fra Universal Genèves arkiver, men laget av den siste chaîniste (kjedemaker) i Genève, Laurent Jolliet. Georges Kern trakk selv frem at selskapet ønsker å løfte frem denne nesten glemte håndverksformen fremover, som fort kan minne om klassiske brynjer.

Som et nikk til historien vil klokken ta samme rute som sine forfedre, og flys med SAS over til nettopp Los Angeles på dagens avgang fra København.

De øvrige to utgavene er nære familiemedlemmer med førstnevnte, men tar plass i en urkasse av rødt gull og stål i kombinasjon med en klassisk brun lærrem. Kassematerialet kombineres med en henholdsvis sort eller sølvfarget tallskive, som også preges av begge selskapenes logoer.

Universal Genève Polerouter SAS Tribute. Foto: Universal Genève

Felles for de tre klokkene er bruk av originale urverk fra 1960-tallet. Nærmere bestemt dreier det seg om kaliber 1-69 som trekkes ved hjelp av en mikrorotor, som Universal Genève også var kjent for i perioden. Hvorvidt det er gjort endringer i finish vites foreløpig ikke, da urverkene er skjult under et lukket baklokk på samtlige utgaver.

Klassisk er også dimensjonene på klokkene, som har en diameter på 35 millimeter og en tykkelse på 9,95 millimeter. Moderne safirglass er imidlertid på plass, og er med å sikre en vanntetthet til 50 meter.

Veien videre

Med mindre man klarer å sikre seg den unike utgaven i hvitt gull på auksjonen i mars, må man trolig smøre seg med enda en god dose tålmodighet om det frister med en moderne Polerouter rundt håndleddet. Hvorvidt selskapet i 2026 vil relansere kolleksjonen er fortsatt uvisst, men med nye kasser er det nok entusiaster som krysser fingrene for akkurat det. Under presentasjonen ble det også mer enn hintet om et kommende gjensyn.

Med en meget rik historie, som inkluderer mange ulike kategorier klokker, har Kern og Bruttin uansett nok av inspirasjonskilder å velge mellom. Med et uttalt mål å plassere Universal Genève over Breitling på prestisjestigen er det nok likevel snakk om klokker som fort blir både dyre og sjeldne.

Veien videre blir uansett spennende å følge med på, enten man allerede har årelang kjærlighet for merket eller ei.


ANNONSE