Leses nå
Casio Edifice EQB-500

Casio Edifice EQB-500

Det aller fleste klokkeentusiaster har et eller annet forhold til Casio. Ofte er det i form av den ikoniske G-Shock (undertegnede eier 2), eller kanskje 80- og 90-tallets populære databank-klokker (de lages faktisk fortsatt). Er man en skikkelig friluftsmann (eller har ambisjoner om å være en), har man kanskje vært borte i instrumentklokkene i Pro Trek-kolleksjonen.

Japanske Casio byr imidlertid på mer enn bare digitale klokker, og i Edifice-kolleksjonen finner vi det som trolig kan omtales som merkets analoge toppmodeller. Designet er jevnt over sporty og maskulint, med innslag av både PVD, gummi, og kontrastfarger. Segmentmessig er de typiske konkurrentene quartz-modeller fra Seiko (kanskje spesielt Sportura), eller sveitsere som Tissot og Certina. Vi snakker solide og høyst funksjonelle sportsklokker til en tilgjengelig pris.

I disse smartklokke-fokuserte tider, har Casio allikevel et ess i ermet som ingen av de andre merkene til dags dato kan vise til. La oss ta en nærmere kikk på Casio Edifice EQB-500-serien, og hva som gjør den unik.

[separator type=»thick»]

CASIO EDIFICE EQB-500

casio-edifice-eqb-500-05076


ANNONSE


Casio Edifice EQB-500 ble introdusert i 2014, og var ved lansering den første smarttelefon-linkede analoge klokken som kunne skryte av muligheten til å vise tiden for 300 av verdens byer. Med sitt nok nokså konvensjonelle analoge ytre, med fravær av digital display, er det åpenbart at vi har med en smartklokke av typen «connected watch» å gjøre. I slike klokker benyttes samspillet mellom armbåndsur og smarttelefon til å åpne for rekke utvidede praktiske funksjoner, via to-veis kommunikasjon over Bluetooth. Flere aktører har stilt seg bak lignende konsepter, blant annet Bulgari («eMagnesium»), Breitling («B55 Connected»), Frederique Constant/Alpina («Horological Smartwatch») og Withings («Activité»).

Dermed glir EQB-500 inn i omgivelsene som en hvilken som helst sportsklokke – i motsetning til en langt mindre diskré smartklokke med digitalt display. Samtidig byr uret på en rekke spennende funksjoner vi ikke finner i tradisjonelle klokker, og spesielt den reiseglade eller forretningsreisende har potensielt mye å glede seg over.

[separator type=»thick»]

FUNKSJONER

casio-edifice-eqb-500-05088
Bluetooth-logoen hinter om et høyteknologisk indre.

For mange er det nok nærliggende å tro at det foreligger en naturlig begrensning i antall funksjoner det er fysisk mulig å presse inn i en klokke med ordinære dimensjoner, og attpåtil med analog visning. Dette var i alle fall undertegnedes, kanskje noe naive, oppfatning før første møte med EQB-500.

Her må man bare innrømme å ha tatt grundig feil, for med Android-appen Casio Watch+ (også tilgjengelig til iOS) kjørende på telefonen, ble den ene funksjonen etter den andre oppdaget og testet ut. For enkelhetens skyld kan vi med fordel dele funksjonene i to kategorier: Connected-funksjonene, og de integrerte funksjonene.

Connected-funksjonene er tilgjengelig via Casio-appen, og byr på tidsjustering, hopping mellom ulike tidssoner, og setting av daglig eller éngangs alarm. Samtlige av disse funksjonene er ypperlige for de som ofte reiser gjennom ulike tidssoner: Man går av flyet, setter mobil og klokke ut av «flight mode»,  synkroniserer klokken mot mobilen, og vips er man på riktig lokaltid.

casio-edifice-eqb-500-05096
Casio Watch+ appen er tilgjengelig både til Android og iOS.

Andre funksjoner inkluderer blant annet muligheten til å lagre stoppeklokkedata, samt måle avstander med en tachymeter-funksjon. Den mest spennende funksjonen er allikevel den såkalte «Phone Finder». Med Casio Watch+ kjørende i bakgrunnen på mobiltelefonen, kan man ved å trykke på en av klokkens knapper, sette i gang et tydelig lydsignal på mobilen. Gimmicky? Ja, en smule, men ikke desto mindre praktisk for de av oss som har distré øyeblikk hvor telefonen forlegges.

Selve tilkoblingen mellom mobiltelefon og app fungerer smertefritt, og klokken responderer tydelig ved både lydsignaler og heftige bevegelser på urskiven. Liker man gadgets, er sistnevnte garantert en fryd for øyet. Vi savner allikevel en noe mer polert utgave av appen, med et enklere og noe mer intuitivt design.

Tar vi en nærmere kikk på klokkens integrerte funksjoner, er disse delt inn i 3 ulike funksjonsmodi som velges ved å benytte trykkeren kl. 10 på urkassen.

casio-edifice-eqb-500-05075

Modus 1 omfatter ordinær tidsvisning, med sekunder, minutter og timer på de sentrale viserne. Lokaltiden finner vi også representert på underskiven med 24-timersvisning på underskiven kl. 12. Bortetid vises på underskiven kl. 9, som i tillegg har en liten dedikert AM/PM indikator i nedkant. Forøvrig kan man enkelt, ved ett trykk, invertere plasseringen av lokaltid og bortetid, slik at bortetid vises på sentraliserte viserne og vice versa. Ordinær dato vises i vinduet mellom kl. 4 og 5, med retrograd dagsvisning like ovenfor.

Modus 2 setter uret i kronografposisjon, hvor den sentraliserte sekundviseren nullstilles. Forløpte minutter vises nå på underskiven kl. 9, mens 1/1000 sekund måles på den retrogradeskalaen mellom kl. 3 og kl. 6.

Modus 3 dreier seg om alarmfunksjonen, hvor underskiven kl. 9 viser gjeldende tidspunkt for alarmen. Den sentraliserte sekundviseren indikerer nå på sin side om alarmen er «on» eller «off». Alarmen settes enklest via appen, men kan også justeres manuelt ved å benytte kronen.

Med et så høyt antall funksjoner på innsiden, vil en naturlig følge være et betydelig høyere strømforbruk enn en ordinær quartzklokke. Heldigvis er quartz-urverket i EQB-500 av den typen Casio kaller «Tough Solar». Dette innebærer at uret lades ved lyseksponering, og dermed får en utvidet batteritid. Levetiden oppgis til 7 måneder ved normal bruk og ingen eksponering for lys etter full oppladning, eller 33 måneder ved full opladning og oppbevaring i stummende mørke og med strømsparingsfunksjonen aktivert. Reell batteritid ved ordinær bruk og eksponering for lys, ligger trolig et sted i mellom.

Urverkets presisjon, uten regelmessig synkronisering mot mobiltelefon, er oppgitt til +/- 15 sekunder per måned.

[separator type=»thick»]

DET YTRE

casio-edifice-eqb-500-05091

EQB-500 sitt fascinerende indre, matches at veldesignet ytre. Det er sjelden vi tar frem målestokken for å verifisere produsentens oppgitte dimensjonsmål, men denne gangen kunne vi rett og slett ikke tro på Casio sin oppgitte diameter på voksne 48,1 millimeter. Våre mål viser imidlertid en bezeldiameter på omkring 45 mm. Tykkelsen er rett i overkant av 14 mm.

Utført i rustfritt stål og med lenke, fremstår uret som en typisk allsidig sportsklokke. Urkassen preges av myke og noe overdimensjonerte former, som i sum gir modellen et maskulint preg. Flatene er vekselsvis polerte og børstede, noe som bidrar til en fin kontrast som hever helhetsinntrykket.

De nokså store trykk-knappene er tighte og behagelige i bruk, mens den beskyttede skrukronen virker solid. Alt i alt er den opplevde kvalitetsfølelsen er overraskende høy gitt prisklassen EQB-500 befinner seg i.

Under den flate mineralkrystallen i front, finner vi en grå urskive med en påfallende dybde og tredimensjonalitet. Sammen med forkrommede indekser og gule kontrastdetaljer, er resultatet et sporty og litt «tech-aktig» design. Dybdefølelsen gir urskiven ekstra liv, og er ikke så ulik hva mange kanskje har sett i enkelte analoge G-Shock-modeller.

Vender vi uret rundt, er baklokket inngravert med nyttig (og unyttig) informasjon, slik vi kjenner fra tidligere Casio-modeller.

[separator type=»thick»]

PÅ HÅNDLEDDET

casio-edifice-eqb-500-05055

Det høye baklokket minimerer EQB-500 sin kontaktflate mot håndleddet, og bidrar til at det nokså store uret har god bærekomfort. Selve vekten tikker inn på 199 gram, og uret oppleves vektmessig som ekvivalent med f.eks. Rolex Deepsea og typiske Breitling-modeller. Tyngre enn din superlette Omega Seamaster i titan, men i bunn og grunn ganske uproblematisk.

Den massive metallenken med polerte midtledd er langt i fra den tykkeste vi har sett, men oppleves allikevel som solid. Låsen er blant de bedre designene vi har sett i denne prisklassen, og oppleves som både enkel og tight i bruk. Det bys også på muligheten til mikrojustering av lenkelengde, noe slettes ikke alle produsenter i dette segmentet tar seg bryet med å inkludere.

casio-edifice-eqb-500-05057

Gitt urets mange funksjoner, er det mye informasjon som skal formidles, men Casio har gjort en god jobb med å sikre god lesbarhet og et minst mulig kaotisk uttrykk. Urskive og visere er dessuten utstyrt med Casios «Neobrite» lume, som sikrer god lesbarhet selv i stummende mørke.

Edifice EQB-500 er oppgitt vannresistant til 100 meter, og takler derfor både sommerbad og norsk (u)vær.

[separator type=»thick»]

AVSLUTTENDE TANKER

casio-edifice-eqb-500-05048

Til tross for at det er mekaniske klokker som ligger Tidssonens hjerte nærmest, er det vanskelig å ikke la fascinere av smartklokkene og deres fremmarsj. Casio Edifice EQB-500 er solid representant for denne kategorien klokker, og leverer smarte funksjoner i en nokså tradisjonell drakt. Dette gir uret en horologisk appell som de heldigitale smartklokkene fra produsentene av forbrukerelektronikk ikke har. Klokken bygger dessuten på en solid arv av digitale og analoge quartzklokker som få andre merker kan skryte av.

EQB-500 er et ur som gi godt kan leve med, og med en norsk listepris på 3.498 kroner er det umulig å ikke la seg imponere. Hadde uret vært en konvensjonell enkel klokke med samme opplevde kvalitet, ville vår vurdering vært EQB-500 er mye klokke for pengene. Legger vi til den høyteknologiske innsiden og de mange funksjonene, fremstår klokken som veldig mye klokke for pengene.

Er man nysgjerrig på smartklokker, på utkikk etter en praktisk reisepartner, eller rett og slett er ute etter en sporty quartz-kronograf til samlingen, er Casio Edifice EQB-500 definitivt en kandidat det er verdt å ta en nærmere kikk på.

Mer informasjon er tilgjengelig på Casio Edifice sin hjemmeside.
[separator type=»thick»]


ANNONSE