To nye modeller av selskapets ikoniske kronograf.
De som kjenner meg vet at jeg har et godt øye både til A. Lange & Söhne generelt og deres Datograph spesielt. Selskapets ikoniske kronograf sendte bølger inn i klokkebransjen da den ble avduket i 1999, i en tid hvor storheter som Patek Philippe og Rolex lente seg på mekanikk fra andre.
I år er det 25 år siden Datograph gjorde sin debut og gjennom årene har basemodellen både blitt oppgradert selv og fått selskap av flere familiemedlemmer. Feiringen deles derfor i to, med en spesialutgave av dagens grunnmodell Datograph Up/Down – og en av det langt mer avanserte slaget.
Datograph Up/Down – 405.028
Da A. Lange & Söhne dro sløret av Datograph var det først og fremst urverket L951.1 på innsiden som tok pusten fra konkurrentene. Utviklet «in-house» av det tyske manufakturet bød det ikke bare på en fantastisk arkitektur, men også en grad av finisj som satte en helt ny standard for hva mekanisk kronograf fra en top tier-produsent kunne være.
Etter et godt tiår på markedet var tiden kommet for en oppdatering av modellen og Datograph Up/Down (eller Auf/Ab på tysk) gjorde sin entre under SIHH i 2012. Selv om slektskapet til originalen er åpenbart, var endringene relativt sett ganske betydelige. Viktigst var det at klokken vokste i både diameter og høyde, men også fjerningen av romertallene, lengre gangreserve og inkluderingen av en indikator for sistnevnte var nytt.
ANNONSE
For jubileet gjør A. Lange & Söhne ærlig talt ikke den helt store innsatsen. Den nye referansen 405.028 byr nemlig ikke på noen oppgraderinger eller endringer fra den normale Datograph Up/Down, utover at den for anledningen leveres med en kasse av hvitt gull og en blå tallskive. Det er nødvendigvis ikke en dum idé, men med 12 år under beltet var det ikke utenkelig at man kunne benyttet muligheten til å lansere en tredje generasjon.
En forsiktig tilnærming er uansett nokså forståelig, og modellen er fortsatt høyst imponerende. Det gjelder ikke minst urverket L951.6, som byr på 60 timers gangreserve og alle de velkjente elementene vi har lært oss å elske fra A. Lange & Söhne.
Kun 125 eksemplarer av nyheten vil bli produsert og A. Lange & Söhne holder fast ved den dustete praksisen om å ikke opplyse pris. Tar man utgangspunkt i sist kjente pris på standardmodellen er det nok rimelig å forvente et sted i området 1,3 – 1,5 millioner kroner.
Datograph Perpetual Tourbillon Honeygold «Lumen»
Selv etter å ha laget et av de aller beste helintegrerte kronografurverkene på markedet stanset ikke A. Lange & Söhne jakten på noe mer. I 2016 slo de nok en gang på stortromma da en Datograph med evighetskalender og «skjult» tourbillon ble presentert – Datograph Perpetual Tourbillon.
Modellens urverk, L952.2, var heller ikke noen modul de hadde loddet fast på det eksisterende, men utviklet helt fra bunnen. Det kunne skilte med utsøkte tekniske detaljer som øyeblikkelig skifte av dato/dag/måned/skuddår og tourbillon med selskapets patenterte «stop seconds»-funksjon.
I tiden etter 2016 har selskapet også kommet med en utgave hvor en laksefarget urskive i kombinasjon med en kasse av hvitt gull endret den visuelle karakteren betraktelig. En modell og et urverk vår egen Jon Henrik for øvrig omtalte som «høyhorologisk pornografi«, før han konkluderte med at «dersom man beskuer et kaliber L952.2 uten å føle noe, kan man like gjerne finne seg en annen (og sannsynligvis billigere) hobby».
Nytt av året er både kassematerialet og klokkens inntreden i rekken av eksklusive «Lumen/Luminous»-utgaver. I likhet med sist gang vi så en ny «Lumen» i 2021, og den gang i form av Zeitwerk, brukes A. Lange & Söhnes egen «Honeygold»-legering i kombinasjon med lett sotet og gjennomsiktig safirglass. Det betyr en urkasse som best kan beskrives som en varm og dus gullegering, med en fargetone et sted mellom gult gull og roségull.
Fortsatt måler urkassen 41,5 x 14,6 millimeter, som er identisk med eksisterende utgaver. Nytt er likevel urverket, som nå heter L952.4. Nøyaktig hva som er nytt er likevel vanskelig å tyde ut fra informasjonen som foreligger. Her opereres det blant annet fortsatt med en gangreserve på 50 timer, så det er nærliggende å tro at endringene først og fremst er av det visuelle slaget og trolig først og fremst på skivesiden.
Også i nytt format byr L952.4 på 684 deler med mekanikk som kan ta pusten fra deg. Også her kan vi sitere vår ansvarlige redaktørs beskrivelse om at urverket er «et tre-stjerners Michelin-måltid av perlage, anglage, Glashütte-ribbing, blånerte skruer og gullkrager». Studert fra baksiden vil man også finne tourbillonen, som danser i vei med en frekvens på 18.000 vph.
Modellen er ikke eksplisitt sagt å være en del av feiringen, men med kun 50 eksemplarer av Datograph Perpetual Tourbillon Honeygold «Lumen» blir den uansett av det helt spesielle slaget. Pris er heller ikke her oppgitt, men vi snakker fort om en klokke i området 3,5 – 4,5 millioner kroner 6 – 7 millioner kroner. Om man i det hele tatt skulle få anledning til å kjøpe en.
ANNONSE