Da den første Lange 1 ble introdusert i 1994, gjorde den et sterkt inntrykk på entusiaster, samlere og eksperter verden over. Den hyllet fortiden – men var også tidløs. Den hadde unike designkarakteristikker – men var ikke sær. Den bød på finish og kvalitet på øverste hylle – med var allikevel diskré.
Disse trekkene er ofte en forutsetning, men ingen forsikring, for en status som et ikon innen urverdenen. Ikonisk status krever en evne til å forvalte veien videre med tålmodighet og omhu, hvor det tidvis åpnes for fornying, uten at essensen vannes ut. For hver Jaeger-LeCoultre Reverso, Patek Philippe Nautilus eller Audemars Piguet Royal Oak, er det tusenvis av urmodeller som aldri lykkes.
Med sin litt over 20 år lange eksistens, er Lange 1 blant en liten håndfull ur som har prestert å etablere seg som et moderne ikon. Og i år gjennomgikk ikonet sin første større fornyelse.
A. LANGE & SÖHNE LANGE 1 (2015)
ANNONSE
Siden introduksjonen i 1994, har Lange 1 vokst til å bli en hel kolleksjon. Mens modeller som Lange 1 Tourbillon Handwerkskunst trekker Lange 1-temaet til det mest ekstreme, er den originale Lange 1 kolleksjonens enkleste. Den er også selve hjørnestenen, og flere vil nok argumentere for at den er det Glashütte-baserte manufakturet sin aller viktigste klokkemodell.
Lange 1 er på mange måter et symbol: For i Lange 1 formidles både historien, verdiene og kunnskapen, som kjennetegner A. Lange & Söhne. Årets oppdaterte modell er ingen revolusjon, men derimot en videreforedling av Lange 1 som en flaggbærer for A. Lange & Söhne sine urmakertradisjoner.
DET YTRE
Leter man etter ytre forskjeller mellom den nye Lange 1 og forgjengeren, risikerer man å lete forgjeves. Her må nok de fleste vite nøyaktig hva man er på utkikk etter.
I følge A. Lange & Söhne, er de ytre forskjellene begrenset til et noe smalere bezel, samt en liten endring i den trykte skrifttypen som preger urskiven. Ved en sammenligning side om side, fremstår den nye modellen som litt «skarpere», men i realiteten er nok også side om side bortimot det eneste scenariet hvor denne forskjellen er identfiserbar.
Urkassens øvrige design er altså uendret, og både diameteren på 38,5 mm og tykkelsen på 9,8 mm er beholdt. Linjene er en vellykket balanse mellom det myke og det harde, og finishmessig bys det på en riktig kombinasjon av polerte og børstede flater. Ser man godt etter, er det vanskelig å ikke la seg imponere av detaljene: Små trekk som den polerte ytterkanten på baklokket, og den kantslipte knappen for datoskifte, understreker at ingen snarveier er tatt.
Utgaven vi lånte bød på kombinasjon av urkasse i rødt gull og sølvfarget urskive, men varianter i gult gull/champagne og platina/sølv er også tilgjengelig) er også tilgjengelig. Selve urskiven er erketypisk Lange 1, med sitt særegne asymmetriske design, og det dominerende doble datovinduet. Denne formen for datovisning har blitt en av A. Lange & Söhne sine signaturtrekk (til og med patentert i 1992), og er direkte inspirert av en klokke i operahuset Semperoper i Dresden. Denne klokken ble i sin tid laget av Johann Christian Friedrich Gutkaes, som var en av Ferdinand A. Lange sine lærlinger på slutten av 1800-tallet.
Visningen av timer og minutter finner sted på en desentrert underskive, og urskiven byr dessuten på på indikator for gangreserve og en underskive for sekunder. På papiret høres et slikt oppsett ganske kaotisk ut, men resultatet er allikevel en overraskende visuell harmoni. I likhet med viserne, er datovinduets innramming, de romerske numeralene og indeksene utført i rødt gull, som bidrar til å ytterligere øke inntrykket av et svært gjennomført design.
Helhetsmessig snakker vi om et svært raffinert uttrykk som kun en håndfull urmerker klarer å matche. Det er også påfallende tidløst, og Lange 1-designet fremstår som like aktuelt i dag, som det gjorde for over 20 år siden.
DET INDRE
På innsiden av den nye Lange 1, finner vi det nye manufakturkaliberet L121.1. Det er viktig å understreke at dette på ingen måte er oppgradering av forgjengerens kaliber L901.0, men derimot et helt nytt design. Funksjonsmessig er komplikasjonene de samme, men man har allikevel introdusert to nye egenskaper: Datomekanismen foretar nå datoskifte i diskrete øyeblikkelige hopp, og sekundviseren stanser automatisk ved kl. 12 før urverket stopper.
L121.1 består av totalt 368 deler, som blant annet inkluderer en egenprodusert balanse med justerbart hjul og uten rykkerlås. Forgjengeren L901.0 benyttet en balanse produsert av et søsterselskap i Richemont-gruppen, som dessuten var av typen med mikrojustering via svanehalsregulator. Den nye L121.1 kan ved første øyekast se ut til ha den samme mikrojusteringen, men det er faktisk snakk om et nært visuelt identisk, men funksjonsmessig ulikt komponent. Denne justerer nemlig festepunktet for balansefjæren, fremfor å endre balansefjærens effektive lengde. Frekvensen er 21.600 halvsvingninger, og gangreserven er omkring 72 timer via to fjærhus – «doppelfederhaus» på urskiven.
Det manuelt opptrekkbare urverket har en 3/4-plate, som fra et historisk perspektiv er et kjennetegn for Glashütte-produserte urverk. Større komponenter som platine, broer og klober, er produsert i ubehandlet»tysk sølv», som er en tradisjonell legering av kobber, nikkel og sink.
Finishmessig er 3/4-platen er utsmykket med Côtes de Genève (A. Lange & Söhne insisterer på å kalle sin variant for «Glashütte ribbing»), og byr blant annet på juveler satt i krager av gull, og tradisjonelle blånerte skruer. Den håndgraverte balansekloben er både et av Lange sine signaturtrekk, og samtidig den mest iøynefallende detaljen på urverket. Her er det snakk et skikkelig stykke håndverkskunst, som faktisk er så unik at hver klobe enkelt kan spores tilbake til personen som utførte arbeidet. Vi var selv vitne til dette da vi besøkte A. Lange & Söhne i Glashütte tidligere i år.
Til tross for at et 3/4-platen skjuler mye sammenlignet med et bro-basert design, oppleves det på ingen måte som kjedelig. For ser man godt nok etter, mangler det ikke på vakre detaljer å glede seg over. Visuelt er verket en fryd for øyet, og for et serieprodusert ur er det viktig å understreke at finishnivået er i den absolutte toppklassen.
PÅ HÅNDLEDDET
Den relativt slanke urkassen byr ikke bare på forholdsvis beskjedne dimensjoner, men også de godt buede hornene er med på å gjøre Lange 1 til et komfortabel ur på armen. Remmen av brunt alligatorskinn er av god kvalitet, og leveres med en klassisk spenne i rødt gull. De som har fulgt Tidssonen en stund, vet at vi foretrekker foldespenner, men til syvende og sist koker dette ned til personlige preferanser. Spesielt på et elegant ur som Lange 1, er det mange som foretrekker en klassisk spenne, fremfor en tyngre og større foldespenne.
Uret glir greit under skjortemansjetten, og for endel vil nok Lange 1 klassifiseres som en dressklokke. Denne rollen passer klokken utmerket, men etter vår mening gjør klokken seg like godt i en mer avslappet setting. Den oppleves ganske enkelt som mer F.P. Journe Chronometre Bleu eller Jaeger-LeCoultre Geophysic, enn som en Patek Philippe Calatrava eller Vacheron Constantin Patrimony.
Lesbarheten i dagslys er god, og markeringene på urskiven gjør det enkelt å synkronisere uret mot riktig tid. Vannresistans er for øvrig ikke oppgitt, men dette er uansett ikke uret man tar med seg på stranden eller i svømmehallen.
AVSLUTTENDE TANKER
Forventningene til den nye Lange 1 var høye, og modellen skuffer ikke. Arven fra forgjengeren er langt på vei videreført, og den nye Lange 1 fremstår som enda litt mer fokusert. Uret fremstår som svært gjennomført fra ende til annen, og absolutt ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Dette inkluderer både det høye finishnivået, samt det tekniske indre.
Av mulig konkurrenter er det umulig å ikke nevne sveitsere som Patek Philippe og Vacheron Constantin, men forskjellen mellom disse oppleves allikevel som relativt stor. Er det Lange 1 du vil ha, er det trolig ingen direkte substitutter.
Lange 1 er av en helt unik karakter, og statusen som ikon oppleves som velfortjent.
A. Lange & Söhne Lange 1 har en veilledende pris på 275.000 kroner, og mer informasjon er tilgjengelig på alange-soehne.com.
ANNONSE