En trend eller et vedvarende fenomen i urbransjen? Personlig håper jeg at merkenes fokus på vintageinspirerte klokker, vil fortsette en god stund til. Alpina er ikke akkurat det merket som har satset tyngst i denne sjangeren, men i år markerte merket seg med en skikkelig godbit.
Alpina Seastrong Diver Heritage har et tilsynelatende klassisk «super compressor»-design, og oser av vintagefølelse. Klokken er inspirert av den historiske modellen Alpina 10, som ble lansert tilbake i 1967. Denne originalen, ble faktisk produsert i samarbeid med EPSA (Ervin Piquerez SA).
Alpina var dermed en av flere urmerker, som bød på en ekte vanntett «super compressor»-klokke. For de som ikke er kjent med dette legendariske designkonseptet, er Scubawatch.org sin «EPSA Super Compressor FAQ» obligatorisk lesning.
ANNONSE
Årets nykomling er riktignok ikke en eksakt kopi av originalen, men i det store er den svært nær. Seastrong Diver Heritage har blitt oppskalert til 42 millimeter i diameter, mens proporsjonene er bortimot uendret. Rent teknisk er ikke urkassen en super compressor, men med dagens kunnskap og produksjonsteknologi er dette strengt tatt ikke nødvendig. Til sammenligning med Alpina 10 sine 200 meter, har klokken nemlig en solid vannresistanse på hele 30 ATM (300 meter).
I likhet med Alpina 10, er den øvre kronen knyttet opp mot det interne dykkerbezelet, mens den nedre kronen sørger for justering av tid og dato. Og der kom vi inn på dette med dato – den kanskje mest iøynefallende forskjellen mellom nykomlingen og originalen, er datovinduets plassering. Som en direkte konsekvens av kronen kl. 4, har datovinduet blitt plassert i en tilsvarende posisjon. Estetisk sett ser det slettes ikke verst ut, men jeg skulle allikevel ønske at Alpina hadde holdt design tro mot den historiske forgjengeren. Samtidig bidrar nok dette til at klokken kan prises såpass tilgjengelig som den er.
Alpina oppgir at urverket er et selvtrekkende AL-525, og prøver heller ikke å skjule at det i bunn og grunn dreier seg om et Sellita SW 200. Denne populære ETA 2824-klonen, har en gangreserve på 38 timer, og tikker med en frekvens på 28.800 vph. Jeg er litt usikker på nøyaktig hvilke endringer Alpina har gjort, men det virker som om det primært er snakk om å utstyre verket med merkets karakteristiske Alpina-rotor. Dette ekstraarbeidet reflekterer et visst øye for detaljer, for faktisk er urverket skjult bak et solid skrudd baklokk.
Det er ingen tvil om at Seastrong Diver Heritage har en del konkurrenter, men klokken er et gledelig tilskudd i kategorien. Blant de mest nærliggende konkurrentene, virker det mest aktuelt å trekke frem Longines sin svært populære Heritage Legend Diver. Både estetisk og teknisk har urene flere likheter, men Longines sin modell er på sin side utstyrt med et «ekte» ETA 2824. Samtidig er denne klokken i skrivende stund rundt et par tusen kroner dyrere, med en pris rett nord for 18.000 kroner.
Alpina Seastrong Heritage Diver har for øyeblikket en veilledende pris på 15.990 krone, som jeg syns virker svært konkurransedyktig. Modellen er tilgjengelig både med den tradisjonelle kombinasjonen av sølv og svart, eller med en helsvart urskive. Begge variantene leveres med en vannresistant svart skinnrem.
[separator type=»space»]ANNONSE