Lik Tidssonen.no på Facebook og hold deg oppdatert på siste nytt fra urenes verden!
I slutten av 2010 stilte Formel 1-legenden og Audemars Piguet-ambassadøren Michael Schumacher, ett enkelt spørsmål til ingeniørene hos Audemars Piguet: Ville det være mulig å lage et mekanisk armbåndsur, spesifikt designet for motorsport, med muligheten til å kontinuerlig måle rundetider?
Slik begynte etter sigende historien om den nye Audemars Piguet Royal Oak Concept Laptimer Michael Schumacher, og nesten 5 år skulle det ta å utvikle den.
Ved første øyekast kan den nye Royal Oak Concept Laptimer Michael Schumacher se ut til å være en tradisjonell delsekunds-kronograf (eller doppelchronograph/rattrapante/split-seconds chronograph om du vil). Når en slik kronograf startes, vil begge sekundviserne begynne å gå simultant, og den ene viseren vil stoppe når split-knappen trykkes ned. På den måten kan mellomtiden leses av, mens den andre sekundviseren fortsetter å gå. Når split-knappen trykkes for andre gang, vil den stoppede sekundviseren synkroniseres med den andre sekundvisere, og fortsette den opprinnelige tidtakingen.
ANNONSE
Selv et trent øye kan imidlertid ta feil, for Audemars Piguet Royal Oak Concept Laptimer Michael Schumacher er IKKE er delsekunds-kronograf, men byr derimot på en enkelt kronograf, som driver to uavhengig kontrollerbare sekundvisere.
For å forstå hvordan dette fungerer i praksis, må vi holde tungen rett i munnen:
- Knappen kl. 2 starter og stopper kronografen (begge sekundviserne).
- Knappen kl. 4 nullstiller kronografen (begge sekundviserne). Når kronografen ikke er stoppet, fungerer denne også som en flyback-funksjon (nullstilling og start i én operasjon).
- Knappen kl. 9, «laptimer-knappen», gjør det mulig å stoppe en av de to sekundviserne, samtidig som den andre viseren nullstilles og startes (som en flyback-funksjon).
På den måten gis brukeren muligheten til å kunne lese av og notere en rundetid, samtidig som man starter tidtakingen av den neste runden. Dette eliminerer effektivt behovet for bruken av to kronografer ved måling av rundetider.
Alternativt kan Royal Oak Concept Laptimer Michael Schumacher sin kompliserte kronograf benyttes til å lagre én tid for referanse, ved å stoppe den ene sekundviseren med laptimer-knappen kl. 9, og benytte flyback-funksjonen på den andre sekundviseren ved å benytte trykk-knappen kl. 4. Velger man å ikke benytte laptimer-funksjonen, kan man også benytte Royal Oak Concept Laptimer Michael Schumacher som en helt standard flyback-kronograf.
Denne kronograffesten muliggjøres av det nyutviklede Audemars Piguet kaliber 2923, signert Audemars Piguets svært kapable haute horlogerie-division, APRP (Audemars Piguet Renaud & Papi). Det håndtrukne kaliber 2923 byr ikke bare på ett, men hele tre(!) kolonnehjul, hvor det ene kontrollerer kronografsekvensen, mens de to andre kontrollerer den komplekse laptimer-funksjonen.
To parallelle fjærhus gir en gangreserve på minst 80 timer, mens frekvensen er oppgitt til 28.800 vph (4 Hertz). Visuelt er urverket er fryd for øyet med sitt distinkte hi-tech look og tynne smale komponenter.
I likhet med Audemars Piguet sine tidligere Royal Oak Concept-modeller, går hi-tech looket igjen også i urets ytre. Urkassen i karbonfiber har en diameter på 44 millimeter, og kommer på en svart gummirem med foldespenne i titan. Fra front faller blikket på det karakteristisk heksagonale «Royal Oak-bezelet» i titan, som omringer en antirefleksbehandlet safirkrystall. Urskiven har et åpent design, med 30-minutters teller for kronografen plassert kl. 3, og de luminiserende viserne er i hvitt gull.
Titan og safir går også igjen i urets baklokk, mens skrukronen og kronograf-knappene på høyre side, er utført i svart keramikk og 18 karats gull. Laptimer-knappen er dekorert med Michael Schumacher sin «MS» logo, og er i svart keramikk. Knapp-beskytteren i titan, er dessuten inngravert med 7 stjerner – en referanse til Michael Schumacher sine 7 verdenstitler i Formel 1.
Audemars Piguet Royal Oak Concept Laptimer Michael Schumacher blir tilgjenglig i kun 221 eksemplarer (et antall som er identisk med Schumachers antall poengvinnende løp i F1), og har fått en pris på 229.500 amerikanske dollar før norske avgifter. Flere detaljer er tilgjengelig på modellens hjemmeside.
ANNONSE