En undervurdert AP fri for Genta-DNA.
Dagens Audemars Piguet er nærmest ensbetydende med Royal Oak og Royal Oak Offshore, og de nylige forsøkene på å øke bredden kan neppe sies å ha vært spesielt vellykket. Likevel mener jeg det er mye alternativt snacks å finne i katalogene til det ærverdige merket – bare ikke i de helt nyeste.
Audemars Piguet Star Wheel (ref. 25720) fra 1991 er glemt godbit som fortjener å bli tatt frem i lyset. Fremfor konvensjonell 12-timers urskive og visere, byr modellen på en såkalte «vandrende timer». Tiden angis via en bueformet minuttskala og roterende timedisker i en satellitt-konfigurasjon. Aktuell time «vandrer» over minuttskalaen, hvor en liten pil over timetallet peker mot gjeldende minutt. Kort og godt: Det største tallet i det sølvfargede feltet angir time, mens tallet rett ovenfor er minuttene.
Ideen virker egentlig moderne, men i realiteten er det snakk om komplikasjon med røtter tilbake til midten av 1700-tallet. Star Wheel markerte imidlertid første gang konseptet fant veien til et armbåndsur. Komplikasjonen er for tiden ikke å finne i APs katalog, men var senest å se i den noe forglemmelige Millenary-kolleksjonen litt ut på 2000-tallet. Andre merker som i nyere tid har gjort egne tolkninger av vandrende timer inkluderer navn som Urwerk, Arnold & Son og senest Gorilla.
Av det jeg har klart å grave frem ble Star Wheel presentert i gult gull, platina og stål. Kassen er en klassisk diameter på 36 mm, og forholdsvis korte remfester. Urskivene på «standardutgavene» er dekorert med lekker guilloche, men det eksisterer også varianter med en mer opulent håndgravert dekorasjon eller ulike farger:
ANNONSE
Urverket er et AP kaliber 2124/2812, som i praksis er kode for et Jaeger-LeCoultre kaliber 888 baseurverk med en modulær komplikasjon. Forventer man komplisert og unik mekanikk av den eksotiske sorten vil med andre ord synet gjennom baklokket skuffe. Likevel er det snakk om et pent og klassisk finisjert urverk fra Jaeger-LeCoultre.
I det norske annenhåndsmarkedet kan jeg aldri huske å sett en Audemars Piguet Star Wheel. Selv søkeresultatene i Google tyder på at klokken ikke er noe som er realitisk å oppdrive over natten. Av historiske data virker det som om varianten i gult gull er mest vanlig, og prisene for denne ser ut til å ligge i området 80.000 – 110.000 kroner (før avgifter). Har man i likhet med undertegnede sansen for glemte og annerledes klokker, fremstår Star Wheel som et svært spennende og nokså attraktivt priset kjøp.
PS: Helt konkret vet jeg om én Star Wheel som snart skal under hammeren hos Phillips – som med denne posten også påminnet meg om Audemars Piguets glemte helt.
ANNONSE