Baume & Mercier viser oss hva en klokke i mellomklassen kan være.
Baume & Mercier har en lang og stolt historie, og kvaliteten er vanligvis god. Likevel har ikke Richemonts innstegsmerke riktig fått det til de seneste årene – i alle fall ikke ovenfor oss entusiaster. Joda, det finnes høydepunkter som den flyvende tourbillonen, 8-dagersverket, og evighetskalenderen. En høy sekssifret pris kombinert med ikke-eksklusive urverk fra tredjeparter (Richemonts eget Valfleurier, og Parmigianis Vaucher), gjorde likevel disse kun aktuelle for spesielt interesserte.
Årets Clifton Baumatic puster nytt liv i Baume & Mercier. Med et rykende ferskt proprietært urverk («in-house») og klassisk design, skal det sveitsiske merket overbevise kjøpere i den tett befolkede mellomklassen. Men er det nok?
Det ytre
For det allmenne publikum, skriker ikke akkurat Clifton Baumatic etter oppmerksomhet. Entusiaster vil nok likevel se to ganger, dersom klokken observeres på håndledd der ute i det fri. Myke men tydelige linjer, og nette proporsjoner, gjør at Clifton Baumatic utstråler «skikkelig klokke». Helt konkret måler kassen 40 mm i diameter, og har en tykkelse på forholdsvis slanke 10,3 mm. Størrelsen og de forholdsvis korte remfestene, gir en bærekomfort som er helt spot on.
ANNONSE
Kassen har en høy opplevd kvalitet med ulike finisjeringer, som gir en velkommen kontrast. Hadde klokken tilhørt en høyere prisklasse, ville jeg kanskje ønsket en litt mer tydeligere børstet finisj på mellomkassen. Dette er imidlertid bare småpirk, for jeg har sett «billigere» kasser i ur som koster både det dobbelte og trippelte av Clifton Baumatic. Det er ikke nødvendigvis et bevis på andre klokkers svakhet, men snarere Clifton Baumatics styrke.
Tallskiven bidrar til å heve inntrykket ytterligere, og er nok en karakteristikk de fleste entusiaster vil bite seg merke i. Den porselensaktige hvite finisjen minner litt om det vi så i årets jubileumskolleksjon fra IWC, og fremstår som svært raffinert. Trådkorset i sentrum gir en passe dose retro, og indikerer i tillegg at uret er den COSC-sertifiserte varianten. Det hviskes om at den ikke-sertifiserte varianten er like presis, men jeg syns skiven alene rettferdiggjør det lille premiumet.
Det indre
Til tross for et svært vellykket ytre design, er urverket Clifton Baumatics største styrke. Frem til nå har Baume & Mercier vært kjent som et typisk établissage. I motsetning til et manufaktur, skaffes komponenter utenfra, mens eventuell videreforedling, montering, og testing foretas in-house. Legges godviljen til, er det nye Baumatic (kaliber BM12-1975A) er brudd med denne tradisjonen. Urverket er utviklet via et mangeårig samarbeidsprosjekt med den Richemont-eide urverksprodusenten Valfleurier, og lages nå eksklusivt for Baume & Mercier. Noen vil kanskje kalle Baumatic «in-house» (inkludert Baume & Mercier), men selv syns jeg det er mer korrekt å omtale urverket som «eksklusivt», «proprietært», eller «in-house-utviklet».
Baumatic er designet rundt rundt fire grunnpillarer – antimagnetisme, presisjon, driftsikkerhet, og autonomi (gangreserve). I praksis betyr dette silisium i balansefjær («Twinspir») og gang, som sikrer både gode antimagnetiske egenskaper (minst 1.500 Gauss), og lav friksjon. Ankeret har dessuten en optimalisert geometri, for bedre kraftoverføring («Powerscape»). Kombinert med nye oljer, forespeiler Baume & Mercier lengre til mellom hver service enn de typiske 3-5 årene som ofte anbefales. Urverket har kun én drivfjær, men gangreserven er likevel på respektable 5 dager. Presisjonen hevdes å være stabil over hele gangreserven, og for COSC-utgaven ligger det daglige avviket godt innenfor -4/+6 sekunder per dag. Visstnok gjelder dette også de teknisk sett ikke-sertifiserte utgavene av Clifton Baumatic også.
Nesten all mikromekanikk har en slags iboende skjønnhet, og denne skjønnheten er også tilstede i Baumatic. Helt konkret er finisjen tradisjonell, men også utvilsomt maskinell. Personlig foretrekker jeg en mer moderne industriell estetikk for urverk i denne prisklassen (tenk Eterna kaliber 39). Settes egne preferanser til side, er finisjen i bunn og grunn helt i tråd med hva det er realistisk å kunne forvente. Tro meg, jeg har sett langt verre.
Avsluttende tanker
I sum er Clifton Baumatic en forfriskende nyhet, som utfordrer status quo i forhold til hva vi kan (og ideelt sett bør) forvente av en klokke i mellomklassen. Både på håndleddet og ved nærmere inspeksjon, er kvalitetsfølelsen svært høy. «Tilgjengelig luksus» kan noen ganger føles som en parodi, eller et karikatur. Den følelsen er fullstendig fraværende i Clifton Baumatic, og fra første stund merkes det at man har med en «skikkelig klokke» å gjøre.
Fra et teknisk ståsted er Clifton Baumatic nokså interessant. Kaliber BM12-1975A er soleklart blant en av Richemonts mest innovative urverk, og trumfer faktisk en del av det vi ser hos søskenselskapene IWC, Jaeger-LeCoultre, og Panerai. Å rulle teknologien ut hos Baume & Mercier var uventet, men er slettes ikke irrasjonelt. Dersom Baumatic lever opp til forventningene, er jeg rimelig sikker på at vil få se lignende urverk hos de andre. Inntil videre er Baume & Mercier Clifton Baumatic COSC en av de mest spennende kjøpene i sin prisklasse – og kanskje også klassen over.
Spesifikasjoner:
- Modell og referanse: Baume & Mercier Clifton Baumatic – ref. 10436.
- Det ytre: Kasse i rustfritt stål, 40 mm diameter, 10,3 mm tykkelse – safirglass i front og baklokk – hvit skive med porselensaktig finisj, rhodinerte visere – svart alligatorrem med spenne, baretter med hurtigskift – vannresistent 50 meter.
- Det indre: Baume & Mercier Baumatic BM12-1975A COSC – timer, minutter, sekunder, dato – selvopptrekkende, 120 timer gangreserve – 28.800 vph (4 Hertz) – COSC-sertifisert.
- Pris og tilgjengelighet: 29.680 kroner – hos autoriserte forhandlere nå.
ANNONSE