Leses nå
Baume & Mercier lanserer Riviera Automatic Chronograph (med live-bilder og priser)

Baume & Mercier lanserer Riviera Automatic Chronograph (med live-bilder og priser)

Selskapets luksussportsklokke krydres med den viktigste komplikasjonen.

Vårt redaksjonelle innhold produseres uavhengig av Tidssonens kommersielle aktiviteter. Likevel ønsker vi å opplyse om at merket som omtales i denne saken føres i Tidssonen nettbutikk.

I vår vekket Baume & Mercier opp Riviera-kolleksjonen fra en godt og vel ti år lang dvale. Med et modernisert ytre var det et etterlengtet tilskudd til kolleksjonen, selv om man kan argumentere for at selskapet burde vært enda tidligere på banen. I en tid hvor luksussportsklokker med integrert lenke er alfa omega for å fange kundenes gunst, var det nemlig litt underlig at Baume & Mercier valgte å sove i timen, fremfor å (enda tidligere) lansere nyeste kapittel i Riviera-familiens historie, som strekker seg helt fra 1973.

Riviera Automatic Chronograph i tre ulike utførelser. Bilde: Baume & Mercier

Når kolleksjonsfamilien først mottok sin nødvendige visuelle og tekniske overhaling var det likevel en ganske vellykket fornyelse, hvor man raskt fikk det travel med å kaste ut en rekke alternativer hva gjelder skivefarge, urverkstype og størrelser. Litt i det stille er også hittil nyeste tilskudd lansert, i form av Riviera Automatic Chronograph.

Sporty komplikasjon

De som har fulgt Baume & Mercier de senere årene har sett et merke som har satset hardt på «egen» mekanikk. Urverkene med Baumatic-navnet er riktignok produsert av søsterselskapet (og også Richemont-eide) Val Fleurier, men hevdes både å være merke-eksklusivt og delvis utviklet av Baume & Mercier selv. Det siste kan man trolig ta med en liten klype salt, men at verket leverer imponerende egenskaper til en god pris er likevel det viktigste for mange.


ANNONSE


Nye Riviera Automatic Chronograph. Bilde: Tidssonen

Da Riviera ble relansert valgte man en litt kronglete tilnærming, hvor kolleksjonen ble delt i to, henholdsvis med eller uten Baumatic-urverk på innsiden. Det kan fort skape litt forvirring blant potensielle kunder, men gir samtidig kolleksjonen flere ben å stå på – med Baumatic som den viktige ingrediensen for å fri til de litt mer kresne entusiastene. For å skille variantene fra hverandre, valgte man en tilnærming hvor tallskiver i gjennomsiktig safirglass akkompagnerte de dyreste utgavene, mens heldekkende varianter vitnet om mekanikk fra tredjepart.

Denne trenden videreføres i kronograf-utgaven, som med sin heldekkende skive med bølgelignende mønster (i enten sort eller blått) hinter om en innside bestående av velkjente Valjoux 7750. I en 43 millimeter stor og 14,1 millimeter høy kasse av stål, som enten kommer med børstet finish eller ADLC-belagt utgave, betyr det et tilskudd av både kronograf-funksjon og visning av ukedag.

Gummirem med foldespenne. Bilde: Tidssonen

Resultatet er visuelt i tråd med basemodellene, med underskiver i samme farge som hovedskiven for øvrig. Det skaper et roligere ansikt, som passer med klokkens litt pyntede profil, men som samtidig går ørlite på bekostning av lesbarheten til tidtakingsfunksjonen. Jeg mistenker likevel at det kuttende (romerske) tolvtallet vil kunne skape lett debatt. Det samme gjelder kanskje bruken av gul kontrastfarge på viseren og mellom bezel og kasse på utgaven i sort.

Øvrige designtrekk beholdes tilnærmet uendret, herunder den tolvkantede bezelen med de fire skruhodene, muligheten for raskt rembytte uten verktøy og den kantende kronen. Sistnevnte har fått selskap av to rektangulære trykknapper, som starter, stopper og nullstiller kronografen.

Nevnte Valjoux 7750 ses gjennom safirglasset på baksiden, hvor en rotor med en litt i overkant uinspirert grad av dekorering, bidrar til å holde hjulene i gang. Utover den litt kjedelige rotoren byr også urverket på normalt pen finish, blant annet med perlage på de store broene.

Førsteinntrykk

At Riviera utvides med den mest sporty komplikasjonen av noen er en helt naturlig og svært lite overraskende utvidelse. Det samme gjelder valget om å bruke urverk fra tredjepart, da egenproduserte og/eller egenutviklede utgaver er sjelden vare – og enda mer så i dette prissegmentet. Visuelt er også resultatet helt som forventet. Pent, om ikke voldsomt spennende.

Baume & Mercier lanserer Riviera Automatic Chronograph. Bilde: Tidssonen

At utvidelsen med kronograf kommer såpass raskt etter basemodellene er kanskje hakket mer overraskende, men trolig et resultat av at Baume & Mercier føler de kom sent til festen. Ser man på naturlige konkurrenter som Oris, Bell & Ross og Maurice Lacroix har nemlig de en innholdsrik (og til dels sammenlignbar) kolleksjon allerede. Jeg hadde kanskje forventet at man lot disse ligge til neste års messesesong, men med årets julegavesesong rett rundt hjørnet har man kanskje hatt et ønske om å gi en kick-start til de nye familiemedlemmene.

Riviera Automatic Chronograph glir uansett fint inn i kolleksjonen, som gode og relativt prisgunstige alternativer i den vanskelige mellomklassen. Håpet er nok at det kan dra litt ekstra oppmerksomhet mot merkets egne Baumatic-urverk, både i Riviera og andre kolleksjoner.

Fakta og pris

Riviera Automatic Chronograph
M0A10623 / M0A10624 / M0A10625

Diameter: 43 millimeter
Tykkelse: 14,1 millimeter
Kassemateriale: Stål / ADLC-belagt stål
Urskive: Blå / sort / sort
Glass: Safirglass
Vannresistens: 100 meter
Lenke/rem: Blå gummirem / lenke / sort gummirem

Urverk: Valjoux 7750
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, ukedag, dato, kronograf
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 48 timer

Veiledende pris: 39.520 / 40.560 / 43.680 kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på baume-et-mercier.com.


ANNONSE