Leses nå
Bilderapport: Vulcain x Urmaker Erik Sutterud

Bilderapport: Vulcain x Urmaker Erik Sutterud

Vulcain 50s Presidents' Watch

Det har blitt sagt før og som entusiast er det gledelig at det kan sies igjen – det later til å være en trend hvor stadig flere spennende urmerker finner veien til Norge.

Sist ut er det lille sveitsiske merket Vulcain, som snart vil bli å finne hos Urmaker Erik Sutterud i hans populære forretning på Bjølsen i Oslo. Tirsdag 7. oktober ble det holdt en lukket visning for Tidssonens støttemedlemmer og spesielt invitert i Oslo, hvor Vulcains salgssjef Jean-Marc Guillod hadde tatt turen fra Sveits med en rekke smakebiter fra merkets kolleksjon.

Til tross for å produksjonsmessig være et lite merke, er Vulcain et velkjent navn blant innvidde entusiaster. Vulcain har røtter helt tilbake til 1858, men i likhet med flere andre aktører i urbransjen, lå merket dødt i flereår inntil virksomheten ble relansert i 2002.

Det gamle Vulcain var i sin tid store på det amerikanske og latin-amerikanske markedet, og gjorde seg spesielt bemerket med sin Cricket-modell som ble overrakt flere amerikanske presidenter. Cricket-modellen er for Vulcain det Memovox-modellen er for Jaeger-LeCoultre – en nært ikonisk 50-talls alarm-modell basert rundt merkets opptrekkbare in-house urverk.


ANNONSE


Det moderne Vulcain fører arven denne arven videre, og samtlige av merkets modeller med benytter urverk basert på det in-house-designede verket fra 50-tallet, som nå også omfatter en selvtrekkende variant. Størrelsesmessig har Vulcain gjort det enkelt: De fleste modellene har en urkasse på 42 millimeter, mens noen av Cricket-modellene også er tilgjengelig i 39 millimeters drakt.

Kjernen i Vulcain – selve DNAet – er utvilsomt deres Cricket-urverk, og til tross  for at retrodesign utgjør kolleksjonens hovedvekt, satses det også på mer moderne design med Cricket-verket som fellesnevner. Sammenlign det gjerne med Zenith og deres fokus på «El Primero».

Selve produksjonen av komponenter foregår riktignok hos underleverandører, men i tillegg til at in-house-designet benyttes eksklusivt av Vulcain, er også mange av de originale fra støpeformene og verkøyene fortsatt i bruk. Med 12 ansatte – 6 av dem urmakere – og et produksjonsvolum på rundt 2.500 ur i året er en slik løsning også naturlig. Vulcain er et prakteksempel på at 100 % in-house (dvs. at produksjonen av de fleste komponentene skjer hos merket selv) ikke alltid er nødvendig for å skape et sluttprodukt som leverer både på kvalitet, finish og eksklusivitet.

Skryt er dessuten på sin plass i forhold til merkets transparenthet – ikke på et eneste tidspunkt forsøkte deres representant å skjule bruken av leverandører. Her har mange av merkene virkelig noe å lære.

Vulcain 50s Presidents’ Classic med Soprod A10-basert urverk.
Vulcain 50s Presidents’ Classic med Soprod A10-2-basert urverk.

I enkelte av de rimeligere modellene benyttes arbeidshester fra Soprod og ETA, mens man helt i den andre enden av skalaen finner påkostede tourbillon-verk produsert av spesialistene hos den prisbelønnede sveitsiske urverksprodusenten Technotime. Vulcain Tourbillon ble lansert i år som en limited edition på 25 eksemplarer og er tilgjengelig med en 42 mm urkasse i rødt gull og valget mellom mørk eller lys urskive.

Vulcain tilbyr også modeller med vakre emaljerte urskiver signert sveitsiske Donzé Cadrans – tidligere hoffleverandør og siden 2011 en del av luksusurprodusenten Ulysse Nardin. Dette er ganske enkelt håndverkskunst på sitt ypperste.

Følelsen er sikkert noe de fleste entusiaster kan kjenne seg igjen i: Noen klokker føles rett og slett skikkelige i det samme man lar fingrene gli over urkassen og fester uret på armen. Og dette har ikke alltid en direkte sammenheng med pris, men oftere enn ikke en sterk sammenheng med kvalitet og finish.

Vulcain-urene – særskilt Cricket-modellene – gav umiddelbart denne følelsen, og det blir spennende å se om merket vil få et fotfeste blant norske entusiaster.

Den norske prislisten er for øyeblikket ikke klar, men Cricket-modellene forventes å bli priset fra rundt 28.000-80.000 kroner avhengig av modell.

Sammenlignet med konkurrentene fremstår Vulcain som et merke hvor det fortsatt er mulig å skaffe seg veldig mye kvalitetsur for pengene.

Les mer om Vulcain på www.vulcain-watches.ch.


ANNONSE


View Comments (30)

Leave a Reply

Your email address will not be published.