Kanskje den mest interessante luksusdykkeren på markedet.
Feiringen av Fifty Fathoms 70-årsjubileum og samarbeidsmodellene med Swatch har utvilsomt økt oppmerksomheten rundt Blancpain det siste halvannet året. Den tradisjonsrike produsenten har både en arv og kvalitet i sine produkter som tåler sammenligning med de virkelig store, uten at de skal beskyldes for å ha gjort en strålende jobb med verken merkevare eller modellutvalg i nyere tid.
I årevis har nemlig Blancpain vært et merke for kjennere, og like lenge har fansen etterlyst en mindre utgave enn den 45 millimeter store basemodellen Fifty Fathoms Automatique, uten å bli hørt. Riktignok har man fra tid til annen tilbudt varianter av Fifty Fathoms i en mindre og 40,3 millimeter stor urkasse, men da eksklusivt forbeholdt spesialmodeller i begrenset opplag, med «No Rad» og «Hodinkee MIL-SPEC» som relativt ferske eksempler.
I fjor øynet man imidlertid håp da Blancpain dro frem en variant i en nær perfekt størrelse på 42,3 millimeter, da jubileumsmodellen 70th Anniversary Act 1 gjorde sin entre. Med kun 210 eksemplarer på verdensbasis var den imidlertid utsolgt på minutter. Da samme kassemål kort tid etter fant veien også til Swatch-varianten begynte håpet igjen å stige, og nå rulles endelig den nye kassestørrelsen ut som en del av standardkolleksjonen. Det kan fort vise seg å bli den aller ypperste dykkeren på markedet.
Titan eller rødt gull
Blancpain gjør ingen uventede krumspring når de nå lar den nye kassestørrelsen finne veien til basekolleksjonen. Slektskapet til den eksisterende varianten i 45 millimeter (5015) er åpenbar, men hvor små endringer i proporsjoner og et renere design – uten den sektoraktige oppdelingen – på tallskiven er en vellykket raffinering.
ANNONSE
Sammenlignet med 70th Anniversary Act 1 ser man at fjorårets spesialutgave bød på et enda mer vintageinspirert design på spesielt visere og indekser, mens nye FF 5010 beholder det litt mer moderne snittet. Dog forlater man ikke det historiske hva angår bezelinnlegget i safir, som sender tankene tilbake mot gamle innlegg av bakelitt. Bruken av safir gir imidlertid langt bedre holdbarhet, og muligheten til å ha tall og markeringer produsert i selvlysende Super-LumiNova.
Ved lansering kommer nyheten med en kasse av enten titan grad 23 eller rødt gull, som begge har har en børstet overflate. Denne måler nå 14,3 millimeter i høyden, som sammen med diameteren gjør at klokken fortsatt har en solid tilstedeværelse på håndleddet. Her vil valget mellom titan og rødt gull spille en vesentlig rolle, både med tanke på vekt og hvordan klokken oppleves visuelt.
Begge utgavene kan i tillegg leveres med enten sort eller blå tallskive, som sammen med flere ulike remalternativer (gummi, sailcloth, NATO) sender det endelige valget over til sluttbrukeren. Varianten i titan kan i tillegg leveres med lenke i samme materiale.
To detaljer som vil vekke motstridende følelser er datovinduets plassering mellom fire og fem, samt graveringen av «Blancpain» på kassesiden. Førstnevnte mener jeg personlig er en svært god løsning for å inkludere den praktiske hverdagskomplikasjonen, og sistnevnte har blitt en slags signatur som jeg har lært meg å like.
Kaliber 1315
Med et ytre som endelig sitter som et skudd, vendes oppmerksomheten mot mekanikken på innsiden. Heller ikke her bys det på store overraskelser og urverket er selskapets eget kaliber 1315, som er den viktigste detaljen for å sende Fifty Fathoms opp mot topplasseringen over eksklusive dykkerklokker.
Urverket har en relativt enkel, men likevel svært velgjort finisj. Sammen med kvaliteten på øvrige komponenter betyr det en dykkerklokke med et meget velprodusert ytre, og hvor det indre snuser på «haute horlogerie». Det skiller den definitivt ut i mengden og antallet naturlige konkurrenter er rett og slett forsvinnende få.
Utover vakker konstruksjon har også kaliber 1315 en nøyaktigheten som erfaringsmessig er meget god, en anti-magnetiske balansefjær i silisium og tre fjærhus som sammen sørger for en meget kapabel gangreserve på 120 timer. Rotoren er laget i delvis NAC-belagt rødt gull, som gir en flott kontrast til logo og modellnavn.
Førsteinntrykk
Jeg har lenge vært svak for klokkene fra Blancpain, og da dykkerne i særdeleshet. Det inkluderer også Bathyscaphe-modellene, som jeg mener er sterkt undervurderte. Det er derfor er det gledelig å se at selskapet endelig har lyttet til entusiastene og tar en mindre variant av Fifty Fathoms Automatique inn i hovedkatalogen. Størrelsen på 42,3 er fortsatt voksent for enkelte, men oppleves nær perfekt på eget håndledd.
Uten å ha hatt de aller nyeste klokkene i hånden ser også resultatet denne gang ut til å ha blitt meget vellykket. Her vil titanet også redusere vekten fra 70th Anniversary-utgaven og jeg applauderer valget om en børstet finish.
For meg er det definitivt titanutgaven med det duse og litt mørke metallet som appellerer mest – og da med den sorte tallskiven. Det er kanskje det kjedeligste og trygge valget, men svarer ut det aller meste man kan ønske seg av en dykkerklokke i det ypperste luksussegmentet.
Dessverre reflekterer også prisen at Blancpain plasserer seg selv høyt på stigen, for en norsk pris på 248.000 kroner (titan på lenke) og 440.300 kroner (rødt gull på sailcloth) er utvilsomt friskt. Ettersom gummi- og sailcloth-remmen leveres med foldespenne i samme materiale som kassen havner også de godt over det billigste alternativet, som er levering på NATO-rem. I titan får den en norsk veiledende pris på 213.200 kroner og kan litt enklere forsvares. Fortsatt er det voldsomt mye penger for en dykkerklokke, men du verden for et flott eksemplar av arten.
ANNONSE