Leses nå
Breitling fornyer Chronomat-kolleksjonen

Breitling fornyer Chronomat-kolleksjonen

Den populære kronografserien i ny drakt – tydelig inspirert av originalen fra 1984.

Få, om noen, klokkemerker har gjort like store endringer på kolleksjon og profil som Breitling de siste to-tre årene. På den relativt korte tiden med Georges Kern som toppsjef har stort sett hele kolleksjonen blitt revitalisert, ofte med tydelig inspirasjon fra selskapets historiebøker. I dag klokken 14 – via webcast – trekkes sløret av helt nye Chronomat Collection, og med et titalls nye referanser er nok dette selve hovedlanseringen fra merket i år.

Breitling Two-tone Chronomat B01 42 (Foto: Breitling)

Den helt nye kolleksjonen er intet unntak fra Breitlings søken etter å formidle sin arv på en ny måte. Her det det ikke snakk om noen relansering eller direkte gjenskapning av en tidligere modell (som Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition og AVI Ref. 765 1953 Re-Edition), men heller en retur til det mer originale. Tilbake fra 2000-tallets bøllete stil – til røttene fra midten av 80-tallet.

Arven fra 1984

Selv om Chronomat-navnet har aner helt tilbake til 1940-tallet, starter den moderne historien for kolleksjonen i 1983/84. Dette var kun få år etter at Ernest Schneider hadde kjøpt et Breitling med brukket rygg – helt uten en aktiv produksjon av klokker. Selskapet stablet seg på bena igjen, men valget om å lansere en mekanisk kronograf midt i kvartskrisen fremstår likevel som et litt dristig valg.

Breitlings versjon av historien er at man spurte pilotene i det italienske luftforsvarets akrobatiske alibi – «Frecce Tricolori» – om råd. Resultatet ble første kapittel i Breitlings nye, sporty og pilotinspirerte kronografer, lansert som en spesialutgave i 1983 og navngitt etter den italienske jagerflygruppen.


ANNONSE


Klokken skilte seg fra selskapets andre ikoniske kronograf – Navitimer – og hadde noen tydelige særpreg, som de markante klørne (rider tabs) hvert 15. minutt på den dreibare bezelringen. Muligheten for å bytte plass på 15 og 45 gjorde at man enkelt kunne tilpasse hvorvidt man ønsket å telle oppover eller nedover. En patent som forøvrig hentes tilbake til årets nylanseringer. Det samme gjelder den helt spesielle «Rouleaux»-lenken, som for 2020-utgavene er modernisert både visuelt og teknisk.

Året etter, akkurat tidsnok for Breitlings 100-årsjubileum, ble Chronomat-navnet børstet støv av og en hel kolleksjon bygget over samme lest som 1983-lanseringen offentliggjort. En milepæl i selskapets moderne historie og et bevis på at Breitling var tro mot sin arv, i en tid hvor kvartsklokker truet hele industrien, understreker toppsjefen Kern selv. Siden har familien vært blant de mest trendsettende og viktige for merket, som lenge hadde et nærmest ensidig fokus på nettopp luftfart.

Fra sin inntreden på midten av 80-tallet har Chronomat hatt flere oppdateringer, både i design og indre teknikk. Viktigst var nok oppgraderingen i 2009 som markerte Breitlings første helt egenproduserte klokke – hvor arbeidshesten Valjoux 7750 måtte vike for merkets eget B01.

Stålutgaven kommer med fire ulike skivevarianter (Foto: Breitling)

Med årene har også klokkene vokst betraktelig i størrelse, med siste generasjon på velvoksne 44 mm. Nylanseringene tar dette ned til 42. Dette plasserer de et par knepp over originalmodellen og sammen med en bezelring som er tykkere og «renere» er det med å gjøre klokken langt mer tidsriktig.

10 ulike referanser

Den nye Chronomat Collection byr i første omgang på ti ulike referanser. Fire ulike skivefarger i en kasse av stål er standardvariantene, som også trolig vil være klokkene som vil utgjøre brorparten av salgsvolumet. I tillegg til disse kommer to spesialutgaver – en med grønn skive i samarbeid med Bentley og passende nok: en ny variant av «Frecce Tricolori» i begrenset opplag på 250 stykk. Førstnevnte ganske behagelig utført, uten overdrevne referanser til bilprodusenten.

I tillegg til de rene stålutgavene kommer én referanse som henter inn roségull på nevnte «rider tabs», i detaljer på skiven, visere, samt på krone og trykknapper. Denne bygger nærmest en bro mellom stålvariantene og de to modellene som omtales som two-tone, hvor roségullet også omfatter resten av bezelen og de polerte delene av lenken. Tiende og mest pyntede variant gjør bruk av det edle metallet også i urkassen, kombinert med en antrasittfarget skive og sort gummirem.

Urverket er det samme på alle modellene og at B01 videreføres kommer ikke som noen overraskelse. Det er et anerkjent urverk med gode egenskaper og solid gangreserve. Det gjør samtidig at skivelayouten beholder sine tre underskiver klokken tre, seks og ni – fremfor originalens seks, ni og tolv. Ingen pressebilder av klokkens bakside er tilgjengelig, men urverket opplyses å være synlig gjennom safirglass i baklokket.

Fire ulike utgaver hvor man bruker stål og/eller roségull (Foto: Breitling)

Felles for alle utgavene – med unntak av «Frecce Tricolori» – er den røde sekundviseren. Den gir utvilsomt en tydelig kontrast, selv om jeg nok finner at den passer bedre til enkelte skivevarianter enn andre. Fargen er uansett med å underbygge det sportslige preget, sammen med Super-LumiNova på både visere og timemarkører.

Førsteinntrykk

Breitling Chronomat og jeg har aldri vært bestevenner. De tidlige utgavene har vært for små og rotete, mens mange av de moderne familiemedlemmene har vært både for store og for brautende, ja nesten litt vulgære og blærete – etter min smak.

Two-tone Chronomat B01 42 ref. UB0134101B1U1 (Foto: Breitling)

Førsteinntrykket av nye Breitling Chronomat 42 er imidlertid lange steg i riktig retning. Klokker som henter elementer fra tidligere utgaver og raffinerer det til det bedre. Mer elegant, mer behagelig for øyet og samtidig med sitt sporty DNA i behold. Teknisk er også B01 mer enn kapabelt til å levere masse klokkeglede.

Spesielt finner jeg kanskje de rene stålutgavene attraktive. Flere av skivevariantene byr på akkurat rette blandingen eleganse og røffhet til å kunne fungere til flere ulike anledninger. Den spesielle «Rouleaux»-lenken hever inntrykket ytterligere og beveger seg milevis i riktig retning hva angår eleganse, og dermed bruk til skjorte og slips.

Chronomat B01 42 «Copper Dial» (Foto: Breitling)

Det er imidlertid alltid vanskelig å dømme lanseringer før man har prøvd de på hånden, både for hvordan de treffer egen smak og markedet forøvrig. Et eksempel er familiemedlemmet Navitimer 8 (som senere virker å ha blitt omdøpt Aviator 8). En lansering jeg var svært skeptisk til da jeg så pressebildene, men som var langt mer overbevisende når man fikk sett den på nært hold. En modellserie jeg trodde skulle lykkes, men som ærlig talt ikke har slått spesielt godt an.

Nå er ikke Chronomat en ny modellserie på samme måte som Aviator, snarere en relativ omfattende endring av en eksisterende. Spørsmålet blir om nåværende entusiaster vil omfavne de visuelle endringene og den reduserte størrelsen? Og kanskje vel så viktig – vil man kunne nå helt nye kundegrupper? Jeg tror det.

Fakta og pris

Modell: Breitling Chronomat B01 42
Dimensjoner: 42 x 15,1 mm
Materiale: Stål / stål & roségull / roségull
Vannresistens: 20 bar (200 m)

Urverk: Breitling B01
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder; kronograf; dato
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: Ca. 70 timer

Rem/lenke: Rouleaux-lenke i stål eller kombinasjon stål/roségull. Gummirem.

Veiledende priser: 96.900 norske kroner (stål), 108.200 norske kroner (Bentley), 98.700 norske kroner (Frecce Tricolori), 111.500 norske kroner (stål med roségulldetaljer), 145.000 norske kroner (stål og roségull) og 242.500 norske kroner (roségull)

Tilgjengelighet: Ukjent

Mer informasjon er tilgjengelig på breitling.com.


ANNONSE