Leses nå
Breitling presenterer nyheter i Navitimer-familien

Breitling presenterer nyheter i Navitimer-familien

Ti nye referanser inkludert en selvtrekkende Cosmonaute.

Som et av merkene som ikke deltar under årets Watches and Wonders har Breitling benyttet ukene i forkant av messen til å slippe sine viktigste vårnyheter. Det inkluderer flere ferske familiemedlemmer under Navitimer-paraplyen, hvor nye kassestørrelser, GMT-funksjonalitet og en selvtrekkende Cosmonaute er blant tilskuddene.

Breitling Navitimer B12 Chronograph 41 Cosmonaute Limited Edition

Knytningen mot luft- og (spesielt) romfart er noe de fleste klokkemerkene elsker å fremheve i så stor grad som mulig. Breitling er intet unntak og med pekefingeren mot selskapets 140-årsjubileum benytter de nå anledningen til å introdusere en ny Cosmonaute – som også denne gang er til heder for Scott Carpenter.

Nyheten kommer i en kasse av rødt gull og med en emerald-grønn tallskive.

Om bord i fartøyet Aurora 7 gjorde nemlig Scott Carpenter i 1962 tre runder rundt jordkloden, med en spesialbestilt Breitling Navitimer med 24-timersvisning rundt håndleddet. Det markerte samtidig «The first Swiss wristwatch in space» og Breitlings kanskje stolteste øyeblikk innen klassisk romfart.

Lanseringen skjer knappe to år etter forrige hedersutgave, som ble avduket i forbindelse med 60-årsjubileet for ekspedisjonen. Den gang i en utgave som var relativt tro mot originalen fra 1962, mens årets variant trekkes langt mer mot det luksuriøse.


ANNONSE


Scott Carpenter. Bilde: NASA

Breitling Navitimer B12 Chronograph 41 Cosmonaute Limited Edition presenteres nemlig i en 41 millimeter stor urkasse av rødt gull som denne gang får selskap av det selvtrekkende B12-urverket på innsiden.

Urverket er en variasjon på Breitlings egenproduserte B01, og kan skilte med solide 70 timers gangreserve. Samtidig holdes kassehøyden på akseptable 13,6 millimeter, eller kun 0,6 millimeter over den to år gamle utgaven med manuelt opptrekkbar mekanikk på innsiden.

Vendes oppmerksomheten mot tallskiven er denne utført i en mørk «emerald green», med tre sorte underskiver. Disse får selskap av beige toner på Super-LumiNovaen som benyttes for å vise timene gjennom et fullt døgn (24 timer) per hele rotasjon. Det gjør avlesning av tid noe uvant, men fyller samtidig en funksjon hvor du raskt vet om det er formiddag eller kveld.

Den nye Cosmonauten vil bli produsert i 250 eksemplarer og har fått en norsk veiledende pris på 262.300 kroner.

Navitimer Automatic 41

Med et lite vell av nye referanser, som alle hører under Navitimer-familien, skulle man kanskje tro at brorparten ville inkludere selve signaturkomplikasjonen til serien – kronograf. Men den gang ei. Faktisk er den nye Cosmonaute den eneste som sånn sett er tro mot sitt opphav, mens resterende føyer seg inn i trenden hvor klokkemerker bruker sine velkjente modell- eller urverksnavn som en paraply for en stor variasjon referanser.

Fire av de nye Breitling Navitimer Automatic 41.

I et forsøk på å utnytte populariteten til sine mest velkjente merkevarer er det nemlig ikke så viktig at et Zenith El Primero, en TAG Heuer Carrera eller en Breitling Navitimer har et urverk med kronograf. Det betyr i denne omgang at det først og fremst er den karakteristiske bezelen og urkassens linjer, som utgjør DNA-et som videreføres.

Navitimer Automatic er heller ikke en ny modell i seg selv, og fantes allerede i størrelsene 31 og 36 millimeter. De rettet seg imidlertid mot et kvinnelig publikum, hvor bruken av Charlize Theron i reklamemateriell, diamanter og trendy farger gjorde de lite aktuelle for mange menn.

Når Breitling nå drar sløret av seks nye referanser i mer maskuline 41 millimeter gjøres det også med mer tradisjonelle fargevalg på tallskivene. De tre stålmodellene kommer med henholdsvis dyp blå, isblå eller emerald-grønn tallskive, mens utgaven i «two-tone» og i hel roségull får selskap av det som ser ut som en champagne- eller sølvfarget variant.

På innsiden av urkassen finner vi Breitling kaliber 17, som i praksis er et COSC-sertifisert ETA 2824 med litt beskjedne 38 timer gangreserve. Det gjør klokkene enda mindre interessante i et entusiastperspektiv, og sammen med mangelen på kronograf retter Breitling seg i denne omgang trolig mot et helt annet publikum enn kresne kjennere.

Breitling Navitimer Automatic 41 ref. A17329371L1A1.

Ønsket om å tilby det som må regnes som en innstegsvariant til Navitimer-universet reflekteres heldigvis noe i prisen, i det minste på stålmodellene, som har fått en veiledende pris på 63.400 kroner på rem og 67.100 kroner på lenke. Kolleksjonens overhode i helgull virker på sin side å havne rett i overkant av 400.000 kroner på lenke. Dersom det er korrekt er det på grensen til absurd for en enkel trehånds Navitimer med ETA-mekanikk.

Navitimer Automatic 41 GMT

Noe mer i tråd med modellseriens historie kan man kanskje argumentere for at GMT-komplikasjonen er. I de nye Navitimer Automatic 41 GMT tar man også med seg muligheten for visning av flere tidssoner, i totalt fire ulike varianter som bygges over samme lest som sine normale søsken.

Tre versjoner av Breitling Navitimer Automatic GMT 41.

Likheten med de vanlige Automatic 41 er derfor også åpenbar, men Breitling har valgt en ganske elegant løsning hvor senter av skiven er senket ned og flankert av en skala for visning av 24 timer, med en ekstra viser fra senter som GMT-viser. Utgavene har i tillegg fått en praktisk datovisning klokken seks.

Resultatet er en variant av Navitimer som både er ett og to hakk mer interessant enn den vanlige Automatic. Litt synd er det derfor at man velger å bruke Breitling kaliber 32, som er Breitlings derivat av velkjente ETA 2892-2. Det byr ikke på «ekte GMT», hvor man enkelt kan stille den normale timeviseren til lokaltid, men heller en «caller GMT» hvor 24-timersviseren benyttes til formålet.

COSC-sertifisert nøyaktighet trekker på sin side litt opp og det samme gjør en slank og fin høyde på 11,65 millimeter. Gangreserven er på forventede 42 timer.

GMT-utgavene lanseres i to stålutgaver med henholdsvis isblå og sort tallskive, samt en delgull variant med sølvskive og en i helgull med emeraldgrønn skive. Førstnevnte er den billigste med en pris på 68.900 kroner på rem, mens helgullutgaven ligger på 183.000 kroner på rem og bikker over 400.000 kroner på lenke.


ANNONSE