Leses nå
Dybdeomtale: Carl F. Bucherer Patravi TravelTec

Dybdeomtale: Carl F. Bucherer Patravi TravelTec


Lik Tidssonen.no på Facebook og hold deg oppdatert på siste nytt fra urenes verden!

Det sveitsiske merket Carl F. Bucherer, er en av flere nykommere som har tatt veien nordover de siste årene. Merket eies av den velkjente sveitsiske ur-forhandleren Bucherer, som siden oppstarten i 1888 har etablert forretninger i både Sveits, Tyskland, Frankrike og Østerrike.

Allerede i 1919, begynte Bucherer å tilby ur under eget merkenavn, men den moderne (og i langt høyere grad frittstående) Carl F. Bucherer-satsningen, så dagens lys i 2001. Merket introduserte sitt første in-house-urverk i 2008, kaliber CFB A1000, og deres kolleksjon består i dag av modeller som benytter både in-house-urverk og modifiserte urverk fra underleverandører.

[separator type=»thick»]

CARL F. BUCHERER PATRAVI TRAVELTEC

cfb-patravi-traveltec-11

Carl F. Bucherer Patravi TravelTec er en del av merkets sporty Patravi-kolleksjon, hvor stikkordene er maskulinitet, et moderne designuttrykk og praktiske komplikasjoner. Modellen ble introdusert i 2006, men underveis har «originalen» blitt utvidet med flere ulike urskiver, kassematerialer, og valget mellom rem eller lenke i metall. For ikke å glemme den spesielle Patravi TravelTec FourX – den mest ekstreme utgaven med keramisk bezel og urkasse i palladium eller rødt gull. Varianten vi har hatt inne til testing er imidlertid den mer klassiske utgaven i stål med mørk urskive og lærrem.


ANNONSE


Funksjonsmessig byr Patravi TravelTec på kronograf og visning av tiden i opptil 3 ulike tidssoner. Det dreier seg altså om 2 «no bullshit» komplikasjoner, som flere vil kunne finne det praktisk å ha tilgjengelig i hverdagen.

[separator type=»thick»]

DET YTRE

cfb-patravi-traveltec-8

Patravi TravelTec er med sin diameter på 46,6 mm og tykkelse på 15,5 mm, etter alle mål et stort ur. Dimensjonsmessig er den i samme territorie som en Panerai eller Breitling, men visuelt står modellen i sterk kontrast til førstnevntes vintage-inspirerte design, og sistnevntes ofte høyglanspolerte ytre.

Når størrelsen økes, øker også kravene til å levere det lille ekstra i form av detaljer og finish – store monotone flater har en lei tendens til trekke inntrykket av en ur-modell mot det billige og simple. Designerne hos Carl F. Bucherer har imidlertid klart å levere et stort og kraftig ur-design, som samtidig oppleves som raffinert. Faktisk er dette nesten litt uventet, for graden av rafinnement er ikke like åpenbar på de offisielle produktbildene som når man studerer uret med egne øyne.

Lar man blikket vandre over urkassen, oppdager man en flott kombinasjon av børstede og polerte flater. Små detaljer som den polerte ringen rundt safirkrystallen i front, og den skråslipte og polerte ytre kanten på den lett konkave bezelringen, er tydelige bevis på en omhyggelig designprosess og påkostet utførelse.

Urskiven kan ved første øyekast virke litt kaotisk – for det er mye informasjon som skal fremkomme på begrenset plass. I det man forstår relasjonen mellom markeringene på skiven og urets funksjoner, vil trolig det oppfattede kaoset kunne gå over i den skjønneste orden. For alt man ser har en praktisk funksjon.

Fra front har uret en påfallende dybdefølelse, som er direkte resultat av urskivens ulike nivåer. Plasseringen av de forskjellige elementene på urskiven i ulik høyde, matcher urkassens raffinement, og gir et luksuriøst helhetsuttrykk.

cfb-patravi-traveltec-3

Tar vi en kikk på urets bakside, finner vi et fast baklokk med gravering – den påkostede sorten, og ikke så helt ulikt hva vi finner på enkelte Breitling-modeller. Dekorasjonen på baklokket er imidlertid ikke bare til pynt, men har også en praktisk funksjon. Ytterst mot kanten finner vi en skala som viser både sentrale byer og deres respektive tidssoner.

[separator type=»thick»]

DET INDRE

cfb-patravi-traveltec-10

Tidssonene på baklokket er ikke bare gimmick, for i tillegg til en tradisjonell kronograf, er det muligheten til å følge 3 tidssoner som er urets store styrke. Konseptet er egentlig enkelt, men det gjelder å å holde tungen rett i munnen:

  • Hjemmetid vises enhver tid på den røde 24-timersviseren, i kombinasjon med den ytterste 24-timersskalaen og den tradisjonelle minuttviseren. Tiden justeres ved å trekke kronen ut i den ytterste posisjonen.
  • Tidssone 2, gjerne lokaltid hvor det ikke er behov for 24-timersvisning, vises via den tradisjonelle timeviseren. Denne stilles i intervaller på 1 time ved å trekke kronen ut i første posisjon.
  • Tidssone 3 er den mest fleksible, og tillater enkelt hopp frem og tilbake i tidssoner. Nøkkelen er den spesielle kronen plassert på urets venstre side, hvor den indre delen av knappen er en retningsbryter med posisjonene øst, låst posisjon eller vest. Når knappen presses ned etter å ha valgt retningen øst eller vest, forflytter den innerste 24-timersskalen seg frem eller tilbake i intervaller på 1 time. Tiden leses så av i kombinasjon med den røde 24-timersviseren og den tradisjonelle minuttviseren.

Stort enklere blir det nesten ikke, og hopping mellom tidssonene med den spesielle knappen kl. 10 gir en litt barnslig glede som de av oss som liker å fikle og klå på ting umiddelbart vil kjenne igjen. Deler av mekanismen er også synlig på urkassens venstre side, hvor et lite vindu gir direkte innsyn til urets indre. Et kreativt innslag som setter ytterligere fokus på modellens «party piece».

Rent teknisk drives uret av et selvtrekkende mekanisk kaliber CFB 1901.1, som er basert på et ETA 2894 kronografurverk og en GMT-modul. Det modifiserte urverket er COSC-sertifisert, og har omkring 42 timer gangsreserve.

Kunne urverket vært mer spennende? Fra et entusiastsperspektiv, helt klart. Fra et bruksperspektiv skal man imidlertid ikke kimse av funksjonaliteten og driftsikkerheten et velprøvd ETA-verk representerer. Carl F. Bucherer er slettes ikke alene om å ty til underleverandører på urverksfronten i dette segmentet, men det er verdt å ha i bakhodet at de helhetsmessig leverer en pakke som fremstår som både mer påkostet og gjennomført enn mange av konkurrentene.

[separator type=»thick»]

PÅ HÅNDLEDDET

cfb-patravi-traveltec-1

Det største uret i anmelders private samling måler 43 millimeter i diameter, så det var med en smule skepsis til bærekomfort at Patravi TravelTec ble tatt i bruk i testperioden. I løpet av få timer var imidlertid skepsisen forsvunnet, for med sine kurvede horn og den myke kalveskinnsremmen, bærer uret langt mindre enn det spesifikasjonene på papiret skulle tilsi. På håndleddet føles Patravi TravelTec faktisk langt nærmere en Rolex DeepSea eller 44 mm Panerai, enn en IWC Big Pilot eller 47 mm Breitling. Rent visuelt medfører det brede bezelet i front at uret også her, fremstår som noe mindre enn tallenes tale. Men misforstå ikke: Patravi TravelTec har en tydelig tilstedeværelse på armen, og bør med rette kategoriseres som en stor klokke – bare ikke like stor som man kanskje skulle tro.

Enkelte merker er forsiktige med å levere sine største modeller på foldespenne, men Carl F. Bucherer leverer sin Patravi TravelTec med en enkel foldespenne i stål. Ved første møte lar vi oss imponere over den opplevde ytre kvaliteten og den smarte festemekanismen for remmen, men mye tyder på at det er nettopp foldespennen som er modellens største ankepunkt. Låsemekanismen som holder spennen lukket, virker ganske enkelt litt for svak og lite robust, og innbyr ikke til den tilliten vi forventer for et stort ur i denne prisklassen. Det bør imidlertid nevnes at varianten Patravi TravelTec FourX leveres med en klassisk spenne, så et bytte av spenne bør være innen rekkevidde både for eksisterende eiere og de som vurderer et kjøp.

[separator type=»thick»]

AVSLUTTENDE TANKER

cfb-patravi-traveltec-13

På den ene siden har Bucherer-gruppen en lang historie preget av svært nær tilknytning til den sveitsiske ur-industrien, men på den andre siden er det moderne Carl F. Bucherer – i alle fall i ur-sammenheng – som en nokså fersk aktør å regne. Historiske tradisjoner medfører ofte know-how og ressurser, men det er ingen tvil om at tradisjoner også forplikter. Her står Carl F. Bucherer i en særstilling: Selskapet bygger på noe gammelt, men har friheten til å kunne være noe helt nytt. Dette kommer også tydelig frem i Patravi TravelTec, som leverer tradisjonell høy sveitsisk kvalitet og raffinement, men i en rent estetisk sett moderne og lite tradisjonsbundet innpakning.

Listeprisen på 84.500 kroner er høy, men langt i fra uforsvarbar sammenlignet med ur i samme segment. Jevnt over er nemlig Carl F. Bucherer Patravi TravelTec et imponerende ur, som overbeviser både med tanke på praktiske funksjoner og opplevd kvalitet. Nettopp den opplevde kvaliteten er langt høyere enn hva vi strengt tatt hadde regnet med. Føler du at du har vokst fra din Breitling, vil Patravi TravelTec kunne være et naturlig steg videre. Men også for generelle tilhengere av kraftige klokker som for eksempel Panerai eller Jaeger-LeCoultre sin Master Compressor-kolleksjon, kan det være interessant å en nærmere kikk på Patravi TravelTec.

Om omtalen:
Uret som ble testet er en standard produksjonsmodell utlånt fra produsenten, på forespørsel fra Tidssonen. Uret ble testet gjennom ordinær bruk over flere dager.

[separator type=»thick»]

Spesifikasjoner:

  • Modell: Carl F. Bucherer Patravi TravelTec. Ref. 00.10620.08.33.01
  • Urverk: Selvtrekkende mekanisk kaliber CFB 1901.1. 42 timer gangreserve. COSC-sertifisert.
  • Funksjoner: Timer, minutter, sekunder og dato. Kronograf. Visning av 3 tidssoner.
  • Urkasse: Rustfritt stål. 46,6 mm diameter. 15,5 mm tykkelse. Skrukrone. Safirkrystall i front. Vannresistant til 50 meter.
  • Rem: Svart kalveskinnsrem med hvite konstrastsømmer og foldespenne i rustfritt stål.

Mer informasjon er tilgjengelig hos Carl F. Bucherer.
[separator type=»thick»]

annonse:
[infobox maintitle=»URMAKER THORBJØRNSEN» subtitle=»AUTORISERT FORHANDLER AV CARL F. BUCHERER» bg=»gray» color=»black» opacity=»on» space=»16″ link=»http://www.urmaker.no»]

ANNONSE


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.