Chronoswiss har sitt opphav fra den tyske urmakeren Gerd Rüdiger Lang som startet eget verksted i 1981. Hr. Lang hadde da allerede mange år bak seg innen ur industrien, i hovedsak fra Heuer, under Heuer-Leonidas epoken. Lang jobbet da tett med Jack Heuer, som i dag er ærespresident i TAG Heuer. Lang ble etter hvert kjent som en mann med en meget sterk fasinasjon for mekaniske ur. Særlig med vekt mot tidtakingsur og chronografer. Han deltok også ved produksjonen av filmen “Le Mans”.
Resultatet er at han i dag sitter med en av verdens mest anerkjente samlinger over chronograf ur, bestående av over 500 ur. I begynnelsen bestod Langs produksjon stort sett av service på eldre ur av typen Heuer, Breitling, Minerva, m.fl. Verkstedet befant seg i hans eget hjem.
I 1982 ble merkenavnet Chronoswiss etablert og produksjonen av egendesignede ur startet. Lang introduserte med det verdens første mekaniske ur med månefase og display back. Faszination der Mekanik, ble således merkets meget betimelige devise.
Med tiden har flere modeller dukket opp, svært mange med ulike komplikasjoner i kombinasjon med chronograffunksjoner. Urene kjennetegnes, som oftest av en design inspirert av pilotur fra tredvetallet; karakteristisk “onion-“krone, stripet bezelring, særegne lugs, osv.
ANNONSE
Min fascinasjon har lenge rettet seg mot Timemaster serien. Denne består av to ulike Chronografer (Flyback, 40 mm og Date, 44 mm), Automatic (40 mm), Timemaster og 24H. I tillegg kommer den übercoole Wristmaster, som bare må sees… De fleste modellene kommer også i «lefty» utgaver.
Grunnen til at jeg valgte 24H, var både den besnærende tanken av en saktegående timeviser som bruker et helt døgn per runde og at den designmessig tiltaler meg meget. Skiven er mer helhetlig enn på de øvrige modellene. Egentlig er det ganske pussig at jeg ønsket meg i den i det hele tatt. Den passer ikke til noen av de kriteriene jeg setter for et vellykket design. Tvert i mot kan den fremstå direkte ubalansert og ganske så klossete i sin utforming. Men på den annen side er den så unikt karismatisk. Av den grunn er dette kanskje det uret som gir meg mest å ha på armen.
Tekniske data:
Modellbetegnelse: Chronoswiss Timemaster 24H, CH 6433 bk
Diameter: 44 mm, kassen består av 22 deler (!)
Tykkelse: 12,3 mm
Vanntetthet: 100 m
Luminova: C3
Urverk: C674 (Base: ETA 6497), sentral sekundviser, 18 stener, 2,5 hz (18000 svingninger)
Gangreserve: 2 døgn (50 timer)
Å gå med dette uret krever sin arm. Det er ganske stort og den latterlig overdimensjonerte kronen, gjør at den helst ikke bør ligge helt nede mot håndbaken. Det skal likevel sies at kronens utforming gjør at den vanskelig føles ukomfortabel.
Lumen er sinnsyk. Den overgår det meste. Enkelte av modellene har sågar hele skiven i C3 og hvor tallene er svarte. Utrolig lekkert.
Remmen er fantastisk vakker og et kunststykke i seg selv. Den er laget av sort Louisiana Croco og har en aldeles nydelig spenne med logo. Alt sammen så unikt behagelig og delikat som det går an. Jeg har faktisk sjelden følt lignende kvalitet på en rem. I tillegg har den et smart “snap on –snap of” system. Se bilde. Hvor man lett kan bytte over til “sportsremmen” som følger med. En brun kalveskinns rem laget så lang at den passer utenpå en tykk jakke e.l. Den er cool. Men jeg har aldri brukt den.
Å trekke uret er en sensuell opplevelse. I motsetning til andre 6497 baserte ur, er den myk som fløyel, når den trekkes. Modifikasjonene Lang har gjort med verket, utover sentral sekundviser, gir den mindre friksjon. Noe som fysisk kan føles når man vrir kronen. Denne kvaliteten er nok i seg selv til å kjøpe uret.
24-timers funksjonen er en spennende opplevelse. For en ur entusiast er det utrolig morsomt. Man må titte både to og tre ganger før man har fått med seg hva klokken er. Inntil man har tilvendt seg den mer kompliserte skiven. Da føles det om mulig mer naturlig enn en vanlig 12 timers skive. Det er jo faktisk helt logisk at en urskive viser hele døgnet.
Totalt sett er jeg ikke bare fornøyd, men også imponert over denne “stygge and ungen”. Dens karisma og sterke kvaliteter gjør den til et ur jeg ofte bærer på armen. Og det med glede. Som om Herr Langs dyptgripende entusiasme for mekaniske ur klarer å nå helt ut til det håndleddet som får gleden av å bære ett av hans mesterverk.
Dette blir ikke min siste Chronoswiss!
Tekst og bilder av Frodo
ANNONSE
Men det bør definitivt bli din siste 44mm