Historien om en «frankenstein», uærlige medarbeidere og et trillebårlass med penger.
Om man har en interesse for gamle Omega Speedmaster-modeller, eller bare vintage og auksjoner generelt, har man trolig fått med seg noe av den siste tidens skandale rundt det som inntil nylig var en særskilt signifikant Speedmaster CK2915-1.
I en artikkel i Neue Zürcher Zeitung (NZZ) blir nemlig det rekordbrytende eksemplaret avslørt som det sentrale objektet i en svindel som strekker seg helt inn i Omegas egne og øverste rekker.
Lot 53
For å finne opptakten til skandalen må vi tilbake til 2021 og lot 53 i Phillips’ «The Geneva Watch Auction: XIV». Her var en tilsynelatende unik 1957-utgave av Speedmaster ref. 2915-1, med en slående spesiell tropical dial, å finne til salgs.
Etter en budkrig for historiebøkene gikk ikke hammeren i bordet før telleren viste en totalpris på 3.115.500 CHF. Det smadret ikke bare estimatet på 80 – 120.000 CHF, men gjorde klokken til den dyreste Omega noen gang solgt. So far so good.
ANNONSE
Spoler vi frem til juni er plutselig historien en helt annen. Observante eksperter på Omega Speedmaster gjenkjenner klokken, eller deler av den, og her er det definitiv noe som skurrer. Da historien brettes ut i NZZ er skandalen et faktum.
Lenge før store medier slo opp saken var imidlertid den etter hvert velkjente bloggeren Jose «Perezcope» Pereztroika på ballen, med en dyptgående artikkel som plukket klokkens originalitet fra hverandre, bokstavelig talt bit for bit.
I prosessen før salget, som fortsatt fremstår noe uklar, er det definitivt gjort endringer på klokken. Skandalen i historien er at det har vært ansatte hos Omega selv som har bistått med å autentisere klokken – og gi den papirer som plausibelt plasserer den som en meget tidlig og tilsvarende sjelden utgave.
Omega skriver i sin offisielle uttalelse at «OMEGA and Phillips were the joint victims of organized criminal activity involving the selling of this specific watch by auction». Videre skriver selskapet at «As it stands at present, there are three former employees (among them the former Head of OMEGA Museum and Brand Heritage), who have admitted to the run of events when confronted during an OMEGA internal investigation, which is active and ongoing. OMEGA is bringing criminal charges against all involved».
At en eller flere ansatte som har bidratt til svindelen er i og for seg ille nok, men gjennom de siste dagene har navnene på Jean-Claude Monachon (VP and Head of Product Development), sønnen Alain Monachon (Omega Museum Heritage Project Manager) og Petros Protopapas (Head of OMEGA Museum and Brand Heritage) blitt trukket inn som de tre mulig ansvarlige (og nå sparkede) medarbeidere.
Phillips
Auksjonshuset Phillips stiller seg i det store og hele uforstående til svindelen, om vi leser artikkelen i NZZ korrekt. Saken føyer seg samtidig inn i rekken av flere lite tillitsvekkende salg gjort av Aurel Bacs og Phillips de siste månedene. Dette inkluderer endring av bilder og flere Pereztroika-dokumenterte salg av det som angivelig er sammensatte eller falske klokker. Objekter som auksjonshuset har blitt varslet om, men hvor advarslene virker å ha blitt skjøvet til siden i jakten på profitt.
Interessant er det også at Pereztroika hevder å ha tatt kontakt direkte med auksjonarius Aurel Bacs om den nevnte Omega Speedmasteren, men hvor Bacs nektet å svare på hans henvendelser.
Hvorvidt siste kapittel i denne sagaen er skrevet ferdig gjenstår å se. Saken er uansett en påminnelse om at enkelte klokker kan ha enorm verdi og derfor kan være en attraktiv gjenstand for kriminalitet og svindel.
Ønsker du å lese mer om saken, anbefales artikkelen i Neue Zürcher Zeitung, samt den opprinnelige artikkelen hos Perezscope.
ANNONSE