To uker med et av Fossils dyreste ur…
… i form av en retro dykkerklokke.
Zodiac er ikke et merke som får mye publisitet her hjemme i Norge. De har hverken representant eller forhandler. Det tror jeg det er på tide å gjøre noe med.
Les også Tidssonens introduksjon til Zodiacs aller nyeste lansering fra Baselworld.
Med ovennevnte i tankene: Dette krever en skikkelig introduksjon. I 1953 var det tre merker som kom ut med den første skikkelige (moderne) dykkerklokken: Rolex, Blancpain og Zodiac. Sistnevnte hadde blitt grunnlagt allerede 70 år tidligere av sveitseren Ariste Calame, men det er for denne bragden merket virkelig har satt sitt merke hos entusiastene.
ANNONSE
Og det var ikke slik at Zodiac var noe dårligere enn sine konkurrenter på denne tiden, selv om de andre i ettertid har blitt mer kjente. Blancpains Fifty Fathoms kostet 11 dollar mindre enn Zodiac Sea Wolf på 50-tallet (B: 99 USD og Z: 110 USD). Når den amerikanske marinens spesialdykkere skulle kjøpe inn utstyr var det Zodiac som stakk av med seieren – et testamente på urenes kvalitet.
Dessverre endte Zodiac med en trøblete periode både under og etter kvartskrisen. Lite hjalp det heller for merkevaren at «the zodiac killer» var på ferde i California på 60-tallet. Etter litt diverse eierskap endte merkevaren opp hos nåværende eier, Fossil Group, i 2001. Nok bakgrunnshistorie, la oss ta en titt på dagens fokalpunkt.
Retro utseende – moderne egenskaper
Zodiac Super Sea Wolf 53 er en retroinspirert dykker som har vært en del av merkets kolleksjon i et par år. Modellen kommer i en rekke forskjellige fargevarianter – noen sprekere enn andre. Kassen – som måler 40 mm i diameter – er gjort i stål og er vannresistent til 200 meter.
Urskiven sitter under et safirglass og er gjort i klassisk dykkerstil. Den tar – som resten av uret – sterk inspirasjon fra Zodiacs opprinnelige modeller fra 50- og 60-tallet. Skivens ytterste del er kremhvit, med sorte minuttmarkører, noe som både er et flott designelement og øker lesbarheten. Time- og minuttviserne er lakkert sort, med en krisp hvit lume. Her skulle jeg personlig gjerne ønsket at de heller hadde beholdt viserne polert eller i børstet stål. Lakkerte visere i samme farge som skiven gir et litt flatt uttrykk.
Bezelen er et lite partytriks i seg selv. På de originale sjøulvene var denne gjort i bakelitt, den første praktisk anvdenbare fenolplasten. Andre aktører brukte også dette materialet for deres «bezel inserts», eksempelvis Rolex med GMT-Master ref. 6542. I dag er det derimot vanskelig å finne tilvirkere med kapasitet til å replikere denne metoden, så i stedet har Zodiac brukt farget mineralglass injisert med lume. Resultatet er faktisk overraskende stilig, og virker nokså tro mot originalen.
Urene kan leveres med en rekke forskjellige remmer og lenker, blant annet NATO, tropisk gummirem og stållenke. Uret vi testet kom på natoremmen med foldespenne – praktisk nok. Imidlertid var materialet nokså tykt (minst to ganger «standard») og følgelig ikke spesielt behagelig. Resultatet var at jeg nokså raskt byttet over til en lærrem istedet.
På innsiden av Zodiac Super Sea Wolf 53 tikker et urverk ved navnet STP 3-13. Dette kommer fra Fossils egen urverksprodusent: Swiss Technology Production. En slik situasjon ville mange merker våget å kalle «in-house». Gangreserven er på 44 timer, og den har «hacking seconds». Opptrekket er jevnt, men skrukronen fremstår som noe kinkig. Ved manipulering glapp jeg lett taket når jeg skulle skru kronen inn på plass igjen. Med det i tankene kunne jeg ønske at den var utformet noe større.
«Fossil sa du? Er ikke det en sånn flyplassklokke?»
Nei, du er ikke den eneste som synes at Fossil ikke klinger fantastisk i ørene. Jeg var selv skeptisk til dette da jeg leste hvem som faktisk stod bak dagens versjon av Zodiac. Men, etter å ha arrangert et spontant møte med det amerikanske foretaket under Baselworld tidligere i år, ble jeg overbevist om at det ikke nødvendigvis var en dårlig greie. På sett og vis virker Zodiac som en av få aktører i sitt prissegment som – på vellykket vis – er styrt av en markedsføringsavdeling uten noen direkte knyttelse til det opprinnelige merket. Blant teamet på kontoret i Basel var det bare ungfoler. Likevel har de greid å knytte sammen en moderne kolleksjon som spiller særdeles godt på «de gode gamle dager» – uten at det blir tacky eller påtvungent hipsteraktig.
Attpåtil har Zodiac lært seg å høre på entusiastene. Stadig vekk kommer det små spesialutgaver hvor karakteristikkene er etterspurt av nåværende og vordne eiere. Det er kult. På denne måten tilbyr Zodiac et merke fullt av (autentisk) historie, men samtidig noe av den jordnære tilnærmelsen til klokkemakeri vi vanligvis kun finner hos microbrands.
På håndleddet
Etter et par uker med Super Sea Wolf 53 på håndleddet sitter jeg igjen med en klar følelse om at uret representerer mye klokkeglede for pengene. Derimot betyr ikke det alt.
Det mangler en liten x-faktor, den følelsen som gjør at uret blir litt mer spesielt. Små irritasjonsmomenter ved dette dykkeruret gjør at jeg personlig mistet noe av attraksjonen jeg først hadde, slik som den tykke remmen, den vanskeligstilte kronen og polerte overflater på hornene som er fingermerkemagneter uten like.
Samtidig er uret totalt sett behagelig på armen. Med en diameter på 40 mm og tykkelse på 11 mm opprettholdes den sterkt vintage-inspirerte uttrykket.
Sommerklokken for vintage-fantasten
Zodiac Super Sea Wolf har mange bruksområder. For min egen del passer den perfekt som sommerklokken jeg kan bade med, da jeg primært sett kun har vintage i samlingen. Sånn sett er sjøulven ekstremt attraktiv, spesielt om du velger en utgave i spreke farger – som det finnes masse av.
Samtidig som den har moderne egenskaper bringer Super Sea Wolf 53 tankene tilbake til en svunnen tid for dykkerklokken som et hardbarket verktøy. Det er sjarm.
Avsluttende tanker
Dette er mye dykkerur for pengene. La det ikke være noe tvil om det. Du har in-house urverk, et smashing design og byggekvalitet som virkelig sparker fra seg.
Ja, i denne prisklassen finnes det en haug med retro-inspirerte microbrands som kan være alternativer – eksempelvis Meraud Bonaire (som forøvrig har en utgave av samme urverk fra STP). Derimot stiller Zodiac med «Swiss Made», en solid historie og du kan være sikker på at du får hjelp med uret i mange år fremover.
For ytterligere informasjon, sjekk Zodiacs hjemmesider.
- Modell: Zodiac Super Sea Wolf 53 – ref. ZO9263.
- Det ytre: Urkasse i stål – 40 mm i diameter – sort skive – vridbar bezel i mineralkrystall – timer, minutter, sekunder og dato.
- Det indre: STP 3-13 – selvopptrekkende – 44 timers gangreserve – 28.800 vph (4 Hertz).
- Pris: 1.195 amerikanske dollar.
ANNONSE