Leses nå
Et knippe nyheter fra A. Lange & Söhne (med live-bilder og priser)

Et knippe nyheter fra A. Lange & Söhne (med live-bilder og priser)

Cabaret er tilbake. Klokken altså, ikke musikalen eller matretten (pluss tre nye Saxonia).

Da A. Lange & Söhne presenterte sine nyheter under den digitale Watches & Wonders i april, var konklusjonen vår at 2021 markerte et rolig år fra den tyske produsenten. Nå har merket imidlertid sluppet et ekstra knippe nyheter, som alle virker myntet på trofaste entusiaster. For de fire nyhetene kommer alle i et sterkt begrenset opplag.

Cabaret Tourbillon Handwerkskunst

Rektangulære armbåndsur er kanskje ikke det A. Lange & Söhne har høstet mest oppmerksomhet for, men helt siden lommeurets fall på tidlig 1900-tall har det tyske manufakturet hatt ymse rektangulære alternativer å tilby i kolleksjonen.

Nye A. Lange & Söhne Cabaret Tourbillon Handwerkskunst. Bilde: A. Lange & Söhne

Ved etableringen av det moderne selskapet på starten av 1990-tallet, var også én av de fire første modellene en rektangulær (-ish) variant – Arkade. Den ble kanskje ingen stor suksess, og tre år senere ble en modell med strammere linjer lansert på Baselmessen, nemlig Cabaret. En rektangulær klokke som sendte tankene mot naturlige konkurrenter som Jaeger-LeCoultres Reverso, men som (mye takket være sin «outsize» datovisning) likevel klarte å skille seg ut og ta med seg elementer fra Langes designspråk.

I årene frem til 2009-2010, da Cabaret gradvis forsvant ut av kolleksjonen, kom klokken i en rekke ulike materialer og skivefarger. Verdt å nevne, sett opp mot dagens lansering, er kanskje spesielt to varianter – Cabaret «Lange Owners Group» og Cabaret Tourbillon. Førstnevnte en spesialutgave i kun 25 eksemplarer med tydelige visuelle likhetstrekk til årets nyhet, mens sistnevnte danner det tekniske fundamentet for Handwerkskunst-utgaven vi nå ser.


ANNONSE


Den originale Cabaret Tourbillon fra 2008. Bilde: A. Lange & Söhne

Cabaret Tourbillon fra 2008 var blant de aller siste klokkene i familien. Og der hvor foregående utgaver kanskje ikke bragte nok horologisk «punch» til bordet, var ikke det tilfelle med tourbillon-utgaven. Det var nemlig første gang vi så en «hacking» tourbillon. Eller sagt på godt norsk; en tourbillon som stanset når kronen ble dratt ut. En teknisk imponerende bragd, men som kom med en tilsvarende imponerende prislapp på rundt 265.000 amerikanske dollar.

Tilbake til årets nye Cabaret Tourbillon Handwerkskunst. Det blir den syvende varianten i serien av «Handwerkskunst»-klokker fra det tyske manufakturet, hvis fellesnevner har vært klokker som tar finisj og håndverk enda et steg videre fra den velkjente basekolleksjonen.

A. Lange & Söhne Cabaret Tourbillon HWK. Bilde: Tidssonen

Huset i en kasse av platina finner vi først og fremst en tredelt skivekonstruksjon, laget i hvitt gull. Den indre kjernen som omfavner datovinduet, fungerer som et eget blikkfang med sitt håndgraverte rombe-mønster (lozenge), mens ytre del av skiven er laget i semi-transparent emalje. Det skaper en flott dybde. De to hoveddelene skilles fra hverandre ved hjelp av en tynn ramme med «tremblage», som også benyttes rundt datovinduene.

De to underskivene for henholdsvis sekunder og gangreservevisning er utført i rhodinert gull, og også viserne er belagt med rhodium. Nederst klokken seks er selve hovedattraksjonen – tourbillonen – montert med to diamanter som endestener og en svartpolert bro.

Vender man klokken rundt finner man kaliber L042.1, som har sterke likhetstrekk med forgjenger fra 2008. Noen små tekniske endringer er imidlertid gjort, herunder bruken av balansefjær fra Langes egen fabrikk. Visuelt er det også gjort flere endringer, først og fremst med tilsvarende rombe-mønster på broene, samt den rue ubehandlede finisjen på nysølvet («tysk sølv») med tekst utført i sort rhodium.

Totalt 30 eksemplarer vil bli produsert og veiledende pris er satt til 315.000 euro. Det er mildt sagt voksent, men Lange håper nok at denne skal appellere til kresne kjennere av merket, som trolig allerede kan vise til en innholdsrik samling. For Lange Cabaret er fortsatt et nisjeprodukt. Det har for alvor vist seg med heller labre bruktpriser på den originale Cabaret Tourbillon. Nyheten er imidlertid et langt vakrere skue enn originalen.

Urverket i Cabaret Tourbillon HWK. Bilde: Tidssonen

For alle oss andre blir det mest spennende med denne lanseringen kanskje å se om det er starten på en ny æra med Cabaret, eller om dette blir som et ekstranummer å regne.

Jubileumsutgaver av Langematik Perpetual

For å markere modellens 20-årsjubileum lanseres også to nye varianter av Langematik Perpetual. En, etter min mening, undervurdert klokke i Langes kolleksjon, som kombinerer den karakteristiske store doble datovisningen med evighetskalenderen og automatisk opptrekk.

Langematik Perpetual i hvitt gull med blå skive. Bilde: Tidssonen

Felles for de to nyhetene er den blå skivefargen, som minner om den vi så på årets variant av Triple Split. Ellers skilles nylanseringene av kassematerialet, som blir tilgjengelig i enten hvitt gull eller i det varmere roségullet.

Den teknisk avanserte klokken har også beholdt månefasevisningen, samt «zero-reset»-funksjonen som nullstiller sekundviseren ved stilling av tiden. I tillegg er alle kalendervisningene koblet sammen, slik at man ved bruk av korreksjonsknappen i kassen vil kunne stille alle ett hakk frem samtidig. Eller separat om man heller ønsker. Praktisk om klokken har blitt liggende uten gangreserve noen dager.

Kassen av roségull gir litt mer varme enn søskenet i hvitt gull. Bilde: Tidssonen
Urverket er dekorert etter vante standarder, med mikrorotoren som en ekstra visuell godbit. Bilde: Tidssonen

Merkets ikoniske doble datovindu gir også en meget lettlest dato, som skiller klokken fra de fleste konkurrenter i evighetskalender-kategorien. Den store datovisningen gir også god mening, gitt at de fleste av oss bør ha bedre forutsetninger for å huske aktuell måned enn dato. I underskivene klokken tre og seks kan uansett informasjonen leses av, sammen med hhv. dag/natt- og skuddårsindikatorer.

Begge variantene kommer i kun 50 eksemplarer hver og ser etter min mening meget vellykket ut. Mitt eneste lille ankepunkt er den beskjedne kassestørrelsen på 38,5 millimeter, som jeg gjerne skulle sett opp mot 40. Det blir uansett smak og behag – og for mange vil relativt beskjedne 91.000 euro gjøre disse til sterke konkurrenter i kategorien elegante evighetskalendere.

Ny variant av Saxonia Thin

Sist ut i sommerslippet fra A. Lange & Söhne er nok en blåskivet klokke, i form av Saxonia Thin i roségull med en, bokstavelig talt, glitrende skive. Oppskriften er velkjent og nært identisk med variantene som allerede eksisterer i hvitt gull, som kommer med enten sort skive i 40 millimeter eller blå skive i 39 millimeter.

Saxonia Thin med «Gold Flux»-skive kommer nå i roségull. Bilde: A. Lange & Söhne

Og selve stjernen er utvilsomt skiven – produsert av solid sølv og deretter pyntet ved hjelp av «gold flux» (eller aventurine), hvor glass og partikler av kobber/gull blandes og krystalliseres. Det skaper både en fremtredende glittereffekt i lys og ekstra dybde.

Utover nytt kassemateriale er oppskriften derfor uendret fra utgaven vi så lansert i fjor. Det betyr det manuelle L093.1 på innsiden, med flott finisj på både «trekvarts-kloben», balansekloben og de andre delene av verket.

I Saxonia Thin med «Gold Flux» er først og fremst skiven i fokus. Bilde: A. Lange & Söhne

Ønsker du å sikre deg et eksemplar av nyeste variant Saxonia Thin er veiledende pris oppgitt til 25.800 euro – og i likhet med de andre modellene er det høyst usikkert om noen av disse når kongeriket.

Mer informasjon om nyhetene er tilgjengelig på alange-soehne.com.


ANNONSE