Dette er nemlig dagen hvor alle heldige eiere av en evighetskalender («perpetual calendar») får demonstrert nøyaktig hva deres klokker er gode for. Mens både årskalendere («annual calendar») og ordinære klokker med datovisning vil skifte dato fra 29. februar til den ikke-eksisterende 30. februar, vil evighetskalendere automatisk gå direkte til 1. mars. Urverket «forstår» både at februar er unik, men også at 2016 er et skuddår.
For mange entusiaster er nok evighetskalenderen det første steget over i «the big leagues» av komplikasjoner. Evighetskalenderen er nærmest en obligatorisk del av samlingen, før ferden kanskje går videre til tourbilloner, splittsekund-kronografer, repeatere, og ikke minst kombinasjoner av komplikasjoner som disse – ofte omtalt som «grand complications».
I 1985 lanserte IWC sin en ny modulær evighetskalender, designet av deres nå velkjente urmaker, Kurt Klaus. Årets nye IWC Big Pilot’s Watch Perpetual Calendar Edition «Antoine De Saint Exupéry» er fortsatt basert på Klaus’ sitt design, men der «originalen» benyttet et ETA 7750 baseurverk, benyttes fjorårets nye IWC in-house kaliber 52610.
ANNONSE
Audemars Piguet satser på at gult gull er på vei tilbake, og klinker derfor til med flere nye gult gull-varianter av deres populære Royal Oak. Blant disse finner vi den nye Audemars Piguet Royal Oak Perpetual Calendar (ref. 26574BA.OO.1220BA.01), som leverer det karakteristiske Royal Oak-designet i 41 mm gul gull, med blå «Grande Tapisserie» urskive, og et selvtrekkende manufakturkaliber 5134. En komplisert tolkning av Gérald Genta sin ikoniske Royal Oak sportsklokke fra 1972.
Audemars Piguet gjør for øvrig stor stas på den 29. februar, og har lansert kampanjen «A Day That Break The Rules».
Er man først inne på luksuriøse sportsklokker, er det vanskelig å komme utenom Vacheron Constantin sin ferske oppdatering av kolleksjonen «Overseas» (som for øvrig IKKE ble designet av Genta, tross hva du kan ha hørt tidligere). Vacheron Constantin Overseas Ultra-Thin Perpetual Calendar, er basert på et selvtrekkende in-house kaliber 1120 QP, som byr på en tykkelse på kun 4,05 mm. Den 41,5 mm store urkassen i hvitt gull, er dermed bare 8,1 mm tykk.
Det er heller ikke noe å si på tykkelsen til den 9,2 mm tynne Jaeger-LeCoultre Master Thin Perpetual, som i år ble lansert i ny drakt. Ref. 13084740 har en 39 mm urkasse i rustfritt stål, og byr på en lekker svart urskive med såkalt «sunraymønster». På innsiden sitter Jaeger sitt automatiske manufakturkaliber 868.
Ønsker man en evighetskalender på øverste hylle, er det kombinasjoner av komplikasjoner som gjelder. Men resultatet er ikke nødvendigvis et design som skriker etter oppmerksomhet. Et perfekt eksempel er A. Lange & Söhne Lange 1 Tourbillon Perpetual Calendar, som i år ble tilgjengelig i hvitt gull. Dette mesterverket av et ur har et tilsynelatende enkelt design (uinnvidde vil kanskje til og med forveksle gull med stål), men ser man godt etter vil man oppdage at det dreier seg om en fullverdig evighetskalender. Og først når man snur den 41,9 mm store urkassen rundt, vil man se at det dreier seg om en tourbillon. Denne herligheten av et urverk er et selvtrekkende Lange kaliber L082.1.
Lange 1 Tourbillon Perpetual Calendar er meget diskré, men det er lille H. Moser & Cie. som utvilsomt vinner konkurransen i «stealth wealth». Deres Endeavour Perpetual Calendar byr på urverdenens mest minimalistiske visning av en evighetskalender. Mer om modellen er tilgjengelig i Tidssonens artikkel fra i fjor.
[separator type=»space»] [separator type=»thick»]ANNONSE