Havari på vinskapet. Ikkje gøy. Steg fort til 20grader, så måtte til med litt tiltak idag for å få det ned på 16 idag igjen... Skjønt at variasjon ikkje er det beste for vin....
Men generelt spørsmål: Hva temperatur bør vin lagres på?
Rød?
Hvit?
Havari på vinskapet. Ikkje gøy. Steg fort til 20grader, så måtte til med litt tiltak idag for å få det ned på 16 idag igjen... Skjønt at variasjon ikkje er det beste for vin....
Men generelt spørsmål: Hva temperatur bør vin lagres på?
Rød?
Hvit?
Hvis skapet ikke skal stå i et kaldt rom hvor det må varme opp for å holde stabil temperatur ville jeg byttet det ut med et som kun kjøler.
En kompis fikk ødelagt sjelden vin for mangfoldige tusener pga et defekt skap som også tilførte varme.
All vin bør lagres stabilt mellom 8-12 grader.
Høyere temp opp til 17-18 går helt fint, men da vil drikkevinduet komme tidligere.
Det aller viktigste er å unngå lys, temperatursvingninger og opprettholde luftfuktighet.
Slik jeg har forstått det er ca. 12 grader en fin temperatur. Så kan du heller justere temp. på vinen rett før den skal drikkes ved å ta den ut eller sette i kjøleskap.
Takk for raske, og gode svar.Mange faktorer spiller inn. Som regel, så har man «serveringsskap» fremfor lagringsskap. De er laget for å holde serveringstemperatur på vinen etter ønske, men duger også til en slags lagring. (Har dette selv, men er så heldig å ha en gammel kjeller hos familien i tillegg).
Optimal lagringstemperatur er ca. 12 grader og om lag 60 % luftfuktighet. Ved høyere temperatur, utvikles vinen raskere, og motsatt ved lavere temperatur. Det bør være så mørkt som mulig.
Kortvarige temperaturendringer, som f.eks. under flytting, havari o.l. trenger ikke være noen umiddelbar krise.
Støtter spesielt det som nevnes over her. «Varmeskap» er risikosport.
...Dog, vin ligger jo i hyllene på Vinmonopolet. Her må jo temperatur ligge over 20 varme? Usikker kor lenge vin kan bli liggende usolgt?
Lagringsvin, ofte dyrere rødvin, ligger på mine lokale pol i svalrommet. Rødvin (og for så vidt hvitvin) som er ute i normal romtemperatur, er som oftest drikkeklar vin, selv om det selvfølgelig her også finnes unntak. I tillegg er det normalt god utskifting og rullering på hyllevarene.Takk for raske, og gode svar.
Er nok eit type serveringsskap som er innkjøpt, kjem nok til å velge å ha det på lavtemp når det er ordnet...
Dog, vin ligger jo i hyllene på Vinmonopolet. Her må jo temperatur ligge over 20 varme? Usikker kor lenge vin kan bli liggende usolgt?
Godsakene ligger jo i kjølerommet.
De vinene som står i hyllene er vel som oftest ikke lagringsvin.
Se der ja. Lenge siden eg har plukket direkte fra hyllene... Plar alltid vere ferdig pakka til eg henter sidan eg forhåndsbestiller på nett for å få varer som stort sett aldri er på lager på mitt lokale pol. Men erindrer å ha plukket dyr lagringsvin fra hyllene og, men mulig eg hugser feil... lærer noe nytt everydayLagringsvin, ofte dyrere rødvin, ligger på mine lokale pol i svalrommet. Rødvin (og for så vidt hvitvin) som er ute i normal romtemperatur, er som oftest drikkeklar vin, selv om det selvfølgelig her også finnes unntak. I tillegg er det normalt god utskifting og rullering på hyllevarene.
Jeg kjøpte 6 av disse. Sammenlignet med Zalto (jeg har bare ett stk) er de mye kraftigere. Det positive med det er at du ikke trenger å være så forsiktig når du tørker dem.Bur ein plass der Zalto universal glass ikke selges. Ønsker slike på hytta og...men... gikk for en nødløsning.. Noen som har erfaring med disse?
Zwiesel Vervino allround
Jeg oppdaget først 2008 årgangen, og den har jeg vendt tilbake til flere ganger. Nå som Merete Bøe anbefalte den i siste podcast, så ser det ut som at 2008 årgangen mer eller mindre er gone (Pokker ta de anbefalingene!!) Men, jeg fant ut at mitt lokal pol hadde noen flasker igjen av 2008, på tross av at de i app`en sier de kun har 2009 in stock(!) Jeg rasket med meg 6 flasker, og tenker å legge de innerst og nederst i skapet. Får teste ut 2009 over påske.Enig @Kenny1000, dette er snacks. Drakk 2007 årgangen til pinnekjøtt på julaften i 2019. Det er en knall kombo
Mayacamas må testes ut merker jeg. Ser de har 2001 årgangen inne på noen pol, du kan jo prøve en av de for å se hva fremtiden vil bringe?
Tomt for -08 i 75cl her, men en drøss med 150cl. For meg eit ubrukelig format?Jeg oppdaget først 2008 årgangen, og den har jeg vendt tilbake til flere ganger. Nå som Merete Bøe anbefalte den i siste podcast, så ser det ut som at 2008 årgangen mer eller mindre er gone (Pokker ta de anbefalingene!!) Men, jeg fant ut at mitt lokal pol hadde noen flasker igjen av 2008, på tross av at de i app`en sier de kun har 2009 in stock(!) Jeg rasket med meg 6 flasker, og tenker å legge de innerst og nederst i skapet. Får teste ut 2009 over påske.
Mayacamas kan anbefales, så absolutt! Men, jeg er fortsatt sylfersk i denne "bransjen" så har ikke mye å sammenligne med. Vurderer sterkt å teste ut en moden en. Sandefjord er bare en lite kjøretur unna, har så gammel som 1995 på lager...
Jeg oppdaget først 2008 årgangen, og den har jeg vendt tilbake til flere ganger. Nå som Merete Bøe anbefalte den i siste podcast, så ser det ut som at 2008 årgangen mer eller mindre er gone (Pokker ta de anbefalingene!!) Men, jeg fant ut at mitt lokal pol hadde noen flasker igjen av 2008, på tross av at de i app`en sier de kun har 2009 in stock(!) Jeg rasket med meg 6 flasker, og tenker å legge de innerst og nederst i skapet. Får teste ut 2009 over påske.