Fake, Franken og annet man bør vite før kjøp

Medlem
15. jan. 2016
Innlegg
1.133
Sted
Oslo
Tenkte medlemmene her inne hadde satt pris på en felles tråd, hvor kunnskap, informasjon og generell "vær varsom" ved kjøp av ur, ble samlet.

Man skal ikke ha samlet lenge på ur før man enten leser om, eller selv opplever at man har kjøpt "katta i sekken". De av oss som har vært i Libanon, eller Asia for den saks skyld, husker mylderet av fake Rolex og andre kjente merker. Den gang var disse "kopiene" så dårlig - quartz verk m.v.- at de kun ble sett på som ren juggel. I dag er dette som kjent annerledes, der de som lager forfalskninger legger atskillig mer arbeide i sitt produkt. Det er med andre ord ikke lengre snakk om misbruk av et varemerke, men et bedrageri med størst mulig fortjeneste.

På begynnelsen av 2000-tallet dukket det opp såkalte NOS - New Old Stock, av gamle dykker-ur. Nå var det snakk om merker som i utgangspunktet var ettertraktet hos samlere. En av disse var Aquadive 709-1 men og Tudor Submariner sin ref 7928 og 7016. Ved nærmere undersøkelse ble blant annet Aquadive avskrevet som ren forfalskning, mens noen av av Submariner-ene var satt sammen av ymse originale deler - kjent som Franken, "Frankenstein". At man velger eldre modeller er ikke tilfeldig. I mange tilfeller krever det inngående kunnskap hvor det forelå lite informasjon om disse lett tilgjengelig.

7093375e.jpg

Fake 709-1
Bilde lånt i fra www

Så til en modell som jeg selv hadde sett på og som jeg stusset over med tanke på pris. Fortis Marinemaster Super Compressor er kjent for de fleste og lett gjenkjennelig med sin intrikate skive. En stor del av disse selges for 3-4 tusen kroner. Dessverre er de fleste som ligger på ebay og Chrono24, fakes med opprinnelse i fra Asia, ifølge noen Malyasia. At der er Malyasia er ikke tilfeldig. Landet har en gammel klokkeindustri og ligger nært til Kina.

8034246711_0e6486517e_z.jpg

Fortis Marinemaster Super Compressor,
denne er fake.
Bilde lånt i fra www
downloadfile.jpg

Denne skal ettersigende være original
Bilde lånt i fra www

I utgangspunktet er pris en indikasjon på at en modell er ettertraktet og ikke nødvendigvis noe mer enn det. Dessverre har ikke ebay gjort mye for å luke ut disse forfalskningene og noen er priset opp i mot 18.000 kroner. Det har blitt hevdet at noen av urene er NOS eller Franken, men nesten alle er gjenkjennbare som åpenbar forfalskning. Skiven har i en dyp rødfarge og baklokket stemmer heller ikke. Fargen på de originale er rød/oransje som over tid blir bleket til oransje og nyanser av dette.

Majoriteten av de som ligger på ebay har innskripsjonen "Waterproop" på baksiden. På innsiden av lokket er det angitt års serie "4-70" på samtlige. At det står 4-70 betyr ikke nødvendigvis fake, men alle fakes har denne års serien. Blemmen med "Waterproop" er noe som de fleste av oss vil reagere på. Følgelig har noen pusset bort, eller forsøkt å pusse bort dette eller all inskripsjon.

Original uret har en pyntet ETA 2784, der rotoren er iøynefallende med "Fortis" og kronen innskrevet. På kopiene er det kun kronen. Mange av kopiene har og en dårlig nesten utydelig merket rotor. Nå kjenner ikke jeg disse urverkene så godt, men de som har vært originale har hatt en gyllen farge på rotor og resten av urverket. Kan ellers nevne at originale Fortis Marinemaster Super Compressor ligger i prisleiet 20 til 30 tusen.

Parolen blir den gamle floskelen, "er det for godt til å være sant, er det som regel det".
Her er link til opplysninger rundt fake Marinemaster:
http://largevintagewatches.blogspot.com/2015/01/fortis-marinemaster-watch-out.html

Da sender jeg stafettpinnen videre til andre med enda bedre innsikt og kunnskap.
 
Når man har drevet en stund med gamle ur, så blir man aldri overrasket over antallet Franken eller kopier som selges på nettet. Skal du kjøpe noe på eBay, så vær spesielt forsiktig med ur som tilbys ifra India og Sør-Amerika.

India har hatt sin egen klokke-produksjon ifra kolonitiden. Åpenbart driver noen av disse i dag med produksjon av rene forfalskninger, dvs i hovedsak misbruk av merkevaren/ produsenten sitt navn. Her brukes oftest gamle sveitsiske navn, som Enicar/Racine, Nivada men også merker som fortsatt er i produksjon, teks Oris og Tudor. Felles for alle er skiver og urverk som aldri har vært utenfor "The Jewel of the Crown". Urkasser er og med få unntak produsert ett sted i Asia.

s-l1600.jpg

Et "flott" eksemplar ifra Dehli, til salgs på eBay - bilde lånt ifra www.

Av en eller annen grunn, så er også Sør-Amerika blitt kjent for å tilby mye ullent av ur, hvor man igjen finner mye på eBay. I motsetning til indiske misbruk av merkevaren, er dette Franken i stor stil eller "juks med skiven". Sistnevnte er noe jeg selv fant, hvor en Zodiac GMT var forfalsket til en Sea Wolf. Det jeg først reagerte på var en blank og åpenbart nymalt-skive. Typisk nok var det et dårlig bilde av urverket, og svært vanskelig å identifisere. Igjen er det ofte vintage ur som beskrives som "ny-overhalt" eller NOS. Fordi det krever en god innsikt for å avsløre hva som er ekte eller ikke, så er det lett å gå i baret. Ofte er prisen en indikasjon på at noe er litt for godt til å være sant.

s-l500.jpg

En påstått nylig overhalt original Ulysse Nardin Calatrava - fra Argentina - bilde lånt ifra www. Ikke lett å se noen inskripsjon på urverket ,neppe tilfeldig .

20_024-1.jpg

Originalt verk til en Calatrava - bilde lånt ifra www.

Jeg er ikke en ekspert men ville ikke ha tatt sjansen på denne argentineren. De to urverkene er ikke identisk, selv om de begge er angivelig samme type og årsmodell. Den første ligger ute til under 5K - den andre i gull til 45.000.
Parolen er utvis aktsomhet og søk info før du kjøper noe. Et godt sted å begynne er nettopp her inne!
 
Sikkert kjent for mange - men i det siste har det dukket opp en rekke kopier av nyere modeller i fra Tudor. Det gjelder særlig dykkermodellene i Black Bay serien, men også Pelagos. Selvfølgelig ingen overraskelse at mange av disse kommer i fra en viss Folkerepublikk - som alltid har hatt en avslappet holdning til merkevare og opphavsrett.

I en artikkel i Time and Tide, et australsk nettsted om ur, blir det redegjort om hva som gjør at en kopi av Tudor Black Bay kan skilles i fra en original. Kort oppsummert legges det ikke all verdens flid i denne forfalskningen - sikkert som følge av verdi og fortjeneste sett opp i mot originalen.

En god ledetråd er alltid å ha en original som referanse. Man ser fort en del forskjeller - men jeg tror mange nok ville ha latt seg lure med et dårlig bilde på teks Finn.no.

Fake-Tudor-Black-Bay-2.jpg

Fake til venstre på bildet. Bilde i fra Timeandtidewatches.

Kort oppsummert er dette hva som skiller original i fra forfalskningen.
1. Farge på insert. Originalen har er en "varmere" rødfarge som i lys er jevn.
2. Perlen på insert - markør klokken 12 - er på kopien av typen "dome" og ikke nedfelt og flat som original.
3. Feil farge på skiven - kopien har en sort skive mens originalen har en dyp brun farge som skifter nyanse i lys
4. "Rose logo" på skive og krone, er ikke av samme detaljrikdom som originalen.
5. Det som er lettest å se visuelt, er kvalitet på lume. Forfalskningen har en ujevn og svak lume.

Parolen blir nok at man ikke kjøper et ur av verdi, uten å ha tatt og sett på dette under fire øyne.
Les hele artikkelen her: https://timeandtidewatches.com/7-ways-spot-fake-tudor-black-bay/