Hva skal spises og hva skal drikkes på nyttårsaften?
I år er det vi som skal holde nyttårsaften. Vi bytter på hvem som skal holde selskap med et vennepar. Gjort det de siste 10 årene nå, og det er nesten like hyggelig hver gang
Planen er ganske så gjennomprøvd med noen endringer fra år til år. Årets endring er forretten som tidligere var butternut squash-suppe, som nå blir byttet ut til fordel for Hummerbisque.
Ellers så "safer" jeg med kalkunbryst som kjøres sous vide i 4 timer på 57 grader. Men som bonus koser brystene seg i posen med andefett og timian.
Dessert blir også en klassiker: Key Lime Pie med en litta skje crème fraîche og par syltynne skiver lime.
Det som ofte blir litt vanskelig, eller mildt sagt utfordrende er at gjestene (snakker om de voksne nå) ikke er så veldig interessert i vin. De drikker riktignok vin fra tid til annen. Men det går ofte i topp ti lista til polet.
Så i år skal jeg ikke plukke fra øverste hylle, men heller gå for noen tryggere valg.
Så til forretten satser jeg på å servere 2015 Markus Molitor Graacher Himmelreich Riesling Spätlese feinherb. Denne er testet til sushi og lyst kjøtt tidligere. Har frisk syre, noe sødme og godt integrert mineraler og grei lang ettersmak. Tror denne skal matche rimelig greit med forretten. @Tore ?
Så til hovedretten. Her har jeg tidligere servert en enkel men god Pinot Noir. Folkefavoritten vil jeg nesten si: Cloudy Bay Pinot Noir. Var årgangen 2015 som vi serverte sist. Men nå vil vi oppgradere til noe som frister mer for vertskapet.
Her trenger jeg litt bistand, og alternativene er som følge (hentet fra egen kjeller):
1989 Robert Ampeau & Fils Blagny 1er Cru La Pièce-sous-le-Bois
1997 Robert Ampeau & Fils Volnay 1er Cru Santenots
1999 Louis Jadot Pommard 1er Cru
2011 Domaine Marquis d'Angerville Pommard 1er Cru Combes Dessus
2013 Domaine Rossignol Trapet Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes
2015 Tyler Pinot Noir Santa Barbara County
Jeg vurdere enten å safe det med Tyler Pinot Noir Santa Barbara eller 1999 Louis Jadot Pommard 1er Cru. @Tore hva tenker du?
Til amerikansk dessert blir det servert en italiensk perlende hvitvin fra Piemonte. Er absolutt ikke noe fan av druen Muscato, men tipper gjestene vil sette pris på denne perlende friske vinen med smak og duft av blomster og noe sitrus.
Som velkomstdrink blir det servert Champagne Brut fra Wongraven. Har blitt sikkelig fan av hans Champagne. Denne har karakter som finnes i langt dyrere og gjerne årganschampagne. Vi snakker da om fylde og kompleksitet. Her finnes det litt honning, gjærbakst, dyp fersken og lang ettersmak som sitter.
Til prisen er det et kupp!
Foreløpig kjøreliste!
Hvordan blir deres nyttårsaften?
I år er det vi som skal holde nyttårsaften. Vi bytter på hvem som skal holde selskap med et vennepar. Gjort det de siste 10 årene nå, og det er nesten like hyggelig hver gang
Planen er ganske så gjennomprøvd med noen endringer fra år til år. Årets endring er forretten som tidligere var butternut squash-suppe, som nå blir byttet ut til fordel for Hummerbisque.
Ellers så "safer" jeg med kalkunbryst som kjøres sous vide i 4 timer på 57 grader. Men som bonus koser brystene seg i posen med andefett og timian.
Dessert blir også en klassiker: Key Lime Pie med en litta skje crème fraîche og par syltynne skiver lime.
Det som ofte blir litt vanskelig, eller mildt sagt utfordrende er at gjestene (snakker om de voksne nå) ikke er så veldig interessert i vin. De drikker riktignok vin fra tid til annen. Men det går ofte i topp ti lista til polet.
Så i år skal jeg ikke plukke fra øverste hylle, men heller gå for noen tryggere valg.
Så til forretten satser jeg på å servere 2015 Markus Molitor Graacher Himmelreich Riesling Spätlese feinherb. Denne er testet til sushi og lyst kjøtt tidligere. Har frisk syre, noe sødme og godt integrert mineraler og grei lang ettersmak. Tror denne skal matche rimelig greit med forretten. @Tore ?
Så til hovedretten. Her har jeg tidligere servert en enkel men god Pinot Noir. Folkefavoritten vil jeg nesten si: Cloudy Bay Pinot Noir. Var årgangen 2015 som vi serverte sist. Men nå vil vi oppgradere til noe som frister mer for vertskapet.
Her trenger jeg litt bistand, og alternativene er som følge (hentet fra egen kjeller):
1989 Robert Ampeau & Fils Blagny 1er Cru La Pièce-sous-le-Bois
1997 Robert Ampeau & Fils Volnay 1er Cru Santenots
1999 Louis Jadot Pommard 1er Cru
2011 Domaine Marquis d'Angerville Pommard 1er Cru Combes Dessus
2013 Domaine Rossignol Trapet Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes
2015 Tyler Pinot Noir Santa Barbara County
Jeg vurdere enten å safe det med Tyler Pinot Noir Santa Barbara eller 1999 Louis Jadot Pommard 1er Cru. @Tore hva tenker du?
Til amerikansk dessert blir det servert en italiensk perlende hvitvin fra Piemonte. Er absolutt ikke noe fan av druen Muscato, men tipper gjestene vil sette pris på denne perlende friske vinen med smak og duft av blomster og noe sitrus.
Som velkomstdrink blir det servert Champagne Brut fra Wongraven. Har blitt sikkelig fan av hans Champagne. Denne har karakter som finnes i langt dyrere og gjerne årganschampagne. Vi snakker da om fylde og kompleksitet. Her finnes det litt honning, gjærbakst, dyp fersken og lang ettersmak som sitter.
Til prisen er det et kupp!
Foreløpig kjøreliste!
Hvordan blir deres nyttårsaften?