Som en fortsettelse (evt. avslutning) til Blancpain Fifty Fathoms-historien;
I midten av mars 2021 kom del 2 av Blancpain’s dokumentar av historien til Fifty Fathoms ut på YouTube:
Og der (fra 12:22 til 12:35) dukker altså klippet fra NRK opp!
I februar 2019 reiste jeg (og kona og min 16 år gamle sønn) til Blancpain i Le Brassus (på «the Farm») hvor vi besøkte deres Metiers d’Arts hvor de lager sine haute horologie-klokker. Det ble full omvisning med bl.a visning av Blancpain Fifty Fathoms-dokumentaren del 1 (del 2 var under produksjon på det tidspunktet), og vi fikk hilse på og snakke med bl.a «kunstnerne» som sitter og «black-polish»-polerer nedi 1-2mm store klokkedeler for hånd med et pusseverktøy formet av et spesielt treslag, og vi var hos dem som sitter og lager spesialbestilte urskiver som graveres i gull eller males i emalje og et utall andre metaller og teknikker (stort innslag av asiater som er kunder der ja). De sa selv at de polerer deler som kun ses av urmakeren som har klokken inne til service en gang i fremtiden (mest sannsynlig kollegaen i rommet ved siden av dem…) «just because we can». Ikke rart det koster penger.
Vi var også inne hos de som sitter og reparerer de eldste vintage-klokkene, og det å se hvilken detaljert og tidkrevende jobb det er, var helt utrolig. De hadde inne en dameklokke fra 30-tallet fra en spansk eier og den urskiven kan ikke ha vært mer enn noen-og-tjue mm. Det er hvite lille som er avbildet (ikke tripod-holderen, men den lille skiven innerst i den). Også dokumentasjonen de produserer for å vise eieren hva som er gjort med klokken er veldig omfattende. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene her (og koster nok deretter).
Vi fikk videre demonstrert minute repeaters og også hvordan ny nanoteknologi lager små (nærmest usynlige for det blotte øye) Blancpain-logoer i visse deler, slik at man f.eks kan avsløre eventuelle falske klokker om de skulle få det inn for service en gang i fremtiden. Heftig å se det i mikroskop.
Vi fikk også selv prøve selv teknikken med å lage «perlage» i et emne til et urverk (det emnet jeg lagde blir nok aldri solgt i en klokke, det ble tragisk dårlig ) og fikk bl.a se nærmere på hvordan Blancpain’s tourbillon’er blir konstruert.
Det hele var selvsagt ren klokkeporno. Går ikke an å omtale alt, for det var så mye og overveldende.
Hvis noen vil lese litt mer om det fra proffere bloggere enn meg; Denne karen har hatt noe av den samme typen omvisning som vi fikk, bare at han var i Le Sentier i tillegg:
https://blancpainblog.com/manufacture/blancpain-visit-vallee-de-joux/
Vår veldig hyggelige guide var samme karen som skrev brev til meg opprinnelig og takket for tipset mitt, og som er leder for Metiers d'Arts-avdelingen.
Han hadde for øvrig funnet en original (men noe herjet) Fifty Fathoms «No Radiation» fra 60-tallet på Ebay (han kom over en klokke-lot med forskjellige klokker fra USA) til et par tusenlapper og hadde nå fikset den helt opp på jobb, så da er vel den gått opp noen prosent i verdi til rundt 400-450.000. Grei deal det.
Så med den filmsnutten fra NRK er vel ringen sluttet for meg; takkebrev og «goodiebag» fra Blancpain, tur til Le Brassus med privat omvisning og det å endelig se klippet i Blancpain’s dokumentar om den legendariske og undervurderte historien til Fifty Fathoms må jeg si jeg er fornøyd med.