Whisky-samling galleriet.

Medlem
31. juli 2010
Innlegg
2.095
Sted
Stavanger
Klokke- og whiskyinteresse er vidt forskjellige interesser, dog har de mange likhetstrekk. Fellesnevner er at begge produktene leverer et produkt som er basert på tradisjoner, historie, finere nyanser og detaljefokus (nydelige utsmykkinger på et verk vs nydelig særpreg og dybde på en whisky).

Post din samling.
Sikkert mange fine samlinger her inne.


Jeg begynner:
Jeg er ikke peiling på whisky og metodikk for å beskrive smaksnyanser. Men jeg prøver så godt jeg kan. Jeg vet i allefall hva jeg liker!


Nyeste medlem. Dette er gosaker. 30 åring på 57% Må nok blandes ut for optimal nytelse.. ikke smakt ennå.
8AD3B613-C805-4DAE-86CA-BD8791471CC0-7611-000003F7F2333EB3.jpg



Denne er vel den mildeste i samlingen. Fin søtlig smak i motsetning til de mest hardcore islay-whiskyene. Denne er litt enkel men bestandig god. terningkast 4.
41E08F29-6C82-4675-B69E-309BFDD1C80E-7611-000003F7FEBBA3CC.jpg



Her har vi en med litt punch. 40% som er det som er minimum for å bli godkjent som "whisky". Her er det mye særpreg. Mye tang, torv og røyk. Som man sier, åpner man denne så kommer brannvesenet grunnet "all røyken". Liker denne. mye særpreg men kort og god ettersmak. terningkast 4. STERK 4'er, men ikke helt en 5'er.
4CB1B031-81D5-4352-B1D6-980E46E1D149-7611-000003F80C3F9D7D.jpg



Japaner. Spennende blended whisky. Kåret til verdens beste blended utenlandse whisky på 21år eller over. ikke altfor mye særpreg, men jeg greier ikke å sette helt ord på hva jeg smaker. Og jeg skal ikke tulle meg bort på typiske klisje-forklaringer ala stram tobakk og hint av fløte med dæsj vanilje. Denne er god uten spesiell sjel, men alikevel en whisky du aldri går lei for å si det på den måten da. terningkast 4 denne også.
01937B39-359D-4A45-ACE0-8FA66C119B3D-7611-000003F812A2B6B2.jpg



Dett er en skikkelig voksen kar. 50% og 30år på fat. Denne er rett og slett rå. Smaken appellerer til meg rett og slett. Dyp og mørk med lang og god ettersmak. En av de få whiskyene som både lukter og smnaker likt. Stor forskjell på denne og 20 åringen til 1/3 av prisen. Denne er verdt prisen. Bare synd det svir å kjøpe ny når den går tom en gang i framtiden. Denne kan jeg drikke bar. Ikke mange 50%ere jeg si det samme om. terningkast 5. Solid 5'er. 5++++
E2A7E758-6F37-4F46-A523-5115C0FC23E8-7611-000003F850845275.jpg



Johnnie Walker Blue label er etter sigende den beste blended whiskyen som finnes. Jeg er uenig, men syns denne absolutt er bra, men jeg kommer tilbake til dette senere. Denne syns jeg balanserer sødme og islay-særpreg på en god måte. Dette er rett og slett en samling av alt. Denne kan jeg drikke ofte, men problemet med "litt av alt" er at man etterhvert savner de som er litt mer på hver sin ytterkant. Av og til er det best med mye særpreg ala islay, andre ganger er Dalwhinnie med sin milde sødme best. terningkast 4. Ikke verdt de 1400kr denne koster og etter min mening litt oppskrytt.
8A819819-5D15-452B-BBEB-50DA8AD2E9BE-7611-000003F845DEB4E7.jpg



Laphroaig! Disse er legendariske. mest kjent er 10-åringen. dette r den eldre broren. Mye særpreg og typisk laphroaig, men litt mildere rundt kantene. Voksen og god smak. VELDIG fin ettersmak. Når man nyter ettersmaken lengter man etter neste slurk og den etterkommende ettersmaken. Terninkast 5. svak 5'er, men kommer såvidt over grensen.
AC38991F-85D9-48DB-B1E3-A1FCF8801246-7611-000003F836B51B62.jpg



Den yngre broren! Denne er snadder. Masse særpreg. Røyk, torv og tang og tare. Spør man betjeningen på polet vil de med ett smil anbefale denne hvis man er ute etter særpreg. Poldama sa til meg at det er dette du vil ha og å drikke denne er som å spasere rett ut i havet. Og jeg er helt enig. Kanskje litt umoden ettersmak, men det er det eneste som hindrer denne i å få en 6'er. I like.
3DFF7CCC-0D78-49F2-B7B9-D35B6DB86BB3-7611-000003F87692C113.jpg



Dett er min dyreste og mest eksklusive whisky. Disse er ofte på whisky-auksjoner i England. Importerte selv fra England. Denne er lagret i sherryfat, noe som idag er å regne som en delikatesse. Vanligvis kjøper distilleriene i skottland tønner fra USA fordi i USA må man bruke helt nye tønner for å få lov til å kalle sitt produkt Bourbon. dette skaper billige og gode tønner som skottene selvfølgelig kjøper i fleng. Dessuten har sherry produksjonen falt kraftig de siste åra. det har gjort at prisen også stiger og når dette når frem til kunden blir det så dyrt at det vil også regulere behov. Når man først får tak i og bruker sherry fat brukes de om igjen mange ganger. For hver gang mister tønna litt av særpreget. Dette er førstegenerasjonslagring. Altså mest sherry-preg en kan få. Denne har 58% og er kruttsterk. Den er utrolig fyldig! Den er tykk at du ikke ser i gjennom flasken. Denne smaker litt som dalwhinnien med sin sødme, men har også en dyyyp ettersmak. Vedlig god. Verdt penegene? SATAN nei. Men alikevel en solid 5'er.
040165CC-2E07-44F9-90DD-6F626BCF8DF9-7611-000003F86F04599B.jpg



Dette er den billigste flaska jeg har. Typisk tax-free flaske til rundt hundrelappen. Skvip? Absolutt ikke. En god blended whisky med en del særpreg. Standard whisky med god smak og ettersmak. Kjøper gjerne flere av denne. terningkast 3.
902F82FB-7F62-4D66-B5AF-7124DC0C9666-7611-000003F867748B78.jpg



Dette er etter min mening den beste blended whiskyen. Ligger på samme prisnivå som blue label. Mye likt msom blue label, men forskjellen er litt mer røyk og mye lengre og dypere ettersmak. 40% som er akkurat passe for denne.
52B7221A-9344-4BE4-871D-A73B91D5C41E-7611-000003F8606DCB05.jpg



Enda en sherrycask. Utgått fra sortimentet på polet. Rimelig dyr og solgte tydeligvis ikke så bra. den er god, men i denne prisklassen blir den litt for dårlig. 50% men kjennes ut som nærmere 60%. Sterk smak som brenner mer i munnen enn andre 50%'ere. Smaken er i seg selv god, spesielt ettersmaken, men det er litt for mye punch. Det er egentlig rart med tanke på at denne er sansynligvis den som lukter best. terningkast 4. Jeg og "master distiller" på glenglassaugh har nok litt forskjellig smak.
20A5C02B-AE8A-46A3-AB6A-F7642B94D4E8-7611-000003F85905B7E3.jpg



Her har vi en fin whisky. Fin whisky som er god. tja. terningkast 3 blank. Husker ikke helt hvordan denne smakte. Det er vel fordi at den kanskje ikke skiller seg så mye ut.
3CA12208-0ABA-4673-9883-6FB773BACE84-7611-000003F826555832.jpg



I whiskytråden mente noen at glenfidich hadde blitt for kommers. jeg er vel forsåvidt enig i det. det er vel det merke som har størt kapasitet på distilleriet sitt. Mange millione liter whisky i året. Dog er denne fremdeles en utrolig god whisky. Og den er verdt prisen synes jeg. Dyp og mørk med lang ettersmak som forandrer seg underveis. Meget spesiell følelse (og smak). Pleier bestandig å ta en bitteliten smak av denne når jeg drikker whisky. Terningkast 5. Nesten 5+.
62E7432F-C780-41D8-AACF-7DB3524D81AA-7611-000003F82E6E3255.jpg



Familieselskap
F57826C4-C75C-4E63-9563-C74D68F3B475-7611-000003F87E71F63C.jpg
 
  • Liker
Reaksjoner: Preacher
Kjempepost!:D Har bare smakt Talisker av disse og synes personlig denne er for sterk. Ingen Whisky-kjenner(ennå), men synes Jameson er ganske ålreit, hva mener du om denne?
 
Må ha vann i cask strength, ellers smaker det tynner. 150 år gammel 70% (?) rom er en annen sak ;)

Bra post forresten!
 
Veldig informativ post, og whisky er spennende.

Har selv ikke drukket whisky så lenge, og jobber meg gjennom de billigste utgavene til de forskjellige destilleriene.
Føler liksom ikke at jeg kan "sløse" bort de dyredråpene ennå.

Må si jeg har fått en forkjærlighet for Islay og kan skrive under på at Laphroig er snadder.
 
Veldig informativ post, og whisky er spennende.

Har selv ikke drukket whisky så lenge, og jobber meg gjennom de billigste utgavene til de forskjellige destilleriene.
Føler liksom ikke at jeg kan "sløse" bort de dyredråpene ennå.

Må si jeg har fått en forkjærlighet for Islay og kan skrive under på at Laphroig er snadder.

Mine to første "skikkelige" whiskyer var highland park. En 12 åring til ca 400kr og en 18 åring til 700kr. Jeg tappet deretter en skvett av hver flaske i eget glass og sippet litt frem og tilbake og kjente på forskjellen. Jeg kjente med en gang at 18 åringen var litt bedre på smak.

Den dag idag liker jeg å fylle 4-5 glass med forskjellig innhold og kjenne på smaksforskjellene. Det er faktisk ganske gøy. Problemet er at jo lenger du holder på, jo mer "brent" blir smaksløkene og jo mindre forskjell kjenner du. Kombinert med stigende rus kan man drikke kulturmelk og mene at "DEN whiskyen var JAMMEN god". Med andre ord, en skal ikke fylle glasset helt opp når man smaker.
 
Må ha vann i cask strength, ellers smaker det tynner. 150 år gammel 70% (?) rom er en annen sak ;)

Bra post forresten!

Det er korrekt.

However skal først drikke en sipp reint for deretter å fylle vann i passende mengder til man sitter igjen med noe man liker. Å fylle vann med en gang er å hive på med piffi på biffen på restaurant før man i det hele tatt har smakt biffen.

offtopic: Jeg ler litt inni meg når folk på finere restauranter dundre på med piffi/ketchup på maten så fort kelneren setter tallerken på bordet. Snakk om å undergrave arbeidet kokken legger ned i å få fram en god smak på produktet sitt.
 
Kjempepost!:D Har bare smakt Talisker av disse og synes personlig denne er for sterk. Ingen Whisky-kjenner(ennå), men synes Jameson er ganske ålreit, hva mener du om denne?

Har ikke prøvd Jameson ennå. Er helt sikkert en god whisky;)
 
Jeg er faktisk glad i Whisky, men er ikke en med masse kunnskap.
De jeg liker best(av det jeg har smakt) er Laphroaig og Lagavulin. Kult med en slik tråd! :)
 
Flott innlegg ErikR. Jeg har, uten å tenke for mye over det, holdt meg til Ardbeg i de siste 10 årene. Ser nå at det er på tide å teste ut andre smaker. Her var det flere jeg må teste ut.
 
Flott tråd - og veldig mye der jeg mer enn gjerne skulle takket ja til et glass eller to av, ErikR!

Setter også veldig pris på å nyte (viktig!) single malt whisky. Skal jeg bli bedugget og det som verre er tyr jeg til andre varer :)

Jeg er 'heldig' siden jeg igrunn liker det meste av whiskyen jeg har prøvd (drukket det i et par-tre år). Har flere favoritter enn jeg kan telle på en hånd. Isaly, øy-whisky og sherry-preget Speyside rager høyt.

Skal jeg ha meg en knert, så er dette det som er å velge i (i mer eller mindre tilfeldig rekkefølge). Og ja...har bunkra litt opp til dårlige tider ;)

Caol Ila - Destillers Edition (halvfull)
7922429574_5f0d32e732_z.jpg


Arran 10 - en av favorittene under 5 hundre
7922429834_c3b1697421_z.jpg


Bunnahabhain 12 - 'skjult' skatt fra Islay
7922430108_079ff7ae00_z.jpg


Arran Bourbon Single Cask - Prima vare (en uåpnet i backup)
7922430338_b6eaf592d9_z.jpg

7922436342_fa4c0538f3_z.jpg


Aberlour 12 Sherry cask matured - En av de bedre kjøpene på taxfree (260-270,-)
7922430620_f7c0241f4c_z.jpg


Springbank 15 - nydelig sak fra campbeltown
7922430870_8b0a46fc6a_z.jpg


En annen favoritt blandt rimelig whisky - HP 12 (uåpnet)
7922431140_93bf277a86_z.jpg


Aberlour 18 - (uåpnet)
7922431416_1b94d762f5_z.jpg


Bunnahabhain Darach Ur - batch 7 (uåpnet)
7922431644_a2c81e7313_z.jpg


Lagavulin 16 - (uåpnet)
7922431964_21192fb893_z.jpg


Glenmorangie Original - (uåpnet)
7922432478_34bc71a10d_z.jpg


Glengoyne 12 Cask strength
7922432736_5149005c74_z.jpg


Aberlour A'bunadh batch #35 og #39 (uåpnede)
7922433034_30247f76f5_z.jpg


Balvenie Doublewood 12 - (uåpnet)
7922433322_59cd9c4a07_z.jpg


Balvenie Golden Cask 14 (uåpnet)
7922433654_84490cbbe6_z.jpg


Laphroaig Quarte Cask (uåpnet)
7922433946_94860a7076_z.jpg


Talisker 10 (uåpnet)
7922434192_81587c6829_z.jpg


Ardbeg Corrywreckan (uåpnet)
7922434446_87b73f4d89_z.jpg


Ardbeg Uigedail x 2 (uåpnede)
7922435518_0bb50808bb_z.jpg


Ardbeg Ten (uåpnet)
7922435096_e46686183a_z.jpg


Bruichladdich Golden Promise x 2 (en åpnet)
7922435780_8e959c2bb2_z.jpg


Glenfarclas 15 x 2 (en åpnet..nyydelig!)
7922436052_0e93364ac2_z.jpg


Jeg har for vane å fylle over på 20cl flasker når helflaskene kommer under 1/3. Både for å bevare spriten og for å ha til seinere (sammenligning etc.). Teiper igjen med el-tape så det ikke skal være så lett for å ta seg en sup i vanvare..

Glen Moray 8, Glengoyne 10 og Laphroaig 10
7922436590_27b36825dc_z.jpg


Glenlivet 15, HP 12, Ardbeg Ten
7922437120_0686396289_z.jpg
 
  • Liker
Reaksjoner: Preacher
Såpass. Her plukker vi merker for karer med hår på brøstet :)

Hehe, du har fått med deg Player og fernet snakket våres?
Er glad i brunt men foretrekker whisky fremfor cognac.
Jeg kaller det en yrkesskade.;)
Fra mobilen
 
offtopic: Jeg ler litt inni meg når folk på finere restauranter dundre på med piffi/ketchup på maten så fort kelneren setter tallerken på bordet. Snakk om å undergrave arbeidet kokken legger ned i å få fram en god smak på produktet sitt.

Det største problemet IMO er at hvis en krydrer maten før en har smakt så er man forutinntatt.
Dårlig egenskap...........
 
ErikR & raga: mye bra, og vi deler tydeligvis mye av den samme smaken. Flott samlinger!

Jeg har ikke så veldig mye stående, men skal ta noen bilder plutselig.
 
På guttetur i helgen knipset jeg disse bildene...

Glenfiddich

20121013_114858.jpg


20121013_114911.jpg


Strathisla - The home of Chivas Regal

20121013_142913.jpg


Det ble selvsagt prøvesmakt masse godt, og her er hva jeg klarte å fange i destilerienes "gift shop"

20121013_173039.jpg
 
På guttetur i helgen knipset jeg disse bildene...

Glenfiddich


Fine og interessante bilder fra de som har vært pionerene i single malt-bransjen. Fikk du lov å bruke kameraet i det aller helligste? På de destilleriene jeg har vært har de vært veldig påpasselige med fotoforbudet i produksjonshallen.
 
Det ble skyldt på høye nivåer av etanol i luften og tilhørende brannfare, men det var lov å stå i døråpningen og ta bilde inn i lokalet!
 
Bra presentasjon av en veldig flott samling ErikR!

Selv vil jeg ikke bruke ordet samling om flaskene mine. Jeg samler ikke på whiskey, de drikkes fortløpende, og har til en hver tid ikke mer en tre til fem flasker stående. En kompis av meg hadde på et tidspunkt godt over hundre flasker med whiskey, det aller meste skotsk malt. Han har nå klart å drikke seg ned til et tyvetalls flasker etter en erkjennelse av at whiskey er til for å drikkes ikke samles på. Man må nyte det mens man lever. Som den gode kameraten jeg er, har jeg selvsagt stilt opp på dugnad for å rydde unna;). Hundre flasker tar også mye plass.

Så et spørsmål, hvor lenge kan en åpnet flaske stå før den begynner å tape seg?
Har man åpnet mange dyre flasker og har et moderat forbruk må vel det være noe man tenker på. Har selv smakt whiskey som har stått for lenge og det er ikke godt. Virker som om produktet har gått fra brennevin til hetvin. "Englenes andel" nok en gang.