I år er det 20 år siden Grand Seiko introduserte deres første kaliber 9S. Det selvtrekkende mekaniske urverket markerte en ny æra for Grand Seiko, og merket omtaler det selv som deres «kanskje viktigste øyeblikk i Grand Seikos historie». Og det skal selvfølgelig feires, når man feire kan.
Grand Seiko Hi-Beat 36000 SBGH267 er en av tre spesialmodeller, som alle er en hyllest til kaliber 9S. Med tanke på at de andre referansene er utført i platina (SBGH265) og gull (SBGH266), er SBGH267 i stål trolig mest aktuell for det norske markedet. I mine øyne er den også trioens lekreste, og mest anvendelige.
Dersom man har litt kjennskap til Grand Seiko, vil man straks dra kjensel på klokkens sentrale designtrekk. I følge Grand Seiko er kassen en nytolkning av Nobuhiro Kosugis populære Grand Seiko-design fra 1998. Den er også i tråd med «Grand Seiko-stilen» som ble etablert på 60-tallet, hvor karakteristikker som miksen av myke og stramme linjer, skarpe overganger, og ulike teksturer, står sentralt. De polerte flatene er naturligvis håndfinisjert, ved hjelp av Grand Seikos myteomspunnede Zaratsu-polering. Bærekomforten er også god, og diameteren på 39,5 mm vil for mange være midt i blinken.
ANNONSE
Både kassen og lenken byr på en svært høy opplevd kvalitet. Men det er skiven, som virkelig tilfører SBGH267 noe eksotisk og sexy. Mønsteret er et mosaikk av GS-intialene, kombinert med et historisk symbol som ble benyttet av Daini Seikosha den gamle fabrikkslogoen til Daini Seikosha Kameido (som utviklet seg til det vi nå kjenner som Seiko Instruments Inc.). Valget er ikke tilfeldig, for det var denne armen av Seiko, som i 1968 presenterte det første Grand Seiko-urverket med en frekvens på 36.000 vph (omtalt av Seiko m.fl. som «hi-beat»). Kombinert med nært perfekt finisjerte visere og indekser, er skiven et direkte deilig skue – og eksepsjonelt forsegjort i denne prisklassen. Kjenner jeg Grand Seiko rett, er skiven også produsert in-house.
Baksiden gir fritt innsyn til urverket, som naturlig nok tilhører kaliber 9S-familien. Helt konkret dreier det som et selvtrekkende Grand Seiko hi-beat kaliber 9S85, som for anledningen er utstyrt med en lekker blå rotor i anodisert aluminium og tungsten. Finisjen er såvidt jeg kan bedømme maskinell, og mer eller mindre konsistent med det man ser på proprietære urverk i samme og litt høyere prisklasse (typ Omega og Rolex). For Grand Seiko handler det nok mest om produsere et robust og presist urverk (klassisk håndfinisjering gjøres i Credor). Peter Speake-Marin (The Naked Watchmaker) har for øvrig plukket fra hverandre et kaliber 9S85 her, for de som er interessert i de tekniske detaljene.
Grand Seiko har oppgitt av verket er presist til +5/-3 sekunder per dag, mens de tidligere nevnte utgavene i platina og gull kan skilte med henholdsvis +3/-1 og +4/-2 sekunders avvik. Platina-utgaven bærer designasjonen V.F.A. – «Very Fine Adjusted». Begrepet er historisk signifikant for merket, men en slik differensiering av trioen syns jeg strengt tatt er litt tåpelig. Spesielt med tanke på at Grand Seiko er kjent for å overlevere i forhold til offisielle uttalelser, så vi snakker i beste/verste fall om marginer. Dette er imidlertid bare småpirk, og litt kreativt markedsføringsarbeid er en ren bagatell for en klokke som er så bra som SBGH267.
Spesifikasjoner:
- Modell: Grand Seiko Hi-Beat 36000 SBGH267.
- Det ytre: 39,5 mm diameter, 13 mm tykkelse – stål – blå skive – safirglass (bak/foran) – skrukrone – lenke –vannresistent 100 meter.
- Det indre: Grand Seiko kaliber 9S85, selvtrekkende – 36.000 vph – 55 timer gangreserve – +5/-3 sekunders avvik per dag (statisk).
- Pris og tilgjengelighet: 62.950 kroner – 12 eksemplarer til Norge og Sverige (noen allerede levert til forhandler) – 1.500 eksemplarer på verdensbasis.
ANNONSE