Tidssonens beste råd for kjøp av brukt klokke – for både viderekomne og deg som er ny i gamet.
Å kjøpe en brukt klokke kan for mange virke litt skummelt. Flere historier om svindel, falske klokker og annet lureri verserer, men realiteten er at de aller flest handler går bra.
Likevel bør du alltid være på vakt, og følger du rådene i vår lille guide er sannsynligheten høy for at du ikke vil sitte med skjegget i postkassen.
Velg en spesialisert markedsplass
Her hjemme er fortsatt Finn landets største markedsplass for brukte klokker, på godt og vondt.
Slike generelle handelsplattformer har som regel de høyeste og laveste prisene på en gitt modell, og en høy variasjon i kvaliteten på både annonser og selgere som ikke nødvendigvis er «klokkefolk».
ANNONSE
Vår anbefaling for en trygg og smidig kjøpsopplevelse er å først sjekke spesialiserte markedsplasser for klokker. Av entusiaster, for entusiaster.
- Tidssonen Marked – vår egen markedsplass for kjøp, salg og auksjoner.
- Klokkeriet – norsk Facebook-gruppe med auksjoner, kjøp og salg av klokker.
- Chrono24 – verdens største markedsplass for klokker.
- WatchRecon – søkemotor som gjør det mulig å søke gjennom flere anerkjente klokkeforaene i ett enkelt søk.
- Klocksnack – svensk diskusjonsforum om klokker med egen markedsdel.
Husk at kjøp og innførsel av klokke fra utlandet er å anse som import, og i de fleste tilfeller er momspliktig. Dette gjelder uavhengig av om klokken er ny eller brukt, og om den sendes inn eller hentes personlig. Se Tidssonens separate guide for klokkekjøp i utlandet (under oppdatering).
«Kjøp selgeren»
En seriøs markedsplass legger forholdene til rette for en trygg handel, men er i utgangspunktet ingen sikkerhet i seg selv. Her er det riktignok noen nyanser, hvor f.eks. Chrono24 tilbyr en escrow-tjeneste som visse selgere benytter. Betalingstjenesten Paypal har på sin side en egen kjøperbeskyttelse.
På generell basis vil det likevel være kjøper alene som bærer irisikoen og den potensielle nedsiden i de fleste handler av brukte klokker i Norge.
Vårt råd er derfor å alltid gjøre skikkelig forarbeide ved å nøste opp i selgerens historikk, sjekke med flere referanser, samt verifisere at identitet og kontaktinformasjon på selger stemmer.
Ved fjernhandel er det viktig å undersøke klokken nøye på tilgjengelige bilder, og be om flere bilder dersom du skulle være i tvil. I dagens digitale verden finnes det ingen gode unnskyldninger for dårlige bilder.
Selv om klokken kan være grundig beskrevet i annonsen, anbefaler vi å stille spørsmål direkte til selger om stand, servicehistorikk og hva som inngår i kjøpet.
Røverkjøp og grov «feilprising» i kjøpers favør forekommer svært sjelden på brukte klokker. Er kjøpsmuligheten for god til å være sann bør dette være et rødt flagg.
Dokumentasjon
Jo mer informasjon og forhold som kan dokumenteres, jo mindre usikkerhet og et tryggere kjøp.
Ideelt sett leveres klokken «komplett» – d.v.s. med original boks, signert/stemplet garantikort/sertifikat, manualer og eventuelt tilbehør. Original kvittering er en bonus, men kan ikke sies å være vanlig.
For importerte klokker (klokker kjøpt i utlandet) kan det være ønskelig med en kopi av tolldeklarasjon og kvittering fra innførsel. I praksis er det imidlertid ofte slik dokumentasjon ikke foreligger på eldre klokker.
Spesielt mekaniske klokker krever jevnlig service. Men slik vedlikehold (og eventuelle reparasjoner) bør kunne dokumenteres for å være av noen reell verdi.
Dersom klokken vurderes å ha et servicebehov nå eller i nær fremtid, er dette noe som vanligvis bør reflekteres i prisen.
Unngå fakes og tyvgods
Dyre klokker har blitt kopiert i en årrekke, og kopiene blir bare bedre og bedre. For særskilt ettertraktede klokker (primært Rolex) er enkelte kopier så gode at bare eksperter vil se forskjellen.
I realiteten har du nok likevel sikret deg rimelig godt ved å undersøke selgerens historikk og rykte, undersøke klokkens opphav og eierhistorikk, samt sjekke serienummer (som for øvrig alltid bør være intakte på klokken) opp mot serienummeret i de originale papirene.
Et raskt Google-søk på serienummer er ingen vanntett sjekk, men har ved flere aneldninger vist seg å kunne avsløre om det dreier seg om et falsk eller stjålet ur. En liste over stjålne/tapte ur er blant annet tilgjengelig på Tidssonens forum her.
Oppgjør
Forskuddsbetaling er fortsatt den mest utbredte oppgjørsformen ved handel av brukte klokker mellom privatpersoner. Ved personlig overlevering og bruk av nettbank med straksbetaling er dette nokså uproblematisk i praksis. Men ved forsendelse kreves det en ikke ubetydelig grad av tillit.
Det finnes få eller ingen gode grunner til at en norsk selger ønsker betaling kontant, overføring til kontoer i utenlandske banker, eller oppgir en konto som ikke står i selgers navn.
Skurrer den minste detalj er vår anbefaling å styre unna. For skulle du være så uheldig å sende penger til en svindler, er det dessverre en svært lang, høyst usikker og omfattende prosess å få pengene tilbake.
Skriv kontrakt
Kjøper du brukt av en privatperson er det en fordel skrive en enkel kjøpskontrakt, og Forbrukerrådets kontrakt for kjøp av ting får jobben gjort.
Kontrakten dokumenterer hvilke premisser handelen er inngått på, og gir en tydelig ansvarsfordeling dersom en tvist skulle oppstå på et senere tidspunkt. Med en kontrakt har du også noe å vise til dersom banken ringer og lurer på hvorfor penger har gått ut (eller inn) av kontoen.
Kjøper du fra en profesjonell aktør bør du orientere seg om hvilke vilkår selger opererer med, og eventuelt hvilke lover og regler som gjelder i området aktøren opererer i.
Hva skjer om klokken blir skadet eller forsvinner under transport? Hva om den brått avdekkes å ha et akutt servicebehov? Her kan kjøper brått bli konfrontert med store kostnader, dersom ikke slike forhold er avklart på forhånd.
ANNONSE