Tidssonens mini-guide til hvordan du vinner de store klokkeauksjonene.
Hvordan fungerer egentlig de store auksjonshusenes auksjoner? For de som aldri har deltatt på en før kan det virke litt ukjent. Men, frykt ikke – her er (nesten) alt du trenger å vite.
Les om våre favoritter fra Phillips storauksjon.
Vi starter med det viktigste først: KYW. I bankkretser er det velkjente uttrykket «Know Your Customer» essensielt. Du må vite hvem du låner ut penger til. Det samme gjelder klokker: KYW. Kjenn klokken du byr på.
– Snakk med spesialister og spør auksjonshuset etter «Conditions Reports» og ytterligere bilder om det er nødvendig, sier Mikael Wallhagen. Han er ansvarlig for klokker og ur hos Sotheby’s i Genève.
ANNONSE
I disse rapportene finner du utdypende informasjon om urets tilstand og historie. Dette skal ikke forveksles med den enkle beskrivelsen du finner når du blar gjennom katalogen, enten det er i fysisk format eller online. Selvsagt gjelder det også å kryssjekke denne informasjonen med andre pålitelige kilder, spesielt når det gjelder vintage.
Hvordan se salgsobjektene
De fleste store auksjonshusene, slike som Phillips, sender større deler av kolleksjonen på verdensturné før selve auksjonen. Naturlignok skjer det sjelden (eller aldri) at disse stopper innom gode gamle Noreg. Derimot finner du de med sikkerhet i New York, Hong Kong og London. Titter du i stedet mot auksjonshus noe nærmere oss (Kaplans, Bruun Rasmussen og Bukowskis) er ikke en helgetur dithen så upraktisk.
Tar du turen til Genève? Les Tidssonens store guide til byen.
Selvsagt finner du også bilder av alle salgsobjektene online. Derimot kan du dessverre ikke alltid stole på disse. I fjor var det eksempelvis en ørliten glipp da et velkjent auksjonshus hadde retusjert en skive på et av urene som skulle klubbes. Dermed er det sikreste alltid å møte opp i person. Da får du også muligheten til å se de urene som kanskje ikke blomstrer like godt på dataskjermen. På denne måten kan du faktisk gjøre gode kjøp – om du er heldig.
Deltakelse
I teorien kan hvem som helst registere seg for å fysisk delta på auksjonene. Derimot kan du regne med at det blir gjennomført en liten «screening» av det respektive auksjonshuset.
– Alle kan registrere seg for å få en spade og kunne gi bud. Samtidig kan du møte opp på auksjonen og bevitne det hele uten å registrere deg – men, da kan du heller ikke gi bud, sier Wallhagen.
På nettsidene til Sotheby’s kan du eksempelvis enkelt sette opp en bruker og melde deg på auksjonene. Den samme praksisen har samtlige.
Selvsagt er også budgiving på nett – tilnærmet – alltid mulig. Mange benytter seg også av mulgiheten til å by per telefon, da ved hjelp av en ansatt hos auksjonshuset – en service også de aller fleste gir.U
Ønsker du å oppdatere deg på klokkeord og uttrykk før auksjonen? Sjekk ut vår guide.
Estimerte salgspriser
Alle seriøse aktører gir prisestimater på sine «lots». Vanligvis inkluderer ikke disse prisene hverken merverdiavgift eller såkalt «buyer’s premium» (på godt norsk: salær), som er avgiften du som kjøper må betale til auksjonshuset for tjenesten de tilbyr. Sistnevnte ender vanligvis opp på 25 prosent, men vil normalt sett reduseres noe jo større kjøpssummen er.
Eksempelvis vil det bety at om du ser et estimat på en vintage Longines oppgitt til 5.000 til 7.000 sveitsiske franc vil det bety mer i realiteten. La oss si at uret ble klubbet til 6.000. Hos Sotheby’s vil dette bety 30 prosent i tillegg (mva. og salær på tilslag under 300.000 britiske pund). Da ender du opp med totalt 7.800 sveitsiske franc før du kan stroppe uret rundt håndleddet og kalle det for ditt. Naturligvis er dette før vi har lagt til eventuell import til Norge.
Oppgjør
Etter å ha fått tilslags på et ur kan du umiddelbart etter auksjonen betale og traske ut dørene med ditt nye tilskudd til samlingen. For deg som byr fra utlandet er det egne ordninger. Vanligvis gjøres betaling per bankoverføring, hvor auksjonshuset – etter mottatt betaling – sender uret din vei. Forvent at hele prossessen gjerne kan ta litt tid.
Fallgruver
Som vi fleste entusiaster vet kan det lett skje at en blir litt vel ivrig – og dermed kanskje glemmer å gjøre den rette researchen før en slår til på et objekt. Det samme gjelder budsjettet – det lønner seg å entre salen med et planlagte bud.
Selv om auksjonshusene jobber hardt for å opprettholde sitt gode navn og rykte skjer det feil – som vanligvis blir oppdaget før auksjonen starter. Visse merker, referanser og eksemplarer er det notorisk vanskelig å bekrefte historien. Til tider kan bekreftede myter i samlemiljøet trumfe, der produsentens egne arkiver ikke strekker til. Det gjelder med andre ord å gjøre rett research – og det er jo noen ganger halvparten av moroa.
Fordeler
Auksjoner er en ypperlig mulighet til å få tak i objekter som ikke har vært eid av et titalls dealere allerede. Samtidig kan du også – for det meste – være trygg på at du ikke handler falske ur. Ytterligere får du et bredt spekter av eksemplarer og referanser, gjerne håndplukket av aulsjonshusenes spesialister og deres nettverk. Det betyr ofte at du har tilgang på ur som ikke har gått gjennom utallige tidligere eiere og «dealere». Eksempelvis tar auksjonshusene stor prestisje i å finne eksemplarer av ettertraktede referanser som tidligere ikke har vært på markedet.
– Kjøp med hjertet og by på det du liker. Om 20 år kommer vi til å synes at det som var billig i dag er dyrt, avslutter Wallhagen passende nok.
Kort og godt
- Registrer deg som budgiver på forhånd. Da slipper du å stresse på auksjonsdagen.
- Sjekk salgsobjektet på forhånd.
- Sett deg inn i det respektive auksjonshusets budgivingsinkrementer.
- Forbered en budstrategi, med ditt budsjett og oversikt over salgsobjekter du ønsker å by på.
- Husk å regne med salær («buyer’s premium»), mva. og eventuelle importavgifter.
Respektable auksjonshus
Her er en liste over noen respektable steder du kan lete etter ditt neste kjøp – både i inn og utland.
ANNONSE