En veldig grønn Pioneer og en gjennomsiktig Streamliner med tourbillon står på menyen.
Gjennom årene har H. Moser & Cie. hatt for vane å overraske, utfordre og tøye grensene for hva sveitsisk klokkemakeri på høyt nivå kan være.
Under Watches and Wonders tidligere denne måneden var det imidlertid lite som kan beskrives som direkte sjokkerende eller provoserende, med mindre man settes ut av sterk fargebruk eller åpne løsninger. Det er for så vidt like greit, for produsenten har vist at de også har et seriøst register å spille på, som i år inkluderte en veldig grønn Pioneer og en skjelettert Streamliner med tourbillon.
Gå for øvrig heller ikke glipp av Tidssonens dekning av Watches and Wonders, hvor vårt besøk hos Moser står på menyen på messens dag 3.
Pioneer Centre Seconds Concept Sitrus Green
Med et relativt høyt innslagspunkt hva gjelder pris er Pioneer-familien som en innstegsmodell til Mosers univers å regne. Med sin sirkulære front er også modellserien blant de mest klassiske i kolleksjonen, selv om den byr på litt av merkets designkrydder langs kassesiden og på urverket.
ANNONSE
Foran årets messe slapp merket en ny usjenert og sitrusgrønn utgave av Pioneer med sentralt montert sekundviser. Den bygges over samme lest som fjorårets «Cosmic Green», men med tilnavnet Concept betyr det at nylanseringen markerer første gang man dropper selskapets logo på en Pioneer. Den oppskriften har vi sett på enda mer kjente modellserier tidligere, men nå mener selskapet at også minstebror har et unikt nok design til å stå helt på egne ben.
Under tallskiven, som har fått det beskrivende navnet Citrus Green finner man urverket HMC 201. Det selvtrekkende og vakre verket innehar velkjente kvaliteter vi er vant med fra Moser, herunder en egenprodusert balansefjær og en gangreserve på tre dager.
En 42,8 millimeter stor urkasse av stål, med en relativt smal bezel, gir også masse rom for tallskivens sterke farge til å skinne. Mangel på logo gir et meget ren og åpen tallskive, som underbygges ytterligere av den totale mangelen på både indekser, tall og skalaer. Det gjør kanskje avlesningen av tid noe mer utfordrende enn man er vant til, men drar med seg det litt rebelske og lekne som vi har blitt vant med fra selskapsfilosofien.
Med en mørk blå gummirem forsterker man det uvanlige enda et par knepp og sammen med en vanntetthet på 120 meter gjør det nyheten til en definitiv kandidat som årets sommerklokke – gitt at man har rundt 180.000 kroner brennende i feriepengelomma.
Streamliner Tourbillon Skeleton
Mosers svar på trenden med luksussportsklokker er definitivt Streamliner. Med et design hentet fra lyntog har serien siden introduksjonen i 2020 seilet opp som selskapets mest populære, med både evighetskalendere, kronografer og annet snacks på den etter hvert omfangsrike menyen.
Som seg hør og bør fra et merke som ønsker å spille fiolin med de beste, har også tourbillon funnet veien til Streamliner, men aldri før i en skjelettert variant. Det er faktisk ikke helt sant, for like før messen dro i gang ble også en samarbeidsutgave med Formel 1-laget Alpine Motorsports avduket, som også kan skilte med en skjelettert variant av komplikasjonen. Dog med liten tidsvisning klokken tolv og med flere innslag av lagets blå farger.
Vender man oppmerksomheten tilbake til hylleutgaven finner man en modell som bygger rundt samme velkjente lest som alle tidligere Streamliner, men hvor stort sett alt overflødig er skrellet helt bort.
Graden av skjelettering er direkte imponerende, hvor selv opptreksrotoren i gull nesten gir uhindret innsyn til mekanikken. Det gir tourbillonen klokken seks masse spillerom for visuell glede og som selve høydepunktet på modellen. Legg også merke til at fjærhuset (som befinner seg ca. mellom halv tolv og halv to) er åpnet opp, slik at brukeren med selvsyn kan se hovedfjærens arbeid med å frigi energi til urverket.
Ulikt Formel 1-utgaven finner man her en normal tidsvisning med time- og minuttviser fra sentrum. Disse er i roségull for anledningen, og sammen med indeksene og rotoren i samme farge gir det en velkommen kontrast til det ellers mørke stålet.
Nettopp bruken av stål, et robust ytre på 40 x 12,1 millimeter (10,3 millimeter uten det buede safirglasset) og en vanntetthet til 120 meter er også velkomne detaljer som gjør at klokken fort kan bli en høyhorologisk følgesvenn i hverdagen. Det fordrer imidlertid at man klarer å få tak i en, og at prisen på ca. 1 million kroner ikke skremmer deg bort. Dersom begge punkter kan sjekkes av sitter man igjen med den kanskje kuleste Streamlineren hittil.
ANNONSE