I sin pureste form forstås begrepet haute horlogerie (ordrett oversatt: høy-horologi) som komplisert og ofte grensesprengende klokkekunst i øverste divisjon, og under SIHH 2014 i Genève i jarnuar var slike ur langt fra noen mangelvare
Audemars Piguet Royal Oak Concept GMT Tourbillon
Allerede ved første øyekast forstår man at Audemars Piguet Royal Oak Concept GMT Tourbillon er noe helt spesielt. Arven etter designer Gérald Genta er synlig i den oktagonale formen til bezelet, men her slutter også likhetene.
Årets Royal Oak Concept GMT Tourbillon har 44 millimeter stor kasse i mørk titan som står i kontrast mot det hvite keramiske bezelet, krone og trykk-knapp. For 2014 har det sveitsiske manufakturet tatt bruken av keramikk enda ett hakk lenger, og materialet er nå også brukt i den øvre hvite broen på urverket.
Som modellnavnet tilsier har det håndtrukne Calibre 2930 både tourbillon og mulighet for å vise en ekstra tidssone (GMT-visning). Tourbillon-buret bruker 60 sekunder på én rotasjon og urverkets frekvens er 21.600 vph (3 Hertz). Med doble fjærhus har urverket en gangreserve på hele 10 dager.
ANNONSE
Displayet «H-N-R» som er plassert kl. 6 i front av uret, viser kronens posisjon – dvs. om den er i posisjonen for tidsinnstilling (Heure), nøytral posisjon (Neutre) eller opptrekksposisjon (Remontage).
Listeprisen er satt til 213,300 amerikanske dollar.
Jaeger-LeCoultre Hybris Mechanica 11
Hybris Mechanica 11 – også kjent som Master Ultra Thin Minute Repeater Flying Tourbillon – er den ellevte modellen i Hybris Mechanica-kolleksjonen til det velrenommerte sveitsiske manufakturet Jaeger-LeCoultre.
I denne modellen kombineres to av klokkeverdenens mest prestisjefylte komplikasjoner – en flyvende tourbillon og minute repeater – med automatisk opptrekk og JLCs 7.9 millimeter tynne urkasse 18 karats hvitt gull. Diameteren på urkassen er 41 millimeter, og urverkets rotor er synlig ved kantene av den sølvtonede urskiven.
Urverket, et JLC Calibre 362, består av totalt 471 deler, har en gangreserve på 45 timer og oscillerer med en frekvens på 21.600 vph (3 Hz).
Uret vil produseres i kun 75 eksemplarer og listeprisen er indikert til å ligge rundt 400.000 amerikanske dollar.
Greubel Forsey QP à Équation
Blant de mest kompliserte og unike urene finner vi mesterverket QP à Équation, signert den dyktige duoen Robert Greubel og Stephen Forsey.
Uret har et håndtrukket mekanisk urverk med en patentert skråmontert 25 graders tourbillon som bruker 24 sekunder på én hel rotasjon. Men tro ikke at komplikasjonene stopper der: Uret har i tillegg evighetskalender; visere for timer, minutter og sekunder; indikator for gangreserve, visning av dag, dato, måned og kalenderår; indikator for skuddår, indikator for dag/natt; funksjonsvelger og equation of time med indikator for måneder, årstider, solverv og jevndøgn(!). Dette urverket består av 570 deler, hvor hele 86 av dem er relatert til tourbillon-buret.
Det kompliserte urverket, calibre GF07, er montert i en 43,5 millimeter stor urkasse i hvitt gull med en tykkelse på 16 millimeter.
Kun 5 eksemplarer vil bli produsert i 2014, og prislappen er på hele 670.000 sveitserfranc – over 4,5 millioner norske kroner ekskl. mva. etter dagens kurs.
ANNONSE