Leses nå
Hermès utvider H08-familien (med live-bilder)

Hermès utvider H08-familien (med live-bilder)

Hermès varter opp med monopusher-kronograf, edelt metall og sterke sommerfarger på menyen.

For ganske nøyaktig to år siden dro franske Hermès sløret av selskapets nye H08. En sporty klokke som kombinerte selskapets fokus på design med en urkasse som tålte hverdagens utfordringer. Så vellykket var den Philippe Delhotal-designede lanseringen at både undertegnede – og Jon Henrik – dro den frem som et av høydepunktene på den digitale 2021-utgaven av klokkemessen Watches and Wonders.

Hermès leker med farger under årets Watches & Wonders. Bilde: Jørgen Erdahl

Siden introduksjonen for to år siden har H08 fått flere ulike utvidelser både i form av farger og materialer, og trygt tilbake i messehallene på Palexpo var det i år duket for nok en utvidelse av den unge familien. Det inkluderer både en monopusher-kronograf, sterke sommerfarger og en dose edelt metall.

Hermès H08 Chronograph

Den største nyheten for årets lanseringer er utvilsomt utvidelsen med stoppeklokkefunksjon (kronograf) i H08s drakt. Slektskapet er umiskjennelig, selv om kassen vokser ganske kraftig og nå måler 41 x 41 millimeter, mot grunnmodellens 39 x 39. Viktigst for følelsen rundt håndleddet er likevel økningen i tykkelse, som øker ganske merkbart. Akkurat hvor mye vites ikke nøyaktig i skrivende stund, da undertegnede manglet skyvelær under presentasjonen.

Hermès H08 Chronograph. Bilde: Jørgen Erdahl

Urkassen opplyses å være produsert i karbonfiber, belagt med grafénkompositt, med baklokk og krone produsert i titan. Bezelringen på sin side er produsert i keramikk, som er gitt en børstet overflate med flotte polerte skråkanter. Sammen gir det både lav vekt, eleganse og god styrke, med en oppgitt vanntetthet til 100 meter.


ANNONSE


Hopper man til designet, fremstår utvidelsen definitivt som et naturlig familiemedlem i H08-familien. Slektskapet er åpenbart, med de samme visuelle identifikatorene som vi tidligere har satt pris på. Det betyr en klokke som kombinerer det firkantede med det runde, krydret med fransk finesse, i det som kanskje best kan beskrives som en puteformet urkasse.

H08 Chronograph vokser i både diameter og høyde. Bilde: Jørgen Erdahl

Tallskiven beholder sin sektorinndelte layout, men denne får nå selskap av en sekundskala langs ytterkanten, samt to underskiver på hver sin side av senter. Flyttingen av sekundviseren for tidsvisningen gir også et lite utslag på skiveoppsettet, men den nye kronograf-sekundviseren kommer inn som et verdig supplement for å opprettholde stilen. Hermès velger også å beholde datovinduet på samme plass som i basemodellen.

Ny komplikasjon gir naturlig nok et mer komplekst design, som må tas med i betraktningen. Det byr på både begrensninger og muligheter, men selskapet ror det hele i land på en vellykket måte, mye på grunn av bruken av ulike strukturer på tallskivens mange elementer. Kombinert med de kjente nøkkelkomponentene må designet sies å være definitivt godkjent.

Hermès har valgt å satse på en kronograf som styres med kun én trykknapp (monopusher), foran det langt mer vanlige to. Det forklares med fokuset på å beholde modellseriens grunndesign intakt, hvor to ekstra trykknapper hadde fjernet kronografutgaven lengre fra inspirasjonskilden. Det fungerer godt i et visuelt perspektiv – og også under faktisk bruk.

For å drive modellen mekanisk er det fortsatt det Vaucher-produserte (og merkeeksklusive) H1837 som fungerer som motor, mens en modul fra velkjente Dubois Dépraz står for kronograffunksjonen. Sett gjennom safirglasset i baklokket er det fortsatt det velkjente H-mønsteret som utgjør dekoreringen. Det fungerer helt fint, uten å kunne sies å by opp til fest.

Med klokken rundt hånden er opplevelsen både lik og ulik H08. Det betyr et design som fortsatt fanger essensen på en meget vellykket måte, samtidig som den økte størrelsen – og da spesielt i høyden – utvilsomt gjør klokken mer usjenert. Det motvirkes delvis av den lave vekten, som gjør at H08 Chronograph fortsatt bærer meget behagelig. For undertegnede er grunnmodellens proporsjoner likevel langt mer riktig til eget håndledd, og da spesielt som en litt leken og sporty sommerklokke.

Hermès klarer å beholde H08-designet. Bilde: Jørgen Erdahl

Er det likevel kronograf man ønsker – og H08-designet appellerer – vil trolig nykommeren by på en god opplevelse. Pris er ikke klar i skrivende stund.

Sommerfarger og glassfiber

I tillegg til kronografutgaven lanseres fire nyheter i spreke sommerfarger. De deler alle vesentlige tekniske og visuelle egenskaper med eksisterende H08, men lanseres i en urkasse produsert av flettet glassfiber som er overflatebehandlet med aluminiums/skifer-pulver.

Tre av de fire nyhetene. Bilde: Jørgen Erdahl

Resultatet er en kasse som har meget lav vekt, og som byr på det som kanskje best kan beskrives som et gråspraglet ytre. Også her brukes en bezel av børstet keramikk, men som med sin sorte farge står i relativt sterk kontrast mot den lyse urkassen.

Personlig opplever jeg kombinasjonen bezel/kasse som litt rotete – og kunne heller tenkt meg titan som kassemateriale. Det tror jeg hadde gitt en mer eksklusiv følelse på håndleddet, samtidig som både vekt, styrke og kontrast med bezelen hadde fungert visuelt meget bra.

Familieutvidelsen byr denne gang på fire nye farger, i form av blå, gul, grønn og oransje. Fargene brukes på henholdsvis gummiremmen, langs glassets ytterkant, på timeindeksene og på sekundviseren. Resultatet oppleves som velfungerende og akkurat så lekent som H08 skal og kan være, uten å bikke over i det uelegante.

Internasjonal pris er oppgitt til 7.000 EUR.

Roségull og titan

Foreløpig siste tilskudd er av det edle slaget, hvor Hermès kaster inn en god dose eleganse med bruken av roségull i mellomkassen, kombinert med bezelring og baklokk av sort titan. Material- og fargevalget går igjen også på tallskiven, som gjør at klokken definitivt dreier seg mot en luksussportsklokke fremfor å bare være en leken sommerkompanjong.

Edelt metall. Bilde: Jørgen Erdahl

Selskapet har valgt å dresse det hele litt ned med valget mellom sort gummirem eller en sort tøyrem med webbing. Det er både kult, røft og akkurat passe «show-off» på en klokke til godt og vel 150.000 kroner.


ANNONSE