Leses nå
Horopedia – et nytt nettbasert klokkeleksikon

Horopedia – et nytt nettbasert klokkeleksikon

  • Horopedia ønsker å bli klokkeverdenens svar på Wikipedia.
  • Skal driftes av stiftelsen Horopedia Foundation.
  • Styret består av bransjeprofilene Philippe Dufour, Helmut Crott, André Colard og Marc André Deschoux.

Det var ikke bare nye klokker som stod på programmet under Geneva Watch Days tidligere denne uken. Også læring og kunnskap stod på agendaen da det nyetablerte Horopedia ble presentert. En helt ny nettside som er tiltenkt å bli klokkeverdenens Wikipedia.

Bak prosjektet står Horopedia Foundation, som har knyttet til seg kjente navn som Philippe Dufour (President), Helmut Crott, André Colard og Marc André Deschoux (Executive Director). Deres visjon er at Horopedia skal være en nøytral og frittstående kilde til informasjon, hvor alle er velkommen til å bidra.

Kjente fjes da Horopedia ble lansert under årets Geneva Watch Days.

Konseptet som ble presentert er bygget rundt samme prinsipper som velkjente Wikipedia. Det betyr en plattform som vokser i innhold og informasjon ved hjelp av brukerbidrag. Utover ren tekst opplyses det at nettsiden også er tilrettelagt for bilder og korte videosnutter.

Målet er å skape et horologisk økosystem, med informasjon som favner alle nivåer av klokkemakeri, herunder de som ønsker utdanning eller fordypning i et eller flere av fagfeltene som inngår i produksjon av dagens kvalitetsklokker.


ANNONSE


Horopedia’s aim is to share all the knowledge and highlight the know-how with its technical and artistic skills accumulated by the industry over the centuries.

– Horopedia Foundation

Tjenesten skal være gratis for alle brukere, og Horopedia Foundation tar mål av seg å hente inn finansiering for driften gjennom donasjoner fra etablerte aktører i klokkebransjen.

Førsteinntrykk

Ulike former for oppslagsverk rundt klokker og urmakeri har vært forsøkt før, med svært varierende hell. Ofte har slike prosjekter en tendens til å ikke få den appellen og oppmerksomheten som fortjent, med det resultatet at den dør ut eller blir utdatert.

Skjermdump fra nettsiden.

Gitt personene tilknyttet Horopedia gis prosjektet i det minste legitimitet – og jeg velger å tro at dette kanskje kan favne bredere enn tidligere forsøk. Dersom nettleksikonet klarer å bli det foretrukne oppslagsverket for en hel bransje, vil det fort lykkes i å holde seg både relevant og fullt av kunnskap som ellers kunne gått i glemmeboken. Med gratis tilgang for alle er det i alle fall lett å heie for at de lykkes.

Foreløpig ser lanseringen av Horopedia ut til å være forsinket, men ved å melde seg på horopedia.org kan man få varsel når nettsiden går online.


ANNONSE