Leses nå
Tett på Hublot Big Bang Unico 42mm

Tett på Hublot Big Bang Unico 42mm

En «Smaller Bang» med egenprodusert urverk og bredere appell.

Med et særegent design i størrelse X-Large, satte Big Bang for alvor 80-tallsstjernen Hublot tilbake på kartet. Modellen bød på en uvanlig kombinasjon av tradisjonelle og eksotiske materialer – en designfilosofi som Jean-Claude Biver (merkets daværende CEO og mesterhjerne) døpte «art of fusion». Fra først stund var Big Bang en salgssuksess, og i lanseringsåret 2005 vant den også prisen for beste design under prestisjetunge Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG).

En tidlig Hublot Big Bang. (Foto: Hublot)

Entusiasmen rundt Big Bang var likevel langt ifra unison, og en betydelig andel klokkeinteresserte var svært kritiske til det usjenerte designet. Enkelte gikk så langt som å kalle det en skamløs kopi av Royal Oak Offshore – en kritikk som i retrospekt virker temmelig tåpelig. Stempelet som en flashy «fotballspiller-klokke» fremstår derimot som langt mer berettiget.

Fra litt spøk til hakket mer alvor – flere entusiaster kritiserte Hublots bruk av traktoren ETA 7750, som en del mente ikke harmonerte med klokkenes høye pris. Etterhvert som årene gikk ble også størrelsen på 45 mm et ankepunkt for mange, I takt med preferanser som sakte men sikkert begynte trekke bort fra de største klokkene.

Big Bang Unico 42mm

Transformasjonen av Hublot fra etablissage til manufaktur startet tidligere enn de fleste kanskje er klar over. Allerede i 2009 ble King Power Unico med egenprodusert innmat presentert, i det som i ettertid kan anses som et forsiktig hint om fremtidig løsrivning fra underleverandører. Til tross for dette tikket det ETA 7750 i Big Bang-familien helt frem til 2013, da nye Big Bang Unico 45mm omsider ble presentert. I tillegg til egenprodusert urverk, representerte modellen en lett ansiktsløftning av det originale designet.


ANNONSE


På bilder kan Hublot Big Bang Unico 42mm fort forveksles med den røsligere storebroren, og på papiret er den «bare» en lett miniatyrisert lillebror. Dette er kanskje også årsakene til at modellen fra Baselworld 2018 har gått litt under radaren – i alle fall om man ikke er en spesielt interessert «Hublotista».

Hublot Big Bang Unico Titanium 42mm. (Foto: Tidssonen)

I realiteten er Hublot Big Bang Unico 42mm en luring med potensiale til å vinne over nye kunder. Rimeligste inngangsbillett gir en klokke i full titan (uten keramisk bezel), som også er den minst spraglete i familien. For en luksuriøs sportsklokke som er et knepp bøsere enn din typiske Nautilus, Royal Oak og Overseas, kan denne varianten fort være fasit.

Den tøffere personligheten skyldes ikke bare en grovere kasse, men også det som foregår under safirglasset. Fraværet av en konvensjonell urskive gir ikke bare et nærmest uhindret innsyn til mekanikken, men også en dybde og detaljrikdom den originale Big Bang ikke hadde. Samtidig er den åpne fronten et trekk som fort kan være polariserende – noe man elsker eller hater.

HUB1280 (Foto: Tidssonen)

Urverket er det egenproduserte HUB1280, som debuterte i modellen. I tråd med de tidligere Unico-verkene, fremstår både arkitekturen og finisjen som moderne og industriell. Her lukter det egentlig mer av ingeniørkunst enn klassisk urmakeri – uten at det trenger å være negativt. Verkplaten, klobene og rotoren har utfresinger, som gir økt innsyn til det indre samspillet. Både kolonnehjulet og en dobbel clutch-mekanisme vises fra skivesiden, og i bruk er flyback-kronografen både underholdende og silkemyk.

En undervurdert godbit

Hublot Big Bang Unico 42mm er kort og godt et hyggelig bekjentskap. Reduksjonen i diameteren på 3,5 mm merkes godt, men noe typisk «gli-diskré-under-skjorten-klokke» er det ikke. Og det skal jo selvfølgelig heller ikke skikkelig en Hublot være.

(Foto: Tidssonen)

Selvutnevnte klokkeeksperter på sosiale medier som kun fokuserer på urverkets finisj (tidvis uten å engang skjønne hva de egentlig ser på), vil nok fort kunne dømme Big Bang nord og ned. For måles urverkets estetiske kvaliteter opp mot de «beste» (les: tradisjonelt orienterte) i prisklassen, faller HUB1280 naturligvis igjennom. Ser man derimot urverket i lys av klokkens helhetlige design og identitet, samt konstruksjon og ytre fit og finisj, er det egentlig lite å klage over. Satt på spissen er det litt som hos Grand Seiko – produsenten velger bort jakten på den ultimate urverks-finisj, til fordel for økt fokus på andre elementer som gir et helhetlig produkt av høy opplevd kvalitet.

Nå hører det med til historien at undertegnede alltid har hatt et visst øye til Jean-Claude Bivers hjertebarn. En Hublot har riktignok aldri vært i boksen – men det har vært farlig nære. Som den gangen jeg på mitt mest klokkeforvirrede hadde en Big Bang, Chronomètre Souverain, WW.TC og Gefica Safari(!) liggende foran meg på butikkdisken. Hublot trakk ikke det lengste strået, men dersom Valjoux huset i 45 mm stål hadde vært erstattet med en Unico i 42mm titan, mistenker jeg at utfallet fort kunne blitt et annet.

Fakta og pris

Modell: Hublot Big Bang Unico Titanium 42mm
Diameter: 42 mm
Materiale: Titan, safirglass
Vannresistens: 100 meter

Urverk: HUB1280, egenprodusert
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, dato, flyback-kronograf
Frekvens: 28.800 vph (4 Hertz)
Gangreserve: 72 timer

Rem: Svart gummirem

Veiledende pris: 16.900 sveitsiske franc

Mer informasjon er tilgjengelig på hublot.com.


ANNONSE