I år var det spesielt én klokke jeg gledet meg til å ta en nærmere kikk på under urmessen SIHH i januar. For ikke bare er nye IWC Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph er lekker klokke – den er også et nikk til en av IWC sine viktigste historiske milepæler.
Jeg tenker selvsagt på IWC-urmaker Kurt Klaus sin evighetskalender-mekanisme, som var en liten revolusjon da den ble introdusert i 1985. Modulen kunne kombineres med et standard Valjoux 7750, og kunne «masseproduseres». Dette stod i sterk kontrast til hvordan komplikasjonen hadde blitt fremstilt tidligere.
Det er her Da Vinci kommer inn i bildet, for det var denne modellen som var første klokke ut Klaus sin evighetskalender. Foruten den karakteristiske layouten på urskiven, kan klokken med rette sies å ha et ganske særegent design. Og det er spesielt urkassen som er noe helt for seg selv.
ANNONSE
Mens forrige generasjon Da Vinci hadde en tonneau-formet urkasse, plukker årets nye Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph opp tråden fra 1985-utgaven. Innflytelsen er åpenbar, men nykommeren fremstår som både mer moderne og mer raffinert enn forgjengeren.
Urkassen måler 43 milimeter i diameter, og byr på spreke former ulikt det meste som er å oppdrive i dagens marked. Jeg blir ikke overrasket om designet er polariserende – elsk eller hat – men jeg tilhører i såfall den førstnevnte gruppen. I mine øyne har IWC klart å skape et design som er forholdvis maksimalistisk, samtidig som det er eksepsjonelt balansert og harmonisk.
Urskiven røper at Klaus sin evighetskalender på mange måter lever videre – om enn i en nyere og forbedret utgave. Det er noen år siden IWC gjorde evighetskalender av ETA/Valjoux 7750, og baseurverket er nå produsert in-house. De fleste setter pris på et manufakturkaliber fremfor et mer generisk ETA, og i denne prisklassen bør det kanskje også forventes. Med sitt manufakturkaliber 89630 er selvtrekkende, leverer i IWC varene.
Nei, jeg har ikke gått over klokken med lupe. Men den oppfattede kvalitetsfølelsen er skyhøy. Finishmessig oppleves urkassen som svært gjennomført, mens urverket har et finishnivå vi kjenner fra lignende IWC-modeller fra tidligere. Og remmen fra Santoni er på en måte prikken over i’en, som viser nøyaktig hvor gjennomtenkte IWC sine klokker faktisk er.
Når vi snakker om Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph, snakker vi om toppsjiktet av det IWC har å by på. Det gjenspeiles også i prisen. Klokken har fått en veiledende pris på 43.000 sveitsiske franc, mens en utgave i stål er tilgjengelig for «kun» 32.000.
Det koster. Men det smaker definitivt også.
[separator type=»space»]ANNONSE