Den evige evighetskalenderen til IWC trenger ikke å stilles på over 1900 år.
Armbåndsur med evighetskalender eksisterte lenge før IWC trakk sløret av Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph i 1985. Den innovative og brukervennlige kalender-mekanismen, som ble utviklet «in-house» av Kurt Klaus, satte imidlertid IWC på kartet som en av industriens ledende produsenter av evighetskalendere.
Med nye Portugieser Eternal Calendar skrus den ikoniske komplikasjonen opp til 11. Modellen har et åpenbart slektskap til den velkjente Portugieser Perpetual Calendar, men er i realiteten langt sjeldnere vare.
Sekulær evighetskalender
Konvensjonelle evighetskalendere tar høyde for 30- og 31-dagers måneder, februar og skuddår hvert fjerde år. Men i den gregorianske kalenderen, som har vært i bruk i Norge siden 1. mars i år 1700, er reglene for skuddår ikke like rett frem.
Som best forklart av Wikipedia – «Den gregorianske kalenderen har 365 døgn i ett år, pluss skuddår hvert fjerde år, bortsett fra år som er delelige med 100 unntatt år som er delelige med 400 som likevel er skuddår. Det vil si at år 1992, 1996, 2000, 2004 og 2008 var skuddår, mens 1700 (første hundreår som ikke var skuddår), 1800 og 1900 ikke var skuddår; 2100, 2200 og 2300 blir heller ikke skuddår».
ANNONSE
Ser vi bort fra bagateller som service og urverk som stopper, må altså alle dagens evighetskalendere justeres frem med én dag den 1. mars i år 2100.
Med Portugieser Eternal Calendar slipper man imidlertid dette ekstra bryderiet. Bak det noe svulstige navnet skjuler det seg en såkalt sekulær evighetskalender («secular perpetual calendar»), som tar høyde for de små korreksjonene i den gregorianske kalenderen. Ifølge IWC vil urverket ha full kontroll på skuddårene frem til minst år 3999, ettersom det ikke ennå er avgjort om år 4000 skal være et skuddår eller ikke.
«400-årshjul»
Portugieser Eternal Calendar drives av det nye manufakturverket 52640, som er en del av kaliber 52000-familien med 7 dagers gangreserve. Kalender-komplikasjonen bygger på samme arkitektur som IWCs eksisterende evighetskalendere, men har en ny modul med et «400-årshjul», som gjør én full rotasjon over fire århundrer. Modulen består bare av åtte komponenter, men sørger for at kalenderen «vet» om det er skuddår eller ei.
Kalender-komplikasjonen byr også på en eksepsjonelt presis månefase-visning, som i teorien bare vil avvike med én dag etter 45 millioner år(!). Til sammenligning opplyser IWC om at den opprinnelige Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph fra 1985 en presisjon på 122 år, mens den første Portugieser Perpetual Calendar fra 2003 økte tallet til 577,5 år. Den doble indikatoren viser månen sett fra både den nordlige og sørlige hemisfære, og består av to overliggende disker.
Glass under glasset
Fra det indre til det ytre kommer Portugieser Eternal Calendar med en 44,4 mm kasse av platina, som er 15 mm tykk. Tallskiven og underskivene er utført i glass, som resulterer i et moderne men elegant uttrykk. Det boksformede safirglasset bidrar til ytterligere dybde i skiven.
IWC Portugieser Eternal Calendar leveres på en svart alligatorrem fra Santoni, med foldespenne i matchende platina. Modellen er ikke begrenset i antall, og veiledende pris er ikke bekreftet.
ANNONSE